Serie B: Statisztikák, érdekességek, edzőkeringő

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Elérkeztünk a nemzetközi klubfutball első két hetes szünetéhez. A Nemzetek Ligája és a különböző válogatott mérkőzések okán a csapatok rendezhetik soraikat, vagy éppen még jobban összecsiszolódhatnak, legalábbis azok, amelyek viszonylag együtt tudnak maradni. Merthogy Itáliában nem csak a Serie A, de a Serie B is rengeteg válogatott, illetve utánpótlás válogatott labdarúgót foglalkoztat. Azonban ez a lélegzetvételnyi szünet remek alkalmat kínál arra, hogy kicsit szét nézzünk, mi is történt eddig.

Egy csapat veretlen, kettő nyeretlen

Egyetlen együttes található a húsz csapatos mezőnyben, amely az első hat fordulót vereség nélkül hozta le. Ez a csapat a Bari, akik viszont ezzel együtt is a negyedik helyet foglalják csak el, három ponttal lemaradva az éllovas Reggina-Brescia duó mögött. A Kakasok három döntetlennel és ugyanennyi győztes meccsel állnak és rosszabb gólarányuk miatt szorulnak le a dobogóról, amelynek legalsó fokán a Frosinone tanyázik.

Nyeretlen csapatból viszont kettő is akad hat kör után. Mindkét együttes szereplése a negatív meglepetés kategóriába sorolható. Egyikük a Como, amely többek között Cesc Fabregassal és Patrick Cutroneval erősített nyáron és elég komoly tervekkel vágott neki a Serie B 2022-2023-as idényének. Azonban eddig mindössze három pontra futotta az erejükből. Talán náluk is nagyobb meglepetés a Pisa vesszőfutása. Nagy Ádámék összesen kettő pontot gyűjtöttek eddig, ráadásul azt is két olyan csapat ellen, akik szintén a kiesőzónában találhatók. A Venezia és a Como ellen jött össze egy-egy pont. Az előző szezonban a playoff fináléban a Monza ütötte el a Pisát a feljutástól. Kis híján megvolt a Serie A, ehhez képest most erőteljesen vitorlázik a Serie C felé az együttes.

Hazai – vendég mérleg

Bár a mezőnyben egyetlen veretlen csapat található, a hazai mérleget figyelembe véve még hárman is hibátlanok, ha pedig a veretleneket nézzük, akkor összesen öt csapat nem kapitulált még hazai környezetben. A Reggina ezt a tabellát is vezeti 9 pontjával, de szintén három győzelem van a Frosinone és a Brescia csapatának is. A Frosinone és a Reggina ráadásul nemcsak makulátlan saját otthonában, de még a kapujuk is érintetlen maradt. A Cittadella és a Ternana sem talált még legyőzőre otthon, azonban itt egy-egy döntetlen árnyalja az összképet. A Bari is ott van még, de ők kicsit speciálisak, ugyanis nemcsak veretlenek, de nyeretlenek is hazai pályán. Végül a hazai tabella kilencedik helyezettje, a Genoa sem kapott ki még saját pályáján. Egy győzelem mellett két döntetlenjük van.

Négy olyan csapat van, amelyik viszont még képtelen volt hazai környezetben nyerni. Kissé ellentmondásos, de e kvartett egyik tagja a Serie B egyetlen veretlen csapata, a Bari. Két mérkőzést vívtak eddig saját pályájukon, de mindkettő döntetlenre végződött. Az összesített tabella alapján a másik három ilyen csapat nem meglepetés, ugyanis az egyaránt kieső zónában található Venezia, Como, Pisa trió volt képtelen hazai meccset nyerni.

Vendégként viszont mindössze három csapat mondhatja magát veretlennek. Ezek egyike is természetesen a Bari, akik mindhárom eddigi sikerüket otthonuktól távol érték el. A másik két ilyen együttes a Parma (1 győzelem, 2 döntetlen) és a Spal (3 döntetlen). Az idegenbeli tabellán tehát a Bari az élen a Reggina, Genoa, Brescia hármas előtt.

Hát olyan gárda is van viszont, akik még nem nyertek idegenben. Ezek sorrendben a Spal, a Pisa, a Como, a Cittadella, a Palermo, a Modena és a Perugia. Utóbbi kettő ráadásul mindhárom idegenbeli mérkőzését vereséggel zárta.

Az eddig lejátszott hat forduló alatt 23 alkalommal villant a piros lap. Ez közel négyes átlag fordulónként. Mind a hat körben felmutatták a játékvezetők legalább egy alkalommal. A legkomolyabb kártyázás a 3. és a 4. fordulóban történt. Előbbi 8, utóbbi 7 piros színű lapot hozott így a maradék négy fordulóra jutott 7 kiállítása. Az első két forduló hozta a legkevesebb pirosat, mindkét játéknapon egy-egy alkalommal állítottak ki valakit a játékvezetők.

Walid Cheddira, a góllövőlista éllovasa

Walid Cheddira marokkói származású, de egyben olasz állampolgár is. Az idei lehet az igazi áttörés éve a 24 éves támadónak. Minden sorozatot figyelembe véve (a Bari esetében a Serie B és a Coppa italia) már most tíz gólnál jár, ami alapján szinte biztosra vehető, hogy meg fogja dönteni az egy szezonon belüli gólrekordját. Cheddira legeredményesebb szezonja a 2017-2018-as idény volt, akkor a Serie D-ben szereplő ACD Sangiustese színeiben ért el 11 találatot. Tehát a következő gólja egyéni rekordbeállítás lesz. Tíz gólja mellett ráadásul három gólpassza is van már, tehát a nyáron érkezett játékossal az eddigiek alapján talán a mercato legnagyobb bizniszét ütötte nyélbe a Bari.

Beindult az edzőkeringő

Négy csapat is kihasználta a szünet nyújtotta alkalmat arra, hogy személy cserét eszközöljön a kispadon. A Como, Pisa, Perugia, Benevento négyes egyaránt edzőt váltott a napokban. Moreno Longo ült le a Como kispadjára, a Perugia Silvio Baldinit nevezte ki, A Pisánál Luca D’Angelora esett a vezetők választása, míg a legnagyobb név a Benevento kispadjára érkezett, ahova az egykori aranylabdás és világbajnok védő legenda, Fabio Cannavaro érkezett.

Sajnos a válogatott szünetre jutott nekünk egy szomorú hír is. A Cagliari vezetőedzője Fabio Liverani a napokban elveszítette feleségét Federica Liveranit. Liveraninak két gyermeke is van, akik számára szintén felfoghatatlan veszteség édesanyjuk elvesztése.

Mi vár ránk a szünet után?

A Serie B 7. fordulójának sláger mérkőzése egyértelműen a Bari-Brescia találkozó lesz. A Regginára papíron ennél egyszerűbb feladat vár a kieső zónában tanyázó Modena vendégeként. A Parma-Frosinone és a Spal-Genoa mérkőzéseken is komoly összecsapásoknak nézhetünk elébe.

Serie B 7. forduló

Cosenza – Como

Bari – Brescia

Cagliari – Venezia

Cittadella – Ternana

Modena – Reggina

Palermo – Südtirol

Parma – Frosinone

Spal – Genoa

Perugia – Pisa

Benevento – Ascoli

A Serie B állása

(Fotó: Lega B Twitter)

A Serie B 7. fordulójának mérkőzéseit szeptember 30.-október 2. között rendezik.