Történelmi távlatok – a Squadra Azzurra Budapesten

Szerző: Fan Gusto


Párizs, 1938. június 19.

1936-ban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azt a némileg meglepő döntést hozta, hogy az előzetes várakozásokkal szemben a harmadik labdarúgó világbajnokságot nem Argentínában, hanem Franciaországban rendezik. Erre válaszul a dél-amerikai futball két prominens képviselője, Argentína és Uruguay lemondta a világbajnoki szereplést, mondván, ők arra számítottak, hogy a foci vb mindig más kontinensen kap majd helyet.

A futball csúcseseményének hangulatát a küszöbön álló második világégés előszele is megtépázta, hiszen míg Spanyolország a polgárháborúja, addig a világbajnokságra egyébként kvalifikáló Ausztria az 1938. márciusában lezajlott Anschluss miatt nem vett részt a tornán. További érdekesség, hogy ismeretlen okok miatt a szervezőbizottság nem hívta meg az osztrákok helyére Lettországot, pedig a selejtezők során ők végeztek a sógoraink mögött.

Fontos kulissza még, hogy a világbajnokságot akkor még kizárólag egyenes kieséses rendszerben játszották.

A remek erőkből álló magyar nemzeti tizenegyet a körülmények nem gátolták meg a sikeres szereplésben. A mieink Dietz Károly szövetségi kapitány vezetésével egy Holland India elleni 6-0-ás tükörsima antréval jelezték jöttüket Franciaországba, hogy aztán Svájcot 2-0-ra, Svédországot pedig 5-1-re felülmúlva egészen a döntőig masírozzanak.

A másik ágon a címvédő Olaszország legjobbjai rögösebb úton jutottak el a fináléig. Norvégiát hosszabbítás után 2-1-re gyűrték le, a házigazda francia válogatottat 3-1-re, majd az elődöntőben a már akkor is labdazsonglőrök hadát felvonultató brazil együttest verték meg 2-1-re.

A döntőt a párizsi Stade de Olympique Colombes stadionban rendezték és amikor Georges Capdeville játékvezető a sípjába fújt, akkor csaknem 45 000 néző kiáltott fel ujjongva.

A lelátón néhányaknak még csengett a füle a francia bíró sípszavától, amikor a 6. percben Gino Colaussi közelről a kapuba pofozta a labdát a tehetetlen Szabó kapus mellett. Nem kellett azonban sokat várni a magyar csapat válaszára sem, hiszen Titkos két perccel később egy bődületes ballábas bombával egalizált. A 16. percben aztán az olaszok bolondot csináltak a védelmünkből, a saját tizenhatosunkon belül passzolgattak a légytől sem zavartatva, végül pedig az Azzurri szupersztárja, az akkor a Laziot erősítő Silvio Piola vágta kíméletlenül a kapu bal felső sarkába a labdát. De itt még nem volt vége az első játékrésznek, azt ugyanis Gino Colaussi ötösön belülről szerzett második találata zárta le.

A szünet után ugyan Sárosi révén sikerült egy góllal közelebb kerülnünk az olaszokhoz, de Silvio Piola a 82. percben eldöntötte a találkozót, így Olaszország sorozatban és története során másodszor lett világbajnok.

És, hogy miért meséltük el mindezt? Mert ez volt Magyarország és Olaszország ezidáig 35 mérkőzést számláló közös futballtörténelmének eddigi legfontosabb összecsapása. Ma este pedig jöhet a második legjelentősebb csata.

Budapest, 2022. szeptember 26.

A nemrégiben életre hívott Nemzetek Ligáját dőreség lenne a világbajnoksághoz hasonlítani. Mégis, ma este a Puskás Arénában 67 000 fanatikus szurkoló előtt focihistóriájának egyik legfontosabb találkozójára készül a magyar válogatott. Az A-divízióba meglepetésre feljutó Rossi csapat a csoportgyőzelemért, egyszersmind a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe való bejutásért lép pályára. Az ellenfél újfent Olaszország, amelyik ugyancsak a négyes döntőre aspirál.

Ez is egyfajta finálé.

A mieink sikerszériáját túldimenzionálni nem kell, mert jogosak lehetnek azok a felvetések is, hogy a legjobb válogatottak talán nem úgy állnak ehhez a sorozathoz, mint egy világbajnoksághoz. De mégis! Anglia és Németország megleckéztetését azért nem lehet egy kurta legyintéssel elintézni. Nem kérdés, hogy a Budapest Honvéddal 2017-ben magyar bajnoki címet szerző Marco Rossi olyan tartást, taktikai fegyelmet és önbizalmat adott a magyar nemzeti csapatnak, amellyel a legjobbakkal is képes felvenni a versenyt.

És hogy képes lehet-e ez a gárda borsot törni a Rossi mester egykori csapattársa által dirigált olasz válogatott orra alá?

Nos, a magyar csapat elsőségéhez elég lenne egy döntetlen is, a világbajnokságról zsinórban másodszor lemaradó Squadra Azzurrának tehát gólra törően kell játszania. Ez akár feküdhet is a stabil védekezésre és az abból való villámgyors ellentámadásokra alapozó Rossi-gépezetnek, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az odavágón a Roberto Mancini vezette olaszok többször is remekül játszották be a labdát a védelmünk mögé, így végül sima győzelmet arattak ellenünk Cesenában.

Szóval ma este jön a magyar-olasz focicsemegék 36. felvonása, a kérdés pedig ezúttal az is, hogy visszavágunk-e a történelmi távlatokban mérhető 1938-as vb-döntős vereségért.

A várható kezdőcsapatok:

Magyarország (3-4-2-1): Gulácsi; Lang, Orbán, Szalai Attila; Fiola, Schafer, Nagy, Kerkez; Gazdag, Szoboszlai; Szalai Ádám.

Olaszország (3-5-2): Donnarumma; Toloi, Bonucci, Bastoni; Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Pobega, Dimarco: Gnonto, Raspadori.

Játékvezető: Benoit Bastien

Kezdés: 20:45

TV: M4 Sport