35 éve győzte le utoljára az Azzurri Argentínát. Finalissima múltidézés

Szerző: Szabolcs1987


Patinás mérkőzésre kerül sor ma este a Finalissima alkalmával a londoni Wembley stadionban. Olaszország és Argentína tétmeccsen 6. alkalommal méri össze erejét. Az Azzurri eddig mindössze két alkalommal tudott felülkerekedni Argentínán, legalábbis a tétmérkőzéseket tekintve. Nézzük a múltat a Finalissima előtt:

A két együttes eddig találkozói

1974. június 19.: A Németországban zajló világbajnokság csoportkörének második fordulójában mérkőztek meg és született egy 1-1-es döntetlen. Houseman találatával Argentína a 20. percben vezetést szerzett, majd még az első félidőben Perfumo öngóljával egyenlített az Squadra Azzurra.

1978. Június 11.: Négy évvel később Argentína hazai pályán játszhatott a világbajnokságon és ezúttal is a csoportkörben találkoztak a csapatok. Ekkor megszületett az első olasz siker. Roberto Bettega volt eredményes, Paolo Rossi asszisztja után, így a vége 1-0 lett az olasz csapat javára.

1982. Június 29.: Spanyolországban rendezték ekkor a vb-t és a középdöntő C-csoportjában csaptak össze. Ekkor is az Azzurri örülhetett a végén. Tardelli és Cabrini góljaival 2-0 volt Itália javára, aztán Passarella tudott szépíteni. így 2-1-es olasz sikert hozott az összecsapás.

1986. Június 5.: A mexikói vb-n is összehozta a két együttest a csoportkörben a sors. Altobelli büntetőjével már hat perc után vezetett Olaszország, aztán még az első félidőben Maradona egyenlített, így a vége 1-1 lett.

1987. Június 10.: Máig utolsó győzelme ez az Azzurrinak. Barátságos találkozón győzött 3-1-re Azeglio Vicini csapata. De Napoli és Vialli mellett Garre vétett öngólt, Argentína találatát Maradona jegyezte.

1990. Július 3.: A változatosság kedvéért négy évvel később az olaszországi világbajnokságon is összefutottak, itt azonban már a döntőbe jutás volt a tét. Schillaci szerzett vezetést Olaszországnak, majd a második félidőben Caniggia egyenlített. A büntetőket aztán a hosszabbítás második félidejében Giusti piros lapja miatt emberhátrányban játszó Albiceleste nyerte, a hibátlanul teljesítő argentinok mind a négy büntetője eredményes volt, míg olasz oldalról Donadoni és Serena is hibázott.

2001. Február 28.: Barátságos meccsen futottak ekkor össze és az olaszoktól Fiore volt eredményes, a túloldalon Kily Gonzalez és Crespo volt eredményes.

2013. Augusztus 14.: Ismét barátságos meccs és ismét argentin siker. Higuain és Banega góljaira olasz részről csak Insigne tudott válaszolni.

2018. Március 23.: Eddigi legutólsó összecsapásukat barátságos találkozón Higuain és Lanzini góljaival nyerte 2-0-ra Argentína.

A Finalissima játékvezetője a chilei Piero Maza lesz.

Az összecsapást a Spíler 2 TV közvetíti élőben 20:45 perctől.