Serie A 2022-2023 szezonelőzetes: Lazio

Szerző: Ragnotti


A 2022-2023-as olasz bajnoki szezon rajtja előtt sorra vettük a Serie A legnagyobb csapatait, átfutva a nyári változásokat és előretekintve az előttünk álló idény esélyeire. Végül, de messze nem utolsó sorban következzenek a római Sasok, azaz a Lazio!

Római Sasok és a füstölgő cigarettavég

A Sasok az ötödik helyen fejezték be a tavalyi szezont Maurizio Sarri vezetésével, akinek nem volt nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen a gárda harcban volt a Bajnokok Ligájáért is, de éppen lemaradt az első négy mögött az élbolyban. Összességében nagyjából nullás átigazolási időszak, csökkenő fizetési igények, megfiatalodott keret és növekvő bevételek az Európa-liga és a bérletesek számának növekedése okán – ez volt röviden az idei nyár mérlege.

A bizakodásra az adhat okot még, hogy Sarri mester remek munkája mellett Ciro Immobile az előző szezonban újfent gólkirály lett a Serie A-ban, immáron negyedik alkalommal, és ha Milinkovic-Savicot is meg tudná tartani a vezetőség, szép reményekkel nézhetne a gárda a 2022-23-as szezon elé.

A tavalyi szezont a gárda 64 szerzett ponttal zárta, csak hat egységgel maradt le a negyedik helyen végző Juventus mögött. 18 győzelem, 10-10 döntetlen és vereség volt a gárda mérlege, 77 rúgott és 58 kapott góllal (utóbbi azért kicsit magas szám a gárda szereplését tekintve).

Immobile, Róma királya?

Ciro Immobile 27 találattal lett a legjobb a gólvadászok versenyében. Harmincegy mérkőzésen lépett pályára, és 27 gólt szerzett a 32 éves válogatott támadó, akit talán kissé alábecsült játékosként is tartanak számon. Klubcsapatában továbbra is ontja a gólokat, de az olasz válogatottban a teljesítménye okán bőven maradt hiányérzete az embernek az utóbbi években.

Bár évek óta első számú csatára az Azzurrinak, az igazi átütő teljesítmény elmaradt Ciro részéről. Bár a nemzeti együttes világbajnokságról való lemaradása nem csak az ő, hanem a többi kerettag kudarca is, összességében még bizonyíthat a válogatottban is. És a rómaiak vezetősége is abban bízik, hogy az előző szezonhoz hasonlóan továbbra is szállítja majd a gólokat Immobile.

A kapusok közül két távozó is volt, Strakosha és Reina is elhagyta az együttest. Az ő helyettesítésükre Provedel és Luis Maximiano is érkezett. Mivel ingyen távoztak Strakosháék, ezért ezek a transzferek egyértelműen bukásnak számíthatnak, mert a két új portás megközelítőleg 13 millió euróba került. A teljesítményükkel bizonyíthatják majd ennek az ellenkezőjét.

A hátsó alakzatból Vavro és Luiz Felipe távozott, Acerbi pedig nagy valószínűséggel ugyancsak elhagyja a csapatot. Ide érkezett Casale és Gila, illetve a legnagyobb fogás a Milanból Alessio Romagnoli, aki Rómában újraépítheti a karrierjét, mert egy nagyon jó labdarúgóról beszélhetünk személyében, talán új célokkal elérheti újra a csúcsformáját. Ebben a csapatrészben anyagilag is jól konspirált a vezetőség, ha eladják Acerbit, közel lesznek ahhoz, hogy ne legyenek ráfizetősek a nyári transzferek. Gila tekintetében a vezetők bizakodóak a formáját illetően.

A középpályáról Lucas Leiva és Akpa-Akpro távozott, Vecino és Antonio érkezett, és az is nagyon biztató, hogy az értesülések szerint Luis Alberto is maradhat majd. Vecino Milinkovic-Saviccsal párban erős magot alkothat középen.

A klub nagy erővel dolgozik azon, hogy a szerb klasszis szerződését 2024-ig meghosszabbítsa. Azon a nyáron lejáró szerződésébe egy 60-70 millió eurós záradék is bekerülne, amivel a klub két legyet üthetne egy csapásra. Harminc évesen távozhatna akkor a labdarúgó, és a Lazio is jól járna vele anyagilag. A karrierje legjobb éveit a Lazionál töltötte-tölti a szerb középpályás.

A támadó szekcióból maradt mindenki tavalyról, Cancellieri és Zaccagni is véglegesítve lett. Romero is itt van, hat bevethető ember a támadósorban, ahol van egy Immobile. Ez is jól néz ki.

Várhatóan a következő felállások várhatóak a tervezett csapatösszeállításokat illetően:

Maximiano/Provedel; Lazzari/Marusic, Romagnoli/Casale, Gila/Patric, Radu; Milinkovic-Savic/Vecino, Marcos Antonio/Cataldi, Luis Alberto/Basic; Felipe Anderson/Romero, Immobile/Cancellieri, Zaccagni/Pedro – ezekkel a variációs lehetőségekkel küldheti csatába a Sasokat Sarri az első fordulóban a Bologna ellen az Olimpicóban.

A klub eddig több, mint 23600 bérletet adott el a szurkolóknak, ez a Lotito-éra alatt az együttes negyedik legjobb eredménye. Ez még nem végleges, mert a Bologna elleni meccs után még pár napig lehet majd vásárolni bérleteket.

A költségek csökkentek, a keret fiatalodott, a bevételek nőttek, a gárda erősödött, Sarri továbbra is dohányozhat (persze nem a kispadon), ezért a tavalyi eredmény megismétlése is lehetséges a Lazio számára a következő idényben. Ti mit vártok az együttestől?

A cikk bizonyos adatainak forrása a Grande Lazio oldala volt.

Szezonelőzetesünk korábbi részeiben olvashattatok már az Európába visszatérő Fiorentináról, az abszolút újonc Monzáról, a csúcsra visszavágyó Juventusról, a BL-be visszavágyó Atalantáról, a bajnoki címvédésre hajtó AC Milanról, a tavalyelőtti bajnok Interről, a hangzatos átigazolási időszakot produkáló AS Romáról, valamint a nagy átalakuláson áteső Napoliról – sőt, kitekintettünk a Serie B-re is.