Serie C: egy sima, egy szorosabb és egy megjósolhatatlan csoport a harmadosztályban

Szerző: Adamo


Karácsony előtt rendezték meg az olasz harmadosztály (Serie C) idei utolsó, 20. fordulóját, melyet követően a mezőny egy rövid téli szünetre vonult.

Az egyelőre a legszorosabban alakuló A csoportot jelen pillanatban a FeralpiSaló egyetlen ponttal vezeti a másodosztályba visszavágyó L.R. Vicenza és kettővel a Pordenone előtt. A negyedik-ötödik helyen a Pro Sesto és a Lecco szintén csak három ponttal van lemaradva az éllovastól, és akár még az évek óta élcsapatnak számító Renate is odaérhet majd a hatodik helyről. A Pro Patria a közelmúltbeli hárommeccses győzelmi sorozatával a hetedik helyre kapaszkodott fel, megelőzve ezzel a két piemonti nagy riválist, a Novarát és a Pro Vercellit. Az utolsó biztos playoff-pozíciót a várakozásokat jócskán alulmúló Padova foglalja el, amely célkitűzése és játékoskerete alapján sokkal többre hivatott lenne a tizedik helynél, a folytatásban mindenképpen a felzárkózásban reménykednek. Csak egy ponttal gyűjtött náluk kevesebbet a kis csapatnak számító Arzignano Valchiampo és az utolsó öt bajnokijából négyet elveszítő Juventus Next Gen. Kicsit lejjebb az AlbinoLeffe és a Mantova szereplése egyaránt csalódás. Az utolsó bennmaradó helyet az újonc Sangiuliano City foglalja el, megelőzve a mezőnyben legtovább nyeretlen Virtus Veronát, amely azóta szépen összeszedte magát, öt győzelméből hármat az utolsó három fordulóban aratott. A Pergolettese hatalmas hátraarccal szintén osztályozós, csakúgy, mint a gyengélkedő Trento és Piacenza, de még őket is mélyen alulmúlja az elmúlt években inkább a Serie B felé kacsintgató Triestina, amely 20 forduló alatt 15 pontjával szégyenszemre sereghajtó a csoportjában.

Az A csoport aktuális állása a 20. forduló után:

A B csoport sokáig szintén ennyire kifürkészhetetlenül állt, a szünetre azonban a Reggiana négypontos előnnyel mehetett az üldöző Gubbio előtt. A Cesena a mérsékelt rajt után jól hajrázott és a harmadik helyen csak öt ponttal van lemaradva a listavezetőtől. A Pontedera a várakozáson felül teljesít, ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a Virtus Entella, így állnak azonos pontszámmal a negyedik-ötödik helyen. A Carrarese és az Ancona egyaránt hullámzó teljesítménnyel foglal el biztos playoff-pozíciót, míg a korábban sokkal jobban is álló Fiorenzuola az utolsó két fiaskójával a nyolcadik helyig csúszott vissza. A visszatérő Rimini kilencedik helye masszív teljesítményre utal, a szeszélyes Siena pozíciója azonban kevésbé számít pozitív kicsengésűnek. A Lucchese pillanatnyilag csak két pontra van a tizedik helytől, mögötte viszont némileg kettészakadt a mezőny, ugyanis a Fermana a 12. helyen hat pont hátrányból követi, így innentől kezdve a többiek jelenleg inkább a bennmaradásért küzdenek. A Fermana és a Torres még stabil helyzetben van, a San Donato Tavarnelle már alulról menekül: az abszolút újonc a szezonbeli négy győzelméből hármat az utolsó öt körön belül ért el. Az utolsó bennmaradó helyet a Recanatese birtokolja, megelőzve például a már osztályozós Alessandriát, amelytől a 16. helyezés óriási csalódás azok után, hogy az előző idényben még a másodosztályban szerepelt. A mezőny végén óriási a tülekedés a csapatok közt, a Montevarchi, az Imolese, a Vis Pesaro és az Olbia két ponton belül tanyázik az utolsó négy helyen, így egyelőre megjósolhatatlan, hogy ki húzza majd közülük a legrövidebbet.

A B csoport aktuális állása a 20. forduló után:

A C csoportban található a harmadosztály teljes mezőnyének egyedüli még veretlen csapata, a Catanzaro ugyanis húsz mérkőzésből 17-et megnyert három döntetlen mellett. A Serie B-ből most kieső calabriai rivális Crotone hat pont hátrányból követi őket a második helyen. A Lupi 2006 után térhetne vissza ismét a másodosztályba, az eddig mutatott formája alapján nehezen lehet elképzelni, hogy megnehezíthetik egyáltalán a feljutásukat. A harmadik helyezett Pescara már 16 pont hátrányban van az éllovashoz képest a csapnivaló évzárásának köszönhetően. A negyedik helyen a Juve Stabia, az ötödiken jókora meglepetésre az Audace Cerignola ostromolja a dobogót. A Foggia és az Avellino egyaránt gyenge kezdés után talált magára és foglalja el a hatodik-hetedik helyet, a visszaesőben lévő Giugliano szünetel a nyolcadik helyen, míg az utolsó két playoff-pozíciót az AZ Picerno és a Latina birtokolja. A középmezőnyben a Taranto, a Monopoli és a Virtus Francavilla és a rájátszásra ácsingózhat, de mindegyiküktől kiegyensúlyozottabb teljesítményre lenne szükség célja eléréséhez. A Potenza és a Gelbison jelen állás szerint megúszná a playoutot, ellenben a Monterosi és a Turris is osztályozóra kényszerülne. Még náluk is gyengébben muzsikált a mindössze 16 pontos Viterbese és a csupán 15 egységgel bíró Fidelis Andria, melyek számára elég távolinak tűnik az egyenes ági bennmaradás. Nem beszélve a sereghajtó Messináról, amely a közelmúltban már edzőt váltott, mert nagy javulásra lenne szükség jövőre, hogy az eddig gyűjtött 11 ponthoz még hozzátegyenek annyi, amennyi legalább az osztályozóhoz elég legyen.

A C csoport aktuális állása a 20. forduló után: