Conte: “Két kiváló mesterem volt” – Interjú

Szerző: Adamo


Calcio Analyst Italia a közelmúltban hosszabb, tartalmas exkluzív interjút készített a kiváló olasz edzővel, a jelenleg a Tottenham csapatát irányító, Antonio Contéval

Kéri András Dániel napjaink egyik legjobb olasz edzőjét, aki három csapattal is nyert bajnoki címet, egyebek mellett a Juventusnál játékosként töltött időszakról, a csapat irányításáról és a válogatott vezetéséről is kérdezte.

A kezdetekről

“A Lecce utánpótláscsapataiban kezdtem, és 16 éves koromban már bemutatkozhattam a felnőttek között. Szép időszaka volt a karrieremnek, ahol professzionális szinten több kiváló játékossal, köztük Garzyával, Monacoval, Petrachival, vagy Morelloval futballozhattam együtt. Két kiváló mesterem volt. Fascetti, aki először betett a felnőttcsapatba, és Mazzone akik megtanítottak arra is, hogyan kell kezelni az öltözőt. Értettek ahhoz, hogy mikor kell erősebb hangnemet megütni a játékosokkal szemben az öltözőben, és mikor kevésbé. Ahogyan tanították nekem, olykor a répát, máskor viszont a botot kell használnunk az eredményességhez. Nagyon jó emlékeket őrzök velük kapcsolatban. A fejlődésem szempontjából egy olyan alapvető fontossággal bíró időszakban tanítottak engem, amikor tizenhat évesen hiányzott mellőlem a távollévő szülők napi szintű gondoskodása. Idővel valóban sikerült fejlesztenem a gólérzékenységemet a támadó harmadban. Ahogyan te is kiemelted, a Brescia elleni óllózós találatom a legszebbek egyike, és a BL-ben lőtt fontos, Manchester United elleni gól is ide tartozik. Szerettem mélységből a kapu elé érkezni, és meglepni az ellenfelek védelmét.”

Az 52 esztendős szakember a Juventusnál játékosként töltött időszak kapcsán elárulta, hogy “három egymást követő évben játszottunk BL-döntőt a kilencvenes években, miközben bajnoki címeket is nyertünk. Egy kiváló szakvezető, Marcello Lippi irányítása alatt minden idők egyik legerősebb Juventusát alkottuk meg”.

Edzői hitvallása

“Úgy gondolom, hogy egy edzőnek határozott elképzelése kell, hogy legyen a játékról, miközben a rendszer megválasztásakor a keretében rendelkezésére álló játékosok jellemzőit is figyelembe kell vennie. Ha erős támadóid vannak, mint most például a Tottenhamnél, akkor szintén alkalmazom a 3-4-2-1-t. Két szélső támadóval, mint a csapatomban Son, Lucas Moura, Kulusevski vagy Bergwijn esete mutatja, akik előtt egy erős középcsatárt játszatunk. Az edzőnek tehát a saját játékelképzelését igazítania kell a rendelkezésére álló futballistákhoz. Mérsékelnie kell ezáltal a játékoskeret bizonyos hiányosságait, és előtérbe helyezni annak erősségeit a megválasztott szisztéma által.”

Sok más mellett Conte szót ejtett róla, hogy mely edzőitől mit tanult, miben fejlődött az évek során. Elárulta, hogy milyen érzésekkel hagyta el az olasz válogatottat, illetve részletesen kitért a Juventus, a Chelsea és az Inter csapataival nyert bajnoki címek különlegességeire. Továbbá megosztotta gondolatait arról, hogy milyen külföldön edzői munkát vállalni.

Jó szórakozást kívánunk a beszélgetéshez!