Serie A 2022-2023 szezonelőzetes: Atalanta

Szerző: Szabolcs1987


Augusztus 13-án, azaz egy hét múlva kezdetét veszi a Serie A 2022-2023-as idénye. Ennek apropóján kiveséztük már az idén Európába visszatérő Fiorentinát, Majd a nagy bevásárlást tartó újoncot, a Monzát, harmadikként pedig a csúcsra visszavágyó Juventust is. Következzen az Atalanta, amely együttes zsinórban három bronzérem után a legutóbbi nyolcadik helyének köszönhetően nem lesz ott az európai kupaporondon.

Problémák a csapat körül

A La Dea egyik legnagyobb problémája az elmúlt szezonban a lőtt gólok számának látványos és igen komoly visszaesése volt. Egyrészt Alejandro Gomez távozásával a kreativitás és a minőségi kulcspassztok száma is jelentősen megcsappant, aztán Josip Ilicic mentális problémái miatt hiányzott elölről, a bajokat pedig még az is tetézte, hogy Duvan Zapata mindössze huszonnégy alkalommal lépett pályára és a formája is elmaradt a korábbiaktól. Míg az ezt megelőző szezonban 90, az azt megelőző Serie A szezonban pedig 98 lőtt találatig jutottak, addig legutóbb mindössze 65 találatot jegyezhettek fel.

Ezek után a nyári mercato is kissé nehezen indult be a La Dea háza táján, mivel sokáig nem lehetett tudni, hogy vajon a csapat egyik legnagyobb sikerkovácsa, Gianpiero Gasperini marad-e a kispadon. Ez a kérdés végül is rendeződött és a fiatalokhoz nagyon jó érzékkel hozzányúló, illetve csapatépítésben is kiváló szakember vezeti továbbra is az Atalantát és próbálhatja meg visszahozni a közvetlen élmezőnybe a bergamoi alakulatot. Ha még ez sem lett volna elég, nemrégiben újabb botrány kipattanásáról értesülhettünk, José Palomino doppingtesztje pozitív lett, így hosszú eltiltás várhat az argentinra, ami szintén nem nyugtatta le a kedélyeket a klub háza táján.

Visszafogott mercato

Túlzás lenne azt állítani, hogy az Atalanta hatalmas nagy bevásárlásba kezdett a jövő hétvégi rajt előtt. Mindössze négy új fiú található az érkezők listáján, közülük ketten ráadásul már tavaly is a kerethez tartoztak és a kölcsönt követően véglegesítve lettek. Egyikőjük az a Jeremie Boga, aki felé nagyok voltak az elvárások, azonban az elmúlt szezonban nem tudott igazán meghatározó lenni. Sok apróbb sérülés is hátráltatta, illetve amikor pályán volt, sok esetben a csapathoz hasonlóan neki sem ment a játék igazán. Szintén végleg megszerezték a Juventustól a török kemény legényt a védelembe, Merih Demiral személyében. A sokszor kíméletlen belépőiről ismert bekk vélhetően az egyik biztos pont lesz a csapat hátsó alakzatában. Érkezett a középpályára a tavaly a Salernitanaban berobbanó brazil, Éderson, aki még csak huszonkét esztendős, így nagy nyeresége lehet a jövőben Gasperininek. A napokban pedig befutott a negyedik új srác, az RB Leipzigtől érkező Ademola Lookman. Az angol-nigériai kettős állampolgár az elmúlt évadot kölcsönben töltötte a Premier Leagueben, ahol huszonhat bajnokin hat találatig jutott, illetve pályára léphetett az Európa Ligában, valamint a Konferencia Ligában is.

Távozók

Távozó viszont akad bőséggel az Atalanta csapatánál, Matteo Lovato az Éderson-ügylet keretében került Salernoba. Bosko Sutalo hazatért a Dinamo Zagreb csapatához, Matteo Pessina a Monzához került kölcsönbe, Pierluigi Gollini a sikeresnek nem nevezhető londoni kölcsönjátékot követően ezúttal Firenzében próbálhatja meg felépíteni magát Vincenzo Italiano Fiorentinájában. Roberto Piccoli is távozott a támadó alakzatból a Hellas Veronához. Mindezeken felül pedig jó néhány fiatalt adott el, vagy kölcsön a La Dea. Ami az idei célokat illeti, az nem lehet más, mint visszakerülni Európa futball körforgásába. Azonban ehhez vélhetően még szükség lesz erősítésekre, elsősorban elől, ahonnan már így is távozott Pessina és Piccoli, de könnyen lehet, hogy Luis Muriel is elhagyja az együttest. Mellette pedig Sam Lammers újabb kölcsönadásáról is sok hír szól, így elég csekély számú opció áll Gasperini rendelkezésére a támadó alakzatban.

Mindezek fényében az Atalanta monitorozza például Andrea Pinamontit, aki megfelelő lehet arra, hogy az edző lehetőségeinek tárházát szélesítse. A fentebb már említett Palomino-botránynak köszönhetően nem lenne meglepő, ha a piacon egy hátvéd után is nézne a klub,mivel így Demiral és Toloi mellett gyakorlatilag nem nagyon maradt opciója a Misternek.

Mit hozhat a jövő Bergamoban?

A vezetőedző 2016 júniusi érkezése óta a legrosszabb bajnoki helyezését mutatta fel ezzel a legutóbbi nyolcadik hellyel, így nem is lehet más a cél, minthogy ismét visszatérjen a Serie A közvetlen élmezőnyébe az együttes. Azonban a többi élcsapathoz viszonyítva ezzel a jelenlegi garnitúrával nehéz elképzelni, hogy az Atalanta a Bajnokok Ligája helyek egyikére odaérjen, de ha valaki, akkor Gianpiero Gasperini alkalmas lehet arra, hogy egy újabb bergamoi focicsoda szemtanúi lehessünk. A kék-fekete klub komoly fejfájást tudott okozni az elmúlt években az összes nagy csapatnak és vélhetően idén sem lehet majd őket egykönnyen lerendezni. Mindezzel együtt a realitás véleményem szerint a Serie A soron következő idényében az 5.-6. hely lehet ennek a csapatnak.