Serie B: A Perugia a harmadik biztos kieső, kialakult a playoff mezőnye – 38. forduló

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Az olasz másodosztály (Serie B) 38. fordulójának mérkőzéseit pénteken bonyolították le.

Góleső a rangadón, teljes a playoff mezőnye

Négy győzelemmel és remek formában zárta le a Serie B 2022-2023-as szezonját a bajnok Frosinone. Fabio Grosso csapata gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva készülhet a Serie A előttünk álló idényére. A Ternana vendégeként kellett sikerrel venni az utolsó megmérettetést, ami bár nem volt egyszerű, de győzelemmel zárult a bajnokságot végül 80 ponttal záró éllovas számára. Ez a pontmennyiség erős, de nem kiemelkedő az elmúlt éveket tekintve. A legutóbbi tíz esztendőt alapul véve csupán négyszer fordult elő, hogy az aktuális bajnok kevesebb pontot szerzett. A Carpi 2016-ban ugyanennyi ponttal lett első, viszont például a Palermo, a Sassuolo, a Cagliari vagy éppen a most kieső Benevento is ennél több ponttal lett bajnok. Tét nélküli rangadót vívott egymással a Genoa és a Bari. A biztos ezüst és bronzérem tudatában a két csapat felszabadultan játszhatott, ez pedig látszott is a hét gól és a helyzetek mennyisége alapján. A két fél tabellán elfoglalt helyezése nem változott. A Grifoni a Serie A-ra, a Kakasok a playoff elődöntőre készülhetnek.

Vereséggel zárt az újonc Südtirol a Modena otthonában. A tiroliaknak ez sokba került, ugyanis így nemhogy a negyedeik hely nem lett meg, de a csapat a hatodik pozícióba esett vissza, így playoff elődöntő helyett a rájátszás negyeddöntőjében folytatja. A hazaiak ellenben a győzelem ellenére sem fértek be a top 8-ba. Jó játékkal és a gólkirály által eldöntött meccsel zárt a Cagliari. A Cosenza stadionjából sikerült elhozni mindhárom pontot. A szárdok ezzel az ötödik helyre kapaszkodtak fel, ellenfelük pedig playout meccsre kényszerül a bennmaradás kiharcolásáért. A Parma érte el a negyedik helyet, miután a Venezia felett aratott győzelemmel, pontlevonása ellenére is riválisai előtt tudott maradni. A velencei csapat viszont így is ott lesz a playoffban, mivel oda-vissza verte a Palermot, így az egymás elleni eredmények nekik kedveztek. Drámai végjáték közepette jutott be a playoffba a Reggina. Az Ascoli ellen a 94. percben lőtte a hálóba a győztes gólt Luigi Canotto, ami azt a plusz két pontot jelentette a csapat számára, amely összetörte a Palermo Serie A-ról szőtt álmait.

A tabella második felében is eldőlt minden fontos kérdés

A már kiesett Spal győztes meccsel zárt. A ferraraiak a Pisa felett diadalmaskodtak. Nagy Ádám ezúttal kezdőként szerepelt és 59 percet töltött a pályán. A Perugia a harmadik biztos búcsúzó. Az umbriai csapat ugyan a már szintén kiesett Benevento ellen győzött, de ez is kevés volt az osztályozó kiharcolására. Nem alakult jól a mérkőzés a Brescia számára a Palermo vendégeként. Azonban a félidőben összeszedett két gólos hátrányt a második játékrészben sikerült ledolgozni. Ez pedig egyrészt azt jelentette, hogy a Brescia vívhat a Cosenzával a bennmaradásért, másrészt a Palermo lemaradt a playoffról. Végezetül a forduló egyetlen gól nélküli döntetlenjét a Cittadella és a Como vívta meg egymással. Mindkét együttes a másodosztály mezőnyének tagja lesz a következő szezonban is.

Kialakult a playoff és a playout mezőnye

A továbbiakban nyolc csapat maradt érintett, hogy pont kerüljön a harmadik feljutó és a negyedik kieső csapat kilétére. A playout mérkőzésre a Brescia és a Cosenza között kerül sor. Ami a playoffot illeti, a negyedöntőben Südtirol-Reggina és Cagliari-Venezia mérkőzések lesznek. Előbbi győztes találkozik a Barival, utóbbi párharc továbbjutója pedig a Parma csapatával mérkőzhet meg az elődöntőben.

Playout:

Cosenza-Brescia Május 25.

Brescia-Cosenza Június 1.

Playoff negyeddöntő:

Südtirol-Reggina Május 26.

Cagliari-Venezia Május 27.

Playoff elődöntő:

Südtirol/Reggina-Bari

Cagliari/Venezia-Parma

A playout oda-visszavágós lesz, míg a playoff negyeddöntők egy mérkőzésen dőlnek el.

A Serie B 38. fordulójának eredményei:

Ternana – Frosinone 2-3 (2-1)

Gólszerzők: Favilli (30.), Partipilo (34.), ill. Garritano (6.), Lucioni (75.), Kone (77.)

Reggina – Ascoli 1-0 (0-0)

Gólszerző: Canotto (90+4.)

Kiállítva: -., ill. Bellusci (90+1.- pályán kívül)

Pisa – Spal 1-2 (0-1)

Gólszerzők: Tramoni (68.), ill. Celia (42.), Moncini (52.- büntető)

Perugia – Benevento 3-2 (0-1)

Gólszerzők: Lisi (53.- büntető), Di Carmine (58.), Kouan (90+4.), ill. Farias (30.), Ciano (90+1.)

Kiállítva: -., ill. Glik (84.)

Parma – Venezia 2-1 (1-1)

Gólszerzők: Vazquez (12.- büntető), Camara (78.), ill. Pohjanpalo (44.)

Palermo – Brescia 2-2 (2-0)

Gólszerzők: Brunori (4.), Tutino (40.), ill. Rodriguez (54.), Aye (56.)

Modena – Südtirol 2-1 (2-0)

Gólszerzők: Bonfanti (10.), Magnino (23.), ill. Tait (54.)

Genoa – Bari 4-3 (2-1)

Gólszerzők: Sabelli (12.), Gudmundsson (34.), Ekuban (75.), Criscito (90+5.- büntető), ill. Esposito (20.), Benedetti (68.), Cheddira (86.)

Cosenza – Cagliari 0-1 (0-1)

Gólszerző: Lapadula (24.)

Cittadella – Como 0-0 (0-0)

A Serie B tabellája a 38. forduló után:

(Fotó: Lega B Twitter)

A Serie B 38. fordulójának legjobb 11-e:

Nikita Contini (Reggina); Francesco Lisi (Perugia), Stefano Sabelli (Genoa), Fabio Lucioni (Frosinone), Raffaele Celia (Spal); Fabian Tait (Südtirol), Edoardo Duca (Modena); Anthony Partipilo (Ternana), Matteo Brunori (Palermo), Sebastiano Esposito (Bari), Luigi Canotto (Reggina)

A Serie B góllövő listájának végeredménye:

21 gólos: Gianluca Lapadula (Cagliari)

19 gólos: Joel Pohjanpalo (Venezia)

17 gólos: Walid Cheddira (Bari), Matteo Brunori (Palermo)