Serie B 2022-2023 szezonelőzetes

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

Lassan véget ér a várakozás és megkezdődik nem csak a Serie A, de a második vonal, a Serie B is, méghozzá péntek este Parmaban, ahol a Sonkások az egyik feljutót, a régi ismerős Barit fogadják. Ennek kapcsán nézzünk körül egy kicsit a második vonal háza táján. A teljes menetrendet itt találjátok.

A pontvadászat tehát e hét pénteken, azaz augusztus 12-én rajtol és jövő május 19-én ér véget. A Serie B a világbajnokság ideje alatt az első osztállyal ellentétben nem fog leállni,

A Serie B újoncai és távozói

Feljutott a Serie A-ba: Monza, Cremonese, Lecce

Kiesett a Serie A-ból: Cagliari, Genoa, Venezia

Feljutott a Serie C-ből: Bari, Modena, Südtirol, Palermo

Kiesett a Serie C-be: Pordenone, Crotone, Alessandria, Vicenza

Kiemelendő a Serie B újoncai közül a Südtirol neve, akik első ízben jutottak ilyen magasságokba, érdekes lesz figyelni, hogy mire lesznek képesek a másodosztályban.

Mercato a Serie A-ból érkezők szemszögéből

Az átigazolási időszak természetes ezúttal is rengeteg érdekes eseménnyel látott el bennünket. Néhány héttel a mercato zárása előtt is rengeteg az új érkező, távozó a csapatoknál és a legtöbb keret komoly változáson ment, illetve megy keresztül.

Cagliari

Tekintsük át első ízben, mi a helyzet a Serie A-tól búcsúzó gárdáknál. A Cagliari csapata óriási átalakuláson ment keresztül, aminek része, hogy rengeteg fiatal kerül fel az utánpótlásból. Nehéz megmondani, képes lehet-e az azonnali visszajutásra a szárd együttes. Rengetegen távoztak abból a garnitúrából, akik vagy alapemberek voltak az élvonalban, vagy fontos kiegészítői az együttesnek. A teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabb nevek, akik már nem a szárdokat erősítik: Joao Pedro, Andrea Carboni, Raoul Bellanova, Razvan Marin, Alessio Cragno, Charalampos Lykogiannis, Keita Baldé, Daniele Baselli, Luca Ceppitelli, mellettük pedig Guglielmo Vicario és Giovanni Simeone a tavalyi kölcsönadásukat követően végleg távoztak. Ez azért elég veretes névsor a Cagliari szintjén és ha azt nézzük. hogy komolyabb érkező Gianluca Lapadulan és Nicolas Violan kívül nincs, így nem lesz egyszerű a piros-kék csapat helyzete.

Genoa

A Genoanal talán meg sem lepődünk már azon, hogy volt rendesen jövés-menés. Enélkül arra felé nincs mercato. Ezúttal viszont annyiban talán más a helyzet a korábbiakhoz képest, hogy sokkal kevesebb az érkező, mint akik távoztak. Andrea Cambiaso, Lukas Lerager, Kevin Agudelo a kölcsön után végleg, Pawel Jaroszynski, Johan Vasquez, Mattia Destro, Domenico Criscito és talán még Paolo Ghiglione is komolyabb távozónak tekinthető. Viszotn akik érkeztek ezúttal kivétel nélkül olyan játékosok, akik nagy szerepet kaphatnak a szezon során. Filippo Melegoni, Massimo Coda, Güven Yalcin, Marko Pajac, Stefan Ilsanker, Radu Dragusin és Josep Martinez az új fiúk.

Venezia

Végül a Venezia, akiktől szintén van bőven távozó, az új érkezők pedig többnyire olyan nevek, akikről eddig nem nagyon hallhattunk. Thomas Henry távozás komoly érvágás, de olyan veteránok is távoztak, mint Sergio Romero és Nani. Ami az érkezőket illeti, az olasz foci rajongóinak Jesse Joronen, Andrija Novakovich és Francesco Zampano neve csenghet ismerősen. Andersen Dániából, Zabala Ciprusról, Bah Luxemburgból, Wisniewski Lengyelországból, Connolly Angliából, míg De Vries és Pecile a tengerentúlról csatlakozott a Veneziához.

Feljutók

Bari, Modena, Südtirol, Palermo. Ők érkeztek a Serie C-ből. A Südtirol első Serie B szeonjára készül, míg a többieknek már a Serie A-ba is volt lehetőségük belekóstolni korábban.

Bari

Bariban remekül mutatkozott be a Parmatól érkező Walid Cheddira. Francesco Vicari, vagy épp Emanuele Terranova is mindenképp erősítésnek mondható, de meglepő lenne, ha ez a Bari komoly harcban lenne a feljutásért.

Modena

A Modena nem kis bravúrral, két új fiú találataival kiejtette a Sassuolot az Olasz Kupából. Diego Falcinelli egy, míg Nicola Mosti két alkalommal vette be a Sassuolo kapuját. A Monzától Davide Diaw érkezése is nagy fegyvertény, míg a védelem a rutinos Sebastian De Maioval erősödött. Komolyabb távozó gyakorlatilag nincs, így a Modena egyértelműen erősödött a nyári mercato alatt.

