Serie B: világbajnok kapitányok Comoban, fogytán az éllovas előnye – 30. forduló

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Az olasz másodosztály (Serie B) 29. fordulójának mérkőzéseit péntektől vasárnapig bonyolították le.

Meglepő vereség a listavezetőtől, lopakodik a Genoa

Akadt meglepetés ebben a fordulóban. Az élbolyból vereséget szenvedett a Frosinone és a Bari is, ezt kihasználva a Südtirol fellépett a dobogó legalsó fokára, míg a Genoa hat pontra csökkentette lemaradását a második helyen.

A Frosinone hazai pályán nézhetett farkasszemet a kiesés elől menekülő Cosenza együttesével. Ahogy arra számítani lehetett természetes a listavezető irányította a meccset, ám ez többnyire meddő fölény volt és a helyzetek számát tekintve nem igazán mutatkozott különbség a két fél között. Sokáig úgy tűnt, ebből egy döntetlen kerekedik ki, ám eljött a 95. perc és vele együtt a vendégek nagy pillanata. Úgy tartja a mondás, akkor kell gólt rúgni, amikor az ellenfél már nem tud válaszolni. Ennek a Lupi eleget is tett és újabb győzelmével igen komolyan menekülő üzemmódba kapcsolt. Legutóbbi négy mérkőzéséből hármat megnyert a csapat.

Ha valaki ránéz a végeredményre a Brescia és a Genoa találkozóján, azt gondolhatja sima meccs volt a sereghajtó és egy bajnok címre ácsingózó csapat között. Ám a tabella utolsó helyezettje abszolút felnőtt ezen a meccsen remek formában lévő ellenfele mellé, viszont a Grifoni kíméletlen volt a helyzetek befejezésénél. Győzelmével hátránya az éllovastól immár hat pont.

Zaro volt a nyerőember a Südtirol csapatában. A gárda a Spal együttesét fogadta és a kiesés ellen küzdő ferraraiak jóval többet birtokolták a labdát, de mindez kevés volt mert a tiroliak sokkal jobban sáfárkodtak a lehetőségeikkel, ezzel immár a dobogóra fellépve. Mindez pedig a Bari kissé váratlan vereségének köszönhető a Ternana ellen. A Kakasok összesen egy kaput eltaláló lövést tudtak felmutatni, így egy korai gól megpecsételte a sorsukat és a negyedik helyre csúsztak vissza.

Nagy zakót mértek a Modenára és a Regginára, világbajnok kapitányok a Como-Parma találkozón

Egyre mélyebb gödörben a Reggina. A calabriaiakra ezúttal a Cagliari mért nagy csapást. A szárdok négyig meg sem álltak és a tabellán már legyőzött ellenfelük előtt tartózkodnak, bár a Reggina egy meccsel kevesebbet játszott. Ám az újabb zakó után is csodával határos módon még mindig playoff helyen a csapat. A Modena félidőben még előnnyel fordult a Barberaban, azonban a második félidőben a Palermo lesöpörte ellenfelét. A Kanárik legutóbbi öt meccsükből a negyediket veszítették el, míg a Rosanero a döntetlenek halmozás után győzni tudott. Cesc Fabregas és Gianluigi Buffon kézfogójával kezdődött a Como és a Parma találkozója. A Como mindkét játékrész elején betalált aztán a Parma sorsát a 19 éves Circati profi pályafutásának első piros lapja pecsételte meg. Balogh Botond ezúttal sem jutott játékpercekhez.

Ezzel szemben Nagy Ádám végig a pályán volt a Pisa győzelme alkalmával. Az áldozat ezúttal a nehéz helyzetben lévő Benevento volt. A magyar középpályás a találkozó végén besárgult, amely az ötödik lapja volt a bajnokságban. A Cittadella vendége volt a Perugia. Rendkívül fontos három pontot gyűjtöttek be a vendégek, akik ezzel egyrészt most épp nem állnak kiesésre, másrészt megközelítették legyőzött riválisukat. Sikeres mérkőzésen van túl a Venezia is. Az Ascoli legyőzésével már csak holtversenyben tartózkodnak playout helyen, míg az Ascoli nincs messze a kieső zónától.

Két hét szünet következik

Európa-szerte válogatott mérkőzések következnek, ennek következtében pihenőre vonul a Serie B is. Legközelebb jövő hét végén találkoznak a csapatok. Az élboly csapatai közül a Südtirolra vár a legnehezebb feladat papíron, az újonc a Cagliari vendége lesz. A Frosinone Perugiába látogat, míg a Genoa a nagyon mély gödörben lévő Regginát fogadja.

A Serie B 30. fordulójának eredményei:

Palermo – Modena 5-2 (1-2)

Gólszerzők: Tutino (25.), Soleri (47.), Verre (56.), Aurelio (59.), Vido (79.- büntető), ill. Strizzolo (4., 30.)

Südtirol – Spal 2-0 (1-0)

Gólszerző: Zaro (25., 74.)

Pisa – Benevento 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Moreo (35.), M. Tramoni (78.)

Kiállítva: -., ill. Leverbe (90+1.)

Frosinone – Cosenza 0-1 (0-0)

Gólszerző: Brescianini (90+5.)

Como – Parma 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Cerri (5.), Arrigoni (53.)

Kiállítva: -., ill. Circati (61.)

Cittadella – Perugia 0-2 (0-0)

Gólszerzők: Di Carmine (51.), Casasola (53.)

Brescia – Genoa 0-3 (0-1)

Gólszerzők: Gudmundsson (70., 90+1.), Salcedo (45+1.)

Ascoli – Venezia 0-1 (0-0)

Gólszerző: Carboni (90+1.)

Reggina – Cagliari 0-4 (0-2)

Gólszerzők: Lapadula (11., 43.- büntető), Mancosu (63.- büntető), Zappa (90+3)

Ternana – Bari 1-0 (1-0)

Gólszerző: Partipilo (19.)

A Serie B aktuális állása a 30. forduló után:

(Fotó: Lega B Facebook)

A Serie B 30. fordulójának legjobb 11-e:

Josep Martinez (Genoa); Gabriele Zappa (Cagliari), Giovanni Zaro (Südtirol), Andra Carboni (Venezia); Valerio Verre (Palermo), Matteo Tramoni (Pisa), Antonio Palumbo (Ternana), Marco Mancosu (Cagliari); Gianluca Lapadula (Cagliari), Albert Gudmundsson (Genoa), Luca Strizzolo (Modena)

A Serie B góllövő listájának élmezőnye:

15 gólos: Walid Cheddira (Bari), Gianluca Lapadula (Cagliari)

14 gólos: Matteo Brunori (Palermo)

10 gólos: Joel Pohjanpalo (Venezia), Samuele Mulattieri (Frosinone)