Nyomasztó spanyol fölény és balszerencsés öngól – vereséggel folytatta Eb-szereplését Olaszország

Szerző: Benedicto


Megszakadt egy csodaszép sorozat, Olaszország a 2016-os csoportkör után újra elveszített egy Eb-meccset a rendes játékidőben.

Tudtuk persze előre is, hogy pokolian nehéz összecsapás következik, hiszen Spanyolország ellen a kiegyenlített közös múlt, vagy épp a legutóbbi Eb-elődöntő ellenére is mindig borzasztó nehéz győzni.

Bár napok óta arról szóltak a hírek, hogy az olasz kezdő 2-3 helyen is változhat a nyitómeccsen látotthoz képest, Luciano Spalletti végül mindenkit meglepve mégis maradt az első meccsen megálmodott tizenegynél, de a spanyolok is csak egy helyen változtattak horvátverő csapatukon.

Már a meccs első pillanataiban magához ragadta a kezdeményezést Spanyolország, amiben nem is volt semmi meglepő – viszont a néhol már fojtogató mezőnyfölényt az Azzurri gyakorlatilag az egész meccsen nem tudta megtörni. Donnarumma rögtön a 2. percben bemutatta az első, de korántsem utolsó nagy bravúrját egy közeli fejesnél.

A spanyolok változatos módokon próbálták feltörni az olasz reteszt, gyakran operáltak beadásokkal, de Fabian Ruiz távoli lövései is folyamatos veszélyt jelentettek. Az egyik legegyértelműbb párosítás az olasz jobbszélen alakult ki: az, hogy a Cucurella-Chiesa párharcot a Chelsea védője nyerte, még magyarázható volt azzal, hogy az olaszok szinte meg sem próbáltak támadni, így Chiesához szinte el sem jutott a labda, azt viszont egyenesen rossz volt nézni, ahogy Nico Williams rendre bohócot csinál a borzalmas napot kifogó Di Lorenzoból.

A nagy nyomás ellenére az első félidőben nem született gól – annál szomorúbb, hogy az egyetlen olasz kapura lövési próbálkozás is csak az utolsó pillanatokban esett.

A szünetben Spalletti láthatóan teljesen feladta támadási szándékait, és a Jorginho-Cristante, valamint a Frattesi-Cambiaso cserékkel 5 védős rendszerre váltva próbálta megőrizni a 0-0-t. A rómaiak sokak által kezdőbe várt középpályása nem is tétlenkedett, 23 másodperccel beküldése után sárgát kapott.

A játék képe sajnos nem változott, Spanyolország továbbra is a kapu elé szegezte ellenfelét, Olaszország pedig kétségbeesetten próbálta őrizni az értékes egy pontot. De hiába, az 55. percben Fortuna is a spanyolok mellé állt: Nico Williams sokadik betörése után a bepasszolt labdájába Donnarumma beleütött, de éppen ezzel zavart meg a menteni igyekvő Calafiorit, akiről rendkívül balszerencsésen pattant saját hálójába a labda – 1-0.

A Bologna védője lett egyébként az első olasz játékos, aki öngólt vétett egy Európa-bajnokságon – ha valamibe, hát kapaszkodjunk viszont inkább ebbe a statisztikába: nagy tornán olasz öngólt utoljára 2006-ban láthattunk Cristian Zaccardotól (ugyancsak a 2. csoportmeccsen), és ugye mind tudjuk, hogy végződött az a torna…

Bár a gól után némiképp kényelmesebbre vette a tempót a spanyol együttes, és időnként kicsit több tér nyílt az olasz támadások előtt, igazán érdemleges változás nem történt. Spalletti cseréi sem ültek igazán, a meglepően korai Chiesa-Zaccagni váltás és a kései Pellegrini-Raspadori csere sem hozta meg a várt eredményt.

Több gól már nem esett a folytatásban, így bár az eredményjelző szoros, 1-0-s eredményt mutat, a játék képe alapján az egy gólos vereség ezúttal az Azzurrira nézve hízelgő. A Squadra Azzurra ezúttal nem tudott felnőni háromszoros Európa-bajnok ellenfele mellé, és megérdemelt vereséget szenvedett a csoportelsőséget máris bebiztosító spanyolok ellen.

Olaszország így sorozatban 10 veretlenül megvívott Eb-meccs után talált újra legyőzőre kontinenstornán, a továbbjutást pedig hétfő este kell majd bebiztosítaniuk a nagy mumus Horvátország ellen, ahol szerencsére már egy döntetlen is elég lenne a biztos 2. helyhez.