Südtirol

A Südtirolnál talán a Juventustól érkező Hans Nicolussi Caviglia a legkomolyabb erősítés, míg a távozók alacsonyabb osztályokban kötöttek ki, így jórészt a történelmi feljutás főszereplői kapják meg az esélyt a B ligában is. Ezt az egyveleget egészítik ki olyan másodosztályban nagy tapasztalattal rendelkező játékosok, mint Mirko Carretta, Tommaso D’Orazio, Mattia Sprocati vagy épp Nicolas Siega, de említést érdemlő vétel Christian Capone is. További érdekesség a klub háza táján, hogy június 13-án azt a Lamberto Zaulit nevezték ki a kispadra, aki az elmúlt szezonban eljutott a Serie C playoffjáig a Juventus U23-as csapatával, majd aztán a tegnapi nap folyamán búcsút is intett az együttesnek.

Palermo

Végül jöjjön a tulajdonosváltáson átesett szicíliai klub, a Palermo, amely a többek között a Manchester Cityt is birtokló City Football Group kezébe került. Egyelőre viszont komoly befektetésekbe nem kezdett a klub. Matteo Brunorit végleg megszerezték a Juventustól, de komoly nevek nélkül telik az egykor szebb napokat is megélt klub nyara.

A többiek

Ami a mezőny többi tagját illeti, volt néhány komolyabb történés a nyár eddig eltelt részében. Lássuk az érdekesebb eseményeket: A Benevento Antonino La Guminát tudta elcsábítani a Sampdoriától, amire Lapadula távozás után szüksége is volt. A Brescia nagy búcsúzói között ott található a visszavonuló Valon Behrami, valamint a jelenleg klub nélküli veterán, Rodrigo Palacio. A mercato legnagyobb durranása viszont alighanem a Como nevéhez fűződik, akik nem kisebb nevet édesgettek magukhoz, mint Cesc Fabregas, de a támadósor is komoly erősítést könyvelhet el Leonardo Mancuso személyében. A Parmanal is zajlott az élet, Goran Pandev visszavonult, Danilo és Juraj Kucka is távozott. Végül kiemelendő a Reggina, ahol elképesztő bevásárlás vette kezdetét, Federico Santander és Joel Obi a legkomolyabb nevek érkezői oldalon, de eddig már lassan húsz szerzeménynél tart a klub. Elhagyta viszont a csapatot Germán Denis. Említést érdemel még Nagy Ádám csapata, a Pisa is, akik az OTP Bank Ligából is erősítettek a fehérvári Adrian Rus révén. Ezek a rajt előtt a legfontosabb újdonságok a csapatok kereteit illetően.

Komoly nevek a kispadokon

A csapatok kispadjain is történtek változások, illetve természetesen jó néhányan nem váltottak és ugyanaz a Mister próbál sikeres lenni a csapattal, aki az elmúlt idényben. Az Ascoli azt a Christian Bucchit nevezte ki, aki gyakorlatilag minden évben más csapatnál tűnik fel. A Brescia is új edzővel vág neki az évnek a spanyol Pep Clotet személyében. A Cagliarit Fabio Liverani lesz hivatott visszavinni a Serie A-ba. A Frosinone kispadján folytatja a munkát Fabio Grosso. A Palermo augusztus 7-én nevezete ki Eugenio Corinit vezetőedzőnek. Fabio Pecchia személyében a Parma is új edzővel kísérli meg a feljutást. Nagy Ádámék is új edzővel, Rolando Marannal vágnak neki a szezonnak. A nagy átalakuláson áteső Reggina nem csak a játékoskeretet újította meg jelentősen, de Pippo Inzaghi személyében új vezetőedző is érkezett. A Südtirolnál a tavaly a játéktól épp a csapatból visszavonuló Leandro Greco váltja Lamberto Zaulit. Ez lesz a korábban számtalan csapatban, többek között az AS Romában is futballozó Greco első edzői megbízatása. Míg a Ternana kispadján immár harmadik szezonját kezdheti meg Cristiano Lucarelli. Kíváncsian szemlélhetjük, vajon melyik taktikus milyen magasságokba tudja repíteni csapatát.

Esélyek

A Genoa keretében azt gondolom van elég minőség a távozók ellenére, hogy azonnal visszajusson, ugyanez a Cagliariról már nem mondható el. Főleg, hogy még Nahitan Nandez is a távozók sorát gyarapíthatja. A Venezia fekete ló lehet a sok viszonylag ismeretlen új igazolással. Érdemes lesz odafigyelni a Como vagy épp a Reggina csapatára is, de a Frosinone, a Benevento, a Pisa, vagy a Parma-Perugia páros is odaérhet a feljutás közeli helyekre. Összességében egy talán még az elmúlt idénynél is izgalmasabb és érdekes szezonnak nézünk elébe. A kiesés elkerüléséért vívott harc is komoly izgalmakat hordoz magában. Az újoncokon kívül nehéz megtippelni kik kerülhetnek bajba,de a Cosenza, vagy épp a SPAL idén is akár bajba kerülhet, de kérdéses a tavaly remek szezont futó Ascoli is, hogy mire lehet képes a vándormadár Bucchival a padon, aki még soha egyetlen csapata padján sem érte meg az 50. meccsét. Persze azt is érdekes lesz figyelni kik okozhatnak meglepetést, akár pozitív, akár negatív értelemben.

Végül a nyitó forduló párosítása

1. forduló

Ascoli – Ternana

Benevento – Cosenza

Brescia – Südtirol

Cittadella – Pisa

Como – Cagliari

Modena – Frosinone

Palermo – Perugia

Parma – Bari

SPAL – Reggina

Venezia – Genoa

Mindezek után nincs más hátra, mint teljes gőzzel előre. Jó szurkolást és annál jobb meccseket és nagyobb izgalmakat! Már csak néhány nap és start!