Serie A: megjósolhatatlan, hogy mely csapatok indulnak jövőre az európai kupákban

Szerző: Benedicto


Minden idők egyik legkiélezettebb küzdelme zajlik éppen a Serie A-ban – na nem a bajnoki címért, ami már hónapokkal ezelőtt eldőlt, és nem is feltétlenül a kiesés elkerüléséért, ahol ugyancsak kevés tényezős maradt mára az egyenleg. Az igazán kiélezett és átláthatatlan harc az európai kupaindulást jelentő helyekért zajlik, amit jól példáz, hogy néhány nappal ezelőttig akár olyan forgatókönyvet is eredményezhetett volna, amely alapján a bajnokság 4. helyezettje csupán a Konferencia-ligában indulhat jövőre.

Az európai kupaindulásról három fontos tényező fog dönteni: a bajnoki sorrend, az Európában még érdekelt 5 csapat idei európai kupaszereplése, valamint a Juventus függőben lévő hazai és európai büntetései.

Pedig alapesetben nagyon egyszerű a helyzet: a bajnokság első négy helyezettje egyenes ágon megy a BL-be, az 5. az Európa-ligába, a 6. pedig a Konferencia-ligába. A képlet persze már tavaly is bonyolódott, köszönhetően annak, hogy a bajnoki 6. Roma megnyerte a Konferencia-ligát, így indulási jogot szerzett az idei Európa-liga mezőnyben, ezzel megnyitva a lehetőséget a bajnoki 7. Fiorentina számára a Konferencia-ligában való indulásra.

Ráadásul a bajnoki helyezések mellett különböző trófeák elnyerése is biztosít indulási jogot különböző európai kupákban, fussuk át gyorsan ezeket:

Bajnokok Ligája: a sorozat győztese automatikusan indulási jogot szerez a következő évi BL-kiírásban.
Európa-liga: a sorozat győztese automatikusan indulási jogot szerez a következő évi BL-kiírásban.
Konferencia-liga: a sorozat győztese automatikusan indulási jogot szerez a következő évi Európa-liga-kiírásban.
Olasz kupa: a sorozat győztese automatikusan indulási jogot szerez a következő évi Európa-liga-kiírásban.

Rengeteg minden függ tehát attól, hogy lesz-e végül valamelyik európai kupában olasz győztes, valamint az sem mindegy, ki nyeri majd az Olasz kupa májusi fináléját.

Ha a jelenlegi tabellát vesszük alapul, akkor a bajnokságból a Napoli, a Lazio, a Juventus és a Milan kvalifikálná magát a jövő évi BL-mezőnybe. De mi lenne a helyzet, ha a bajnokságot ugyanígy zárnák a csapatok, viszont az 5. Roma az Európa-ligát, a 6. Inter pedig a BL-t nyerné meg? Nos, mivel a BL-be egy ország maximum 5 csapatot delegálhat, ilyen esetben a bajnoki 4. csúszna vissza egy sort, tehát jelen állás szerint a Milan lenne kénytelen jövőre El-meccseket játszani.

Ráadásul a bajnokságban jelenleg 10. Fiorentina szinte biztosan nem végez európai kupaindulást jelentő helyen, viszont két sorozatban is szerezhet magának El-indulást a következő idényre: a Konferencia-liga és az Olasz kupa megnyerése is ilyen jutalommal kecsegtetne.

Képzeljük el most ezt a végső sorrendet a bajnokságban:

  1. Napoli
  2. Lazio
  3. Milan/Inter
  4. Atalanta
  5. Inter/Milan
  6. Roma/Juventus
  7. Juventus/Roma
  8. Fiorentina

Ezen felül a BL-t az a milánói csapat nyerné, amely a bajnokságban csak 5.-ként végzett, illetve az Európa-ligát is olasz együttes hódítaná el, továbbá a Fiorentina is behúzná valamelyik kupát. Ebben az esetben a bajnokság első három helyezettje, valamint a BL- és az El-győztes indulna jövőre a BL-ben (Napoli, Lazio, Milan, Inter, Roma/Juventus), az Európa-ligában a trófeát nyerő Fiorentina és a bajnoki 4. Atalanta, a Konferencia-ligában pedig vagy a Roma, vagy a Juventus – a kettő közül az a csapat, amelyik nem tudta megnyerni az idei Európa-ligát.

(Mivel a következő szcenárió már nem lehetséges, mivel a Juventus kiesett az Olasz kupából, így csak zárójelesen jegyezzük meg, de egészen szerdáig arra is volt esély, hogy a bajnoki 4. hely csak Konferencia-liga indulást érjen. Ehhez a fenti tabellán és forgatókönyven felül a Roma El-győzelme és a Juventus Olasz kupa-sikere is szükséges lett volna, akkor ugyanis a BL-ben a bajnokság első 3 helyezettje, valamint a BL- és az El-győztes indulhatna, az Európa-ligában pedig a kupagyőztes Juventus és az El-győztes Roma, így viszont a bajnoki 4. Atalantának maradt volna a Konferencia-liga.)

És hogy mindez még összetettebb legyen, arról a Juventus körül zajló vizsgálatok gondoskodnak. A Zebrák ugyan visszakapták 15 bajnoki pontjukat, de miután a tárgyalások még több körön át is folyhatnak majd ezzel kapcsolatban, könnyen lehet, hogy egy újabb büntetéssel teljesen átrajzolódik majd a bajnoki tabella. Ráadásul nem csak Olaszországban folynak vizsgálatok, hanem az elmúlt napok hírei alapján az UEFA is a Juventus egy éves eltiltását tervezi az európai kupaporondtól – tehát összességében még az is lehetséges, hogy a Juventus a 2. helyen zár a bajnokságban és megnyeri az Európa-ligát, végül pedig mégsem lehet majd ott jövőre Európában.