Leicester-Roma Konferencia Liga elődöntő előzetes

Szerző: scribacchino


A 2018-as, Liverpool ellen elbukott BL-elődöntő és a tavalyi, Manchester United elleni El-kudarc után a Farkasok ismét európai elődöntőben bizonyíthatnak, és bár ebben a fázisban már persze nem beszélhetünk könnyű ütközetről, idén jóval nagyobb esélyük van kiharcolni a döntőbe jutást, mint az előző két alkalommal.

Jose Mourinho csapatának ellenfele Brendan Rodgers Leicesterje lesz, az esti odavágót a King Power stadionban rendezik meg 9 órától.

Ellenfélmustra

Az angol csapat 2016-os tündérmeséjét mindenki ismeri: a Leicester Ranieri irányításával megnyerte az angol bajnokságot, amellyel kétségkívül a sport történetének egyik legnagyobb csodáját vitte véghez.

Nem ez volt azonban a csapat legutóbbi trófeája: a Rókák az előző szezonban jelenlegi edzőjükkel megnyerték az FA kupát a Chelsea ellen, sőt, ezt követően a Community Shieldet is bezsebelték a City ellenfeleként.

A csapat idei teljesítménye azért valamivel szerényebb – a Leicester jelenleg 10. az angol bajnokságban, és jelentős távolságra van az európai szerepléssel kecsegtető helyektől. Némileg aggasztó a Rókák védekezése is, hiszen 32 mérkőzésen 51 gólt kaptak a Premier Leagueben. A csapat pontrúgásokból kapott találatainak száma kifejezetten magas: 16 gólt szereztek ellenül rögzített szituációkból, ami a Leeds-zel holtversenyben a legtöbb a bajnokságban. Fontos azonban megjegyezni, hogy Jonny Evans és Wesley Fofana visszatérésével nagyot javult a Leicester védekezése az utóbbi időben.

Ami a rúgott gólokat illeti, csak a tabella első 7 helyezettje áll náluk jobban a bajnokságban ebben a tekintetben (úgy, hogy a Leicester ezen csapatok többségnél egy vagy akár két meccsel is kevesebbet játszott.) Fontos visszatérő a támadófronton is akad: Jamie Vardy, aki a csapat első számú gólfelelőse, nagyon sokat kihagyott az idei kiírásban térdsérülése miatt, de 19 meccsén 10 gólt így is szerzett, és már kapott 20 percet mesterétől a hétvégi, Aston Villa elleni bajnokin, így ő is rendelkezésre áll.

Motiváció

Nem lehet kérdés, hogy papíron a Farkasok vagy a Rókák éhesebbek-e a sikerre: angol ellenfelével ellentétben a Roma vitrinjébe közel 15 éve nem került serleg. Ők lehetnének a Konferencia Liga első kiírásának győztesei, és tekintve, hogy a kezdetekben lesajnált torna elődöntőit azért viszonylag impozáns csapatok vívják egymással (Roma, Leicester, Feyenoord, Marseille), ez nem lenne kis teljesítmény. Az sem mellékes, hogy José Mourinho egy esetleges KL-sikerrel az első olyan edző lenne, aki képes volt mindhárom európai tornát megnyerni.

Mivel az angolok a közelmúltban több trófeával is kedveskedtek szurkolóiknak, náluk más lehet a legfőbb motiváció: a csapatnak kis túlzással csodára lenne szüksége az Európa-ligába való bejutáshoz a bajnokságban, így a Konferencia Liga megnyerésével tudnának csak kijutni jövőre az európai színtérre.

Forma

A Leicester összességében elég rapszodikusan teljesít mostanság: a bajnokságban legutóbbi három meccsükön egyszer kikaptak a Newcastletől, egy-egy alkalommal pedig döntetlent játszottak az Evertonnal és az Aston Villával. A King Power stadionban azonban igen kecsegtető a mérlegük: az elmúlt 20 tétmeccsükön csak az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham tudta őket odahaza megverni, és 11 alkalommal nyertek, illetve 6-szor játszottak döntetlent. A Konferencia Liga negyeddöntőjében szoros meccsen ikszeltek otthon a PSV Eindhoven csapatával, aztán a visszavágón Hollandiában a vártnál sokkal simábban, nagyon meggyőző teljesítménnyel harcolták ki a továbbjutást.

A formát tekintve összességében a Roma sem panaszkodhat: Mourinho irányításával összehoztak egy 12 meccses bajnoki szériát veretlenül, aminek Inzaghi bajnokaspiráns csapata vetett véget a hétvégén. Bár a főpróba így nem sikerült jól, a gárda korábban már bizonyította, hogy képes elkerülni a hullámvölgyet egy-egy vereség után, és jól reagálni a soron következő meccsen. Egyébként is egyértelmű, hogy a csapat projektje – sok más riváliséhoz hasonlóan – nagy lemaradásban van az olasz címvédőétől, így talán nem is volt várható a bravúros eredmény Milánóban. Fontos megjegyezni azt is, hogy Mourinho csapata sorozatban 20. idegenbeli meccsén tudott legalább egy gólt szerezni.

Kulcsjátékosok

Nagy kérdés lehet, hogy a visszatérő Jamie Vardy egyből kezd-e, vagy a remek formának örvendő Patson Dakának szavaz-e bizalmat Rodgers – némileg szerény bajnoki mutatói mellett a zambiai csatár az Európa-ligában 5, a Konferencia Ligában 1 gólt szerzett az idei szezonban. Az angolok támadójátékának legfontosabb láncszeme továbbra is James Maddison lehet – a 25 éves játékos kreativitása kulcsfontosságú a támadásépítésben, az angol egyébként 11 európai kupameccsén 4 gólnál és két gólpassznál jár idén.

Római oldalon természetesen leginkább Tammy Abrahamtől számíthat gólokra a nagyérdemű – a bajnokságban a hónap játékosának is megválasztott angol csatár a Feyenoord játékosával, Cyriel Dressels-zel karöltve vezeti a torna góllövőlistáját 8 találattal. A kreatív húzásokat elsősorban Pellegrinitől várhatjuk, a Roma kapitányának pontrúgásai pedig kifejezetten nagy veszélyt jelenthetnek a Leicester védelmére a korábban említett statisztika miatt.

Várható kezdők

Brendan Rodgersnek nem kell sok sérülttel számolnia: hazai oldalon Bertrand és Ndidi továbbra sem elérhető, rajtuk kívül azonban mindenki rendelkezésre áll. Mourinhonak egyetlen sérültje sincs, még Zaniolo is visszakerült a keretbe bokasérülését követően. Nagy kérdés, hogy a portugál szakember az Inter ellen igen gyengén teljesítő Oliveirának vagy a kezdőből kiszorult Veretoutnak bizalmat szavaz-e rögtön az elejétől, vagy a sérülésből visszatérő Cristane kezd-e.

Leicester City (4-1-4-1): Schmeichel; Ricardo Pereira, Fofana, Evans, Castagne; Mendy; Maddison, Tielemans, Dewsbury-Hall, Barnes; Vardy.

Roma (3-4-2-1): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Cristante, Mkhitaryan, Zalewski; Zaniolo, Pellegrini; Abraham.

UEFA Konferencia elődöntő, első mérkőzés:

Leicester-Roma, 21:00 (RTL+)