Olaszország-Dél-Korea, 2002, Byron Moreno: „Pályafutásom egyik legjobb teljesítményét nyújtottam”

Szerző: scribacchino


Az ecuadori játékvezető és asszisztensei számos felháborító ítéletet hoztak a 2002-es vébé nyolcaddöntőjén, melyeknek köszönhetően végül Dél-Korea kiejtette Olaszországot. Az említett ítéletek közé tartozik két olasz gól, amiket elképesztően kétes leshelyzetek miatt vontak vissza, egy büntető a koreaiaknak, egy meg nem adott tizenegyes Olaszország javára, és Francesco Totti kiállítása szimulálásért.

Még mindig kapok fenyegetéseket a közösségi médiában, de tiszta a lelkiismeretem-mondta Moreno a La Gazzetta Dello Sportnak adott interjújában – Moreno jelenleg egy bírói tévedésekkel foglalkozó tv-műsor műsorvezetője.

Morenot 2003-ban függesztette fel a FIFA és az ecuadori játékvezetők szövetsége, miután 13 perces hosszabbítással és egy erősen vitatható büntetővel járult hozzá a Liga Quito győzelméhez – azon város csapatának a sikeréhez, amelynek kormányzói címéért is indult akkoriban.

Sok volt a játékmegszakítás, egy játékvezetőnek ezt figyelembe kell vennie a hosszabbítás megállapításakor-mondta nemes egyszerűséggel Moreno az említett bajnokiról.

Aztán 2010 szeptemberében Morenot letartóztatták a New York-i JFK reptéren, miután 6 kg kokaint találtak nála.

Morenonak erre is volt magyarázata:

Borzasztó nap volt az a karrieremben. Mindenki tudta, miért teszem: megfenyegettek, kényszerítettek a kokaincsempészetre. A feleségem élete is veszélyben volt.

Amikor az olasz-dél-koreai meccsről kérdezték, az ecuadori ex-játékvezető magabiztosan válaszolt:

A játékvezetőknek akkoriban, a VAR nélkül, a másodperc töredéke alatt kellett megítélniük egy-egy szituációt és döntést hozniuk. Tiszta a lelkiismeretem, mert tudom, hogy az ítéleteim nem befolyásolták a meccs eredményét.

Totti piros lapja például az egyik leginkább vitatott ítéletem volt, de ha megnézik a videót, a koreai játékos éri el előbb a labdát. Az olasz megbotlik és elesik, majd megpróbálja eljátszani, hogy szabálytalankodtak vele szemben, ezért kapta a második sárgát.

A szabályok szerint a szimulálásért sárgát kell adni. Én tisztelem a szabályokat, a képek pedig magukért beszélnek. Totti maga sem reklamált, csak Christian Vieri és Angelo Di Livio panaszkodott.

Ha egy játékost megbüntetünk, és ő nem reklamál, akkor tudja, hogy hibázott. Totti is ezt tette, amikor felmutattam neki a pirosat.

Egy dolgot azért beismert az ecuadori, aki szerint egyedül Zambrotta eseténél hibázott:

Sun-Hon Hwang lerúgta Gianluca Zambrottát a 72. percben, sérülés miatt le is kellett őt cserélni. Ez az egyetlen olyan szituáció, amin azóta többször is elgondolkoztam. Utólag azt mondom, ki kellett volna állítanom a koreai játékost.

Én is emberből vagyok, akkor pedig nem ítéltem meg megfelelően annak a belépőnek a súlyosságát. Abban azonban mindenki biztos lehet, hogy soha nem próbáltam meg egyik csapatot sem segíteni a döntéseimmel.

Amikor Damiano Tommasi lesnek ítélt góljáról kérdezték, Moreno a partjelzőjére, Jorge Ratallinora hárította a felelősséget.

Bár gyakorlatilag elismerte hibáit, Moreno azt állítja, az Olaszország-Dél Korea mérkőzés pályafutása 3 legjobban vezetett meccsének egyike volt: 10-es skálán 8,5-ös értékelést adnék magamnak-mondta, majd hozzátette:

Olaszország több hibát is vétett aznap, Giovanni Trapattoninak csatárt kellett volna behoznia Gennaro Gattusonak, ezen ment el a meccs számukra.