Serie A 2022-2023 szezonelőzetes: Napoli

Szerző: Sandro


Szezonfelvezető sorozatunk következő részében Nápolyba látogatunk, ahol a Luciano Spalletti vezette Partenopeinél esedékes történéseket részletezzük.

Mi folyik Nápolyban?

Távozók

Nagy változások idejét hozta el az idei nyár Nápolyban, azt is mondhatnánk lezárult egy időszak. Távozott a csapattól két legendás játékos, a saját nevelésű csapatkapitány Lorenzo Insigne, aki busás bér ellenében Torontóba tette át a székhelyét. Kalidou Koulibaly, aki évekig volt az Partenopei védelmének az oszlopa és minden átigazolási időszak a nevétől volt hangos, hogy vajon hova is igazol. Őt most a Chelsea vette meg cirka 30 millió euró ellenében. A harmadik nagy távozó, pedig a klub legeredményesebb játékosa a belga válogatott Dries Mertens, akinek a szerződését szintén nem hosszabbította meg a Aurelio De Laurentiis vezette vezetőség, így szerződése lejártával ingyen távozott Törökország egyik legsikeresebb klubjához a Galatasarayhoz. A kapus David Ospina, Insignéhez hasonlóan ingyen a szaúdi Al-Nassr FC játékosa lett, de Kevin Malcuit, valamint Faouzi Ghoulam sem kapott új kontraktust. És még a sornak koránt sincs vége. Fábian Ruiz iránt a PSG és a Real Madrid is érdeklődik. Több sajtóhír szerint is igen közel a megállapodás a párizsiakkal. Victor Oshimen-t nap, mint nap összeboronálják egy-egy sztárcsapattal, hol a Premier Leagueből, hol Németországból, Piotr Zielinskiről nem is beszélve, akit a West Ham csábít.

Érkezők

Az érkezők oldala már korántsem ilyen rózsás. De Laurentiis, főleg fiatal nagy potenciállal rendelkező játékosokat csábított eddig a csapathoz. A Szalai Attila csapatától, a Fenerbachetól érkező védő Min-jae Kim fogja minden bizonnyal pótolni a szenegáli falat, Kalidou Koulibalyt. Az érte kifizetett picivel több, mint 18 millió euró legalábbis ezt sugallja. Mathías Oliviera Spanyolországból tette át a székhelyét a Nápolyba, neki elősorban a balszélen találhat Spalletti helyet, mint szélsővédő vagy akár szárnyvédő és hosszabb távon Mario Ruí helyét is átveheti a csapatban. Leo Östigard az előző félévben a kieső Genoában nyújtott elfogadható teljesítmény, ez is győzhette meg De Laurentiist, hogy érdemes vele számolni, ő a Brightontól jött. Az Insigne távozásával keletkezett űrt a grúz tehetség, a 10 millió euróért vett Kvicha Kvaratskhelia töltheti. A kimondhatatlan nevű szélső a grúz bajnokságban 11 mérkőzésen 8 gólt és 2 gólpasszt jegyzett, ami igen kiemelkedő statisztika, de kérdés, hogy megállja-e a helyét a Serie A keményebb, taktikailag jobban felkészült belsővédőivel szemben. Zambo Anguissát, pedig sikerült végleg megvásárolni a Fulhamtől, így a középpálya bizonyos szempontból biztosítva van.

A lista még közel sem végleges, ugyanis kapus poszton Alex Meret nem a legbiztosabb pont őt, Kepa Arrizabalaga vagy Keylor Navas válthatja. A védelemben még a PSG-nél kegyvesztetté vált Abdou Diallo is kiszemelt, akár a Fábian Ruíz üzlet részeként vagy külön dealben. A középpályán a Tottenhamtől igencsak elvágyódó Tanguy Ndombelé lehet a megmentő és a spanyol pótlása vagy a szintén Spurs-ös Giovanni Lo Celso. Giacomo Raspadori neve is ismerősen csenghet a Calcio kedvelőinek, 30 millió plusz bónuszok fejében vihető. És akkor a kisebbik Simeonéről a tavaly parádés szezont produkáló Giovannit is érdemes megemlíteni. De Deulofeu, és Armando Broja is érkezhet.

Biztos pont

Luciano Spalletti már többször is bizonyította, hogy kiváló szakember, a tavalyi Nápolyt is összerakta és anno  a Romával és az Interrel is szép eredményeket ért el. Most egy főleg fiatalokra épülő projektet kell vezetnie, sok új igazolással és megannyi nehézséggel, amit a klub korántsem stabil anyagi helyzete idézhet elő. Sokan úgy vélik, hogy a Napoli nem lesz ott a BL helyekért folyó harcban, de erre pont Spalletti és stábja cáfolhat rá.

Bizonytalan pont

Aurelio De Laurentiis elnök úr. De miért is a Partenopei első embere a legbizonytalanabb pont. Nos a válasz egyszerű, kiszámíthatatlan a természete. Nála nem lehet tudni, mikor veszik össze egy edzővel pl. Gattuso vagy mikor mutatkozik meg szabadszájú énje, ami kiváltja a körülötte lévő emberek haragját. Elég, csak a legutóbbi nyilatkozatára gondolni amikor az afrikai játékosok szerződtetéséről tett igencsak kétértelmű nyilatkozatot:

“Elég volt az afrikai játkosokból, ne szerepeljenek az Afrika-Kupán. Nem fogunk több afrikait szerződtetni, pont emiatt. Azért fizetjük őket, hogy a bajnoki idény közepén össze-vissza repkedjenek.”

Nos nem tudjuk, hogy ez a pár mondat, hogy érintette a klub afrikai játékosait, mondjuk Zambo Anguissa-t vagy Victor Oshimen-t, de ha De Laurentiis, így folytatja, a csapata gerincének a maradékát is elveszítheti. A másik pont amit itt érdemes kiemelni, hogy nehéz úgy szerződést hosszabbítani egy-egy játékossal, hogy jóval alacsonyabb fizetést kínálunk neki a jelenleginél, például Insigne esetében. Az is érthető, hogy a klub 200 millió eurós veszteségt termelet az elmúlt években, ami stratégia váltásra ösztönzi a Napolit, ennek ellenére a helyi ikonok megtartása egy olyan városban, mint Nápoly kiemeleten fontos és nem lehet egyszerűen elsiklani felette.

Hol végezhet a Partenopei?

Ami tény, hogy a riválisok sokat erősödtek. A Roma egyértelműen kiemelkedik ebből a mezőnyből, behúzni Dybalát, Maticot és Wijnaldumot nem kis teljesítmény ráadásul ingyen az még inkább elismerést érdemel. Az Internél Lukaku visszatérése lehet egy nagy dobás. A Juvenál voltak távozók, de Bremer és Di María személyében két kiemelkedő játékossal erősítettek. A Milan folytatta az eddigi koncepcióját, főként fiatalokra mentek rá és szerezték meg őket. A Lazio meg egyre inkább Sarrisodik. És akkor még a Fiorentinát és az utóbbi években majdnem mindig az európai helyeket ostromló Atalantát meg sem említettük.

A másik tény, hogy Spalletti csapatából kulcsjátékosok távoztak és a Serie A szintjén rutintalanabb fiatalokkal pótolták őket, ami gondot okozhat az elején és könnyen lehet, hogy olyan kihatással lesz az egész szezonra, ami akár az európai kupa indulásról való lemaradást és ezáltal súlyos pénzektől való elesést eredményezhet.

Ami pedig a korábbiakat illeti: szezonelőzetes sorozatunkban olvashattatok már az Európába visszatérő Fiorentinárólaz abszolút újonc Monzáróla csúcsra visszavágyó Juventusróla BL-be visszavágyó Atalantáróla bajnoki címvédésre hajtó AC Milanról, a tavalyelőtti bajnok Interről, valamint a hangzatos átigazolási időszakot produkáló AS Romáról.