Továbbra is Balotelli és Cassano az olasz válogatott Eb-gólrekorderei

Szerző: Benedicto


Néhány nap múlva kezdetét veszi a 2024-es Európa-bajnokság, amely összesen a 17., Olaszország számára a 11. kontinenstorna lesz.

A Squadra Azzurra az eddigi 10 alkalomból kétszer győztesként, kétszer pedig ezüstérmesként zárt. Olaszország eddigi 45 Eb-meccsén 52 gólt szerzett, a mutatót viszont jelentősen feljavította a legutóbbi torna: akkor 7 meccsen 13 gólt hoztak össze kedvenceink, ráadásul a 2021-es esemény előtt sosem tudott egy Eb-meccsen kettőnél több gólt lőni az Azzurri. 2021-ben ez kétszer is sikerült: Törökország és Svájc ellen.

Az 52 gólon ráadásul nem kevesebb, mint 36 játékos osztozkodik, és még az örökös rekorderek sem jegyeznek többet 3 találatnál. Ők egyébként a 2012-es gárda csatárpárosa: Mario Balotelli azon az egy tornán szerezte mindhárom gólját, Antonio Cassano viszont már 2004-ben is eredményes volt egyszer. Már a legutóbbi tornának is ők ketten “vágtak neki” rekorderként, megelőznie 3 éve senkinek nem sikerült őket, idén talán Federico Chiesának lehet erre a legnagyobb esélye. Szintén érdekesség, hogy öngólt csupán egyetlen játékos vétett Eb-meccsen az Azzurri ellen: Merih Demiral a legutóbbi torna nyitómeccsén.

Az első olasz Eb-gólt 1968-ban Angelo Domenghini szerezte, a máig utolsót pedig Leonardo Bonucci a 2021-es döntőben (egyébként a 2016-os torna utolsó olasz gólját is ő szerezte). Az idei keretből mindössze két játékos szerzett már gólt kontinenstornán: Federico Chiesa 2, Nicolò Barella egy góllal vette ki a részét a három évvel ezelőtti menetelésből. Ahogy említettem, Chiesának az idén jó esélye lehet akár a mindenkori olasz góllövőlista élére is felkerülni, egyben az ő góljaival a Chiesa-család az egyetlen, amely két különböző gólszerzőt is adott már a válogatottnak.

Íme az olasz válogatott Eb-góllövőinek rangsora:

3 gólos: Mario Balotelli, Antonio Cassano
2 gólos: Pierluigi Casiraghi, Francesco Totti, Filippo Inzaghi, Andrea Pirlo, Graziano Pellè, Manuel Locatelli, Ciro Immobile, Matteo Pessina, Lorenzo Insigne, Federico Chiesa, Leonardo Bonucci
1 gólos: Angelo Domenghini, Gigi Riva, Pietro Anastasi, Francesco Graziani, Marco Tardelli, Gianluca Vialli, Roberto Mancini, Luigi De Agostini, Alessandro Altobelli, Enrico Chiesa, Stefano Fiore, Luigi Di Biagio, Marco Delvecchio, Alessandro Del Piero, Antonio Conte, Simone Perrotta, Christian Panucci, Daniele De Rossi, Antonio Di Natale, Emanuele Giaccherini, Éder, Giorgio Chiellini, Nicolò Barella
Öngól: Merih Demiral (Törökország)