Serie B: Őrült hajrára van kilátás az utolsó hét fordulóban

Szerző: Szabolcs1987


serie-b-logo

A válogatott mérkőzések alatt nem csak a Serie A, hanem a Serie B csapatai is “pihenőre” vonultak. Az utóbbi évek egyik legkiélezettebb hajrája veszi kezdetét április 2-án a 32. fordulóval. A Lecce-Frosinone, valamint a Benevento-Pisa mérkőzések képében két komoly rangadót is hoz magával ez a játéknap. De mielőtt bármiféle esélylatolgatásba bocsátkoznánk, nézzük meg kik közül kerülhet ki a jövő évi három Serie A újonc. Az alábbiakban a tabella első nyolc helyezettjét vesszük górcső alá, bár a Perugia, Cittadella, Reggina triót sem kell leírni még a feljutás szempontjából.

1. Cremonese

A Serie B élén jelenleg a Cremonese található 59 ponttal. Meglehetősen régen, 1995-96-ban találkoztunk velük máig utoljára az A ligában. Története során a csapat hét alkalommal szerepelt az első osztályban, ebből öt alkalommal azonnal búcsúzott is az élvonal mezőnyétől. 1993-94-ben egy 10. helyezés volt eddigi legkomolyabb első osztályú eredményük. A keret tagