Serie B: Drámai végjáték Bariban, a Claudio Ranieri vezette Cagliari a harmadik feljutó – playoff

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Kialakult a Serie A húsz csapatos mezőnye a tegnapi playoff döntő visszavágóját követően, miután a Hellas Verona sikerével eldőlt, hogy a Spezia kárára a veronaiak maradnak az élvonalban. Az már korábban eldőlt, hogy a Serie B-ből a Frosinone és a Genoa kerül egy osztállyal feljebb. Az egyetlen szabad helyért pedig a Bari és a Cagliari vívhatott meg.

A Kakasok csupán jobb alapszakasz béli helyezésüknek köszönhették a döntőbe jutást, a Claudio Ranieri vezette szárdok pedig veretlenül meneteltek a playoffban. A Bari 2011 után, míg ellenfele egyetlen év kihagyás után térhetett volna vissza győzelem esetén az élvonalba.

Cagliari – Bari 1-1

Szardínia szigetén vette kezdetét a két csapat csatája. A hazaiak már a 9. percben megszerezték a vezetést az alapszakasz gólkirálya, Gianluca Lapadula jóvoltából. Az első játékrész végén aztán a Bari büntetőhöz jutott. A bajnokságot bombaformában kezdő, aztán a többek között a világbajnokság miatt hosszabb időre kieső Cheddira azonban hibázott. A vendégek mindent megpróbáltak, de úgy tűnt, ha reggelig játszanának, akkor sem sikerülne betalálniuk. A találkozó utolsó pillanataiban aztán ismét büntetőt ítéltek a Bari javára. Ezúttal a másodpercekkel korábban pályára lépő Antenucci helyezte le a mészpontra a labdát, lövés pedig utat talált a hálóba, így az odavágó vége döntetlen lett.

Bari – Cagliari 0-1

Az első felvonás során kihagyott rengeteg helyzet és az elhibázott büntető megbosszulta magát. A hazai környezetben rendezett visszavágón a Bari meg sem tudta közelíteni a néhány nappal azelőtti teljesítményét. Egy sokkal motiváltabb, összeszedettebb Cagliarival találták szemben magukat. Ennek ellenére a mérkőzés utolsó pillanatáig úgy tűnt, az összesített döntetlen ismét a Kakasoknak kedvez. A 94. percben aztán jött a dráma. A néhány perc pályán lévő Pavoletti érkezett remekül egy kapu elé tekert labdára és a kiszolgáltatott helyzetben lévő Caprile mellett a hálóba bólintotta a feljutást érő gólt.

Claudio Ranieri csapata nagyot küzdve megérdemelten jutott vissza egy év után az élvonalba, a nemrég pedig még a Serie D-t is megjárt Bari jövőre ismét nekifuthat. A Frosinone és a Genoa mellett tehát a Cagliari jutott fel a Serie A-ba, így az utóbbi kettő együttes, akik egyébként egyaránt megnyerték már korábban a Serie A-t, a kiesést követően azonnal visszajutottak.

Claudio Ranieri egyébként rendkívül sportszerű volt a lefújást követően. Előbb könnyekben tört ki a feljutás után, majd azonnal csendre intette a szárd szurkolókat, akik a legyőzött ellenfelet hergelték.

A Frosinone 3., a Genoa 56, a Cagliari pedig 43. első osztályú szezonját kezdheti meg a 2023-2024-es bajnokságban. a Szárdok egy, a Genoa pedig a negyedik legsikeresebb olasz klubként kilenc Scudettoval büszkélkedhet, igaz legutóbb 99 éve sikerült elnyerni a bajnoki címet.

Ami pedig az élvonalból érkezőket illeti, a Sampdoria és a Cremonese mellett a Spezia esett vissza.