Serie B: Így állunk most – félévi bizonyítványosztás statisztikákkal, érdekességekkel

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Szombaton folytatódik a küzdelem a feljutásért és a kiesés elkerüléséért az olasz másodosztályban (Serie B). Ha ránézünk a tabellára, akkor körvonalazódik előttünk, hogy bizony izgalomban és akár drámai eseményekben nem fogunk hiányt szenvedni a szezon második felében. Aprócska előnnyel őszi első a Frosinone csapata, amely az elmúlt szezonokban épphogy maradt le a rájátszásról, de szoros küzdelem várható a bajnoki címért és az első nyolcba kerülésért is. A mezőny hátsó traktusában pedig még komolyabb a tülekedés. Egy-egy jó vagy épp rossz eredménnyel pozíciókat le fel, vagy éppen lefelé liftezni a tabellán.

Kiemelkedő csapat a jelenlegi pontvadászatban nincs, így a szezon második felére tekintve azt mondhatjuk, hogy vélhetően hatalmas különbségek nem alakulnak majd ki az élmezőnyben. Az automatikus feljutást érő helyekre jelen pillanatban a Frosinone-Reggina páros mögött a Genoa és a Bari tűnik esélyesnek, de a csapatok közötti kis távolság miatt a tabellán féltávnál hátrébb tanyázó csapat is odaérhet egy nagy tavaszi hajrával. Ami pedig a mezőny hátsó felét illeti, ember legyen a talpán, aki most ebben a pillanatban meg tudná mondani, melyik csapatok esnek ki.

Értelemszerűen a sereghajtó Cosenza van a legrosszabb helyzetben, de lemaradása egyáltalán nem nagy, gyakorlatilag a teljes kieső zóna lőtávolon belül van.

A szezon meglepetéscsapata

Ennek az évadnak a legnagyobb meglepetését egyértelműen az újonc Südtirol produkálja fennállás első Serie B-s idényében. A csapat nagyon rosszul kezdte a bajnokságot, az első fordulók után a kieső zónában szerénykedtek. Majd, ahogy meglettek az első pontok, szárnyalásba kezdtek a tiroliak és szinte verhetetlenek lettek azt követően. A harmadik játéknap óta lejátszott tizenhat mérkőzésükből mindössze kétszer hagyták el vesztesen a pályát a Genoa és a Modena elleni mérkőzéseken. Ez különösen annak fényében nagy dolog, hogy a bajnokság legkisebb értékű kerete futballozik az újoncnál. A garnitúra értéke nagyjából 11 millió euró. Elképesztő bravúr lenne ettől a csapattól első Serie B idényük után azonnal a Serie A-ba kerülni, de az eddig látottak alapján nem lehetetlen. Amolyan másodiki helyezettként ebben a kategóriában megemlíthetjük a tavaly mindössze 14. helyen célba érő Regginát.

A bajnokság negatív meglepetése

Az ellentétes oldalon nagy a verseny a Benevento és a Perugia között. A tavalyi pontvadászatot mindkét együttes osztályozó helyen fejezte be és ezzel megküzdhettek a feljutásért. Azonban idén sokat romlott a csapatok helyzete, mivel a Boszorkányok csupán a 14. helyen, míg a Griffek egyenes kieső pozícióban, a 18-ak a tabellán. Mindez nagyrészt a gólok hiányára vezethető vissza, mivel a Perugia csapatánál csak az utolsó előtt helyen álló Cittadella talált be kevesebbszer ellenfele hálójába. Az izgalmakat pedig jelzi, hogy a Benevento mindössze három ponttal előzi meg a Perugiát, ugyanakkor a már 8. playoff pozícióban lévő Ternana is összesen négy pontra van.

Féltávnál gólkirály: Walid Cheddira

A Bari marokkói támadója tíz találattal áll a mesterlövészek rangsorában az élen, mindezt úgy, hogy a világbajnokságon negyedik helyezett marokkói meglepetéscsapat tagja volt, tehát több mint egy hónapig nem volt bevethető a Kakasok számára. Mind ezt figyelembe véve, bár van konkurencia, de amennyiben a Bari meg tudja tartani a szezon végéig, könnyen lehet akár a 38. forduló után is az élen. Legyakrabban a Serie A-ban vitézkedő és a minap a Coppa Italiaban a minap a Milan kiejtésével negyeddöntőbe jutó Torino gárdáját emlegetik vele kapcsolatban.

Szombaton folytatódik a küzdelem

Hétvégén máris itt a folytatás, amelynek legkiemelkedőbb mérkőzése a Bari-Parma összecsapás lesz. Az éllovas Frosinone hazai környezetben fogadja a Modena csapatát. A Nagy Ádámot a soraiban tudó Pisa pedig a Cittadella csapatát fogadja.

Érdekességek, statisztikák

Ha ketté választjuk a tabellát, akkor a hazai pályán szintén a Frosinone az élen, míg a vendég tabellát a Bari vezeti jelenleg.

A 2022-es naptári évet tekintve szintén a Frosinone gyűjtötte a legtöbb pontot a Serie B-ben, szám szerint 69-et

Érdekesség, hogy már a szezon felénél több edzőváltás történt, mint tavaly a teljes szezonban.

Összesen 48 nemzet játékosai képviseltették már magukat a Serie B idei szezonjában és ezek közül 37 ország játékosai már be is találtak az ellenfél kapujába. Magyarországot Nagy Ádám 17, Balogh Botond 5 meccsen képviselte. Magyar gól még nem született.

A legfiatalabb pályára lépő játékos a Brescia színeiben lehetőséget kapó 16 éves Patrick Nuamah, aki hat meccsen 49 perc játéklehetőséget kapott, míg a legidősebb természetesen a kortalan klasszis, Gianluigi Buffon, aki három bajnokin védett 270 percet.

A legalacsonyabb átlagéletkorú kezdő 11 a Parmaé 24.5 évvel, míg a legidősebbet a Bari tudhatja magáénak 30.8 évvel.

A legtöbb büntetőt a Pisa rúghatta, szám szerint hatot, a legtöbbet pedig a Modena ellen ítélték, szintén hatot, míg a leghalálosabb ítélet végrehajtó Massimo Coda, aki mind a négy büntetőjét gólra váltotta.

Izgatottan várhatjuk a folytatást, amely akár minden eddiginél nagyobb harcot is hozhat a 20 együttes között. Folytatás tehát szombaton.