Serie B: Fabio Cannavaro debütál Európában, további három kispadon történt változás a válogatott szünetben

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Az olasz másodosztály (Serie B) küzdelmei péntek este folytatódnak a Cosenza-Como mérkőzéssel. A Como kispadján e mérkőzésen debütál Moreno Longo, de rajta kívül első ízben ül majd európai csapat kispadján Fabio Cannavaro, debütál Silvio Baldini a Perugia élén. Végül pedig Luca D’Angelo is visszatér a Pisa csapatánál. Nézzünk kicsit körül a négy együttes háza táján.

Benevento – Fabio Cannavaro

A Benevento egyike azon csapatoknak, amelyek komoly céllal vágtak neki a Serie B 2022-2023-as idényének. Kimondva-kimondatlanul a feljutás elérése ott szerepel a Boszorkányok tervei között. Ehhez képest hat forduló elteltével csupán a középmezőnyben szerénykednek, mindössze két győztes mérkőzéssel a hátuk mögött. Ez természetesen nem nyerte el Oreste Vigorito elnök tetszését, így menesztette Fabio Casertát és helyére azt a Fabio Cannavarot nevezte ki, aki ezzel első európai munkájára készülhet vezetőedzőként.

Ami a játékos múltját illeti, az önmagáért beszél. Nyert UEFA Kupát, La Ligát kétszer, tagja volt a 2006-os világbajnok olasz csapatnak, amely után az Aranylabdát is bezsebelte, tagja lett az olasz futball Hírességek Csarnokának, illetve 2017-ben beválasztották a Juventus valaha volt legjobb 11-ébe is, hogy csak néhányat említsünk. Veretes játékos pályafutása alatt megfordult a Napoli, a Parma, a Juventus, az Inter és a Real Madrid csapatánál is. Az olasz válogatott mezét 136 alkalommal ölthette magára.

2014-ben kapta első edzői munkáját a kínai Guangzhou Evergrande csapatánál. Két periódusban volt a csapat edzője. Miután 2015-ben távozott, jött egy kis arab kitérő az Al-Nassr együttesénél. Innen visszatért Kínába, ahol előbb a Tianjin Quanjian, majd ismét a Guangzhou Evergrande következett. Itt töltötte edzői pályafutása eddigi leghosszabb időszakát. Szűk négy éven keresztül 126 meccsen irányíthatta a gárdát. Aztán távozását követően közel egy évig munka nélküli időszakot töltött és itt érkeztünk el 2022 szeptember 21-éhez, amikor is 2024-ig szóló szerződést kötött a Beneventoval.

Az Ascoli elleni mérkőzésen láthatjuk először a Benevento padján, ahol egyébként segédje a testvére, Paolo Cannavaro lesz. Paolo egyébként már a Guangzhou csapatánál is segítette bátyja munkáját. A Cannavaro testvérpár tehát megpróbálhatja a helyes irányba kormányozni a Giallorossit.

Como – Moreno Longo

Többek között Cesc Fabregas és Patrick Cutrone nyári megszerzését követően komolyak voltak az elvárások a Como csapatánál is. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezeknek az elvárásoknak semmilyen tekintetben nem tudott megfelelni a csapat eddig. A mezőny egyik olyan együtteséről van szó, amely még képtelen volt nyerni ebben a szezonban. Jelenleg három pontjával mindössze a 19. pozícióban található a Serie B egyik újonca, ami több, mint csalódás a klubnál. Mindez nem is maradhatott következmények nélkül és a csapatot irányító Giacomo Gattuso állásába került, aki egyébként Gennaro Gattuso unokatestvére.

Vérfrissítésként az a Moreno Longo érkezett, aki már vezethetett csapatot a Serie A-ban is, bár abban nem volt sok köszönet. 2018-ban a Frosinone csapatát feljuttatta a Serie A-ba, ahol 16 meccset kapott mielőtt menesztették a végül kieséssel záruló évad közepe felé. 2020 februárjában aztán leülhetett a Torino kispadjára, de itt is mindössze 16 mérkőzés jutott neki és a szezon után útilaput kötöttek a talpára. Idén nyári aztán az Alessandria kispadján ült, majd szűk két hónap munkanélküliség után kapta meg a feladatot, hogy javítson a Como helyzetén.

A játékosként például a Torino, a Cagliari, vagy a Chievo csapatában is megforduló fiatal tréner ezt holnap meg is kezdheti a 10. helyezett Cosenza ellen a 7. forduló nyitómeccsén.

Perugia – Silvio Baldini

A másik három edzőt cserélő csapattal ellentétben Perugiában a jelek szerint a rutint helyezték előtérbe az új Mister kiválasztásakor. A 64 esztendős Silvio Baldinira bízták a csapat feltámasztását, amely a kiesés elkerüléséért küzd. A Perugia jelenleg a 17. helyen található a tabellán, ami playoff mérkőzést jelentene a bennmaradásért. Innen mindenképpen menekülne a Grifoni, ezért a Palermot a Serie C-ből sikeresen feljuttató, ám nyár óta munkanélküli Silvio Baldinire bízták a vezetőedzői posztot. Baldini a szinté rutinos Fabrizio Castoritol vehette át az irányítást.

Az új mester gyakorlatilag semmilyen komolyabb játékosmúlttal nem rendelkezik, viszont 1989 óta tartó munkássága során számtalan kisebb olasz csapatot irányíthatott. Többek között edzette a Chievo, a Brescia, az Empoli, a Palermo, a Parma, a Lecce, vagy épp a Vicenza csapatát is hosszabb, de többnyire rövidebb ideig. A Palermo és az Empoli kispadján kétszer is ülhetett, a legtöbb meccset az Empoli kispadján töltötte, ahol közel 200 mérkőzésen dirigálhatott a pad mellől. Kisebb meglepetést keltett, hogy a nyáron tulajdonosváltáson átesett Palermo nem adta meg neki a lehetőséget a Serie B idei kiírásában, helyett Eugenio Corini vehette át a csapatot.

Baldini a Perugia élén mindjárt egy nagyon fontos kiesési rangadóval kezd, ugyanis csapata a Serie B 7. fordulójában a Pisa együttesét fogadja.

Pisa – Luca D’Angelo

Ami Nagy Ádám csapatánál történt edzői fronton, az felettébb érdekes, de ugyanakkor jó olasz szokáshoz méltó. Történt ugyanis, hogy a nyáron menesztették azt a Luca D’Angelot, aki playoff körbe vitte a csapatot és a Monza elleni döntő jelentette a végállomást a csapat számára. Ezt követően egy ismertebb névre, Rolando Maranra bízták a feljutás kiharcolását. Ezek után a Pisa nemhogy a feljutásért nem áll harcban, de a Como mellett a mezőny másik még nyeretlen csapataként, mindössze két megszerzett ponttal kullog a tabella végén. Ez Maran menesztéséhez vezetett és visszahívták a csapatot kis híján feljuttató D’Angelot.

Luca D’Angelo játékosként kizárólag alacsonyabb ligás csapatokban fordult meg és edzőként sem irányíthatott eddig Serie A-s együttest. 2018 óta irányíthatta a Pisa csapatát, összesen 173 mérkőzésen ült a kispadon. Ezt a számot gyarapíthatja a következő fordulótól kezdve.

A Pisa a 7. fordulóban Perugiában igyekszik begyűjteni a várva-várt első idei sikert, azonban a Griffek is igyekeznek Baldinivel feljebb kerülni, így egy egészen komoly kis mérkőzésre van kilátás.

Összegezve tehát első sorban a bennmaradásért csatázó csapatok váltottak leginkább, de például a Modena csapatánál továbbra is él a bizalom Attilio Tesser irányába. Izgalmas folytatás elé nézünk. Holnap este véget ér a várakozás és folytatódik a Serie B 2022-2023-as szezonja.

A Serie B állása

(Fotó: Lega B Twitter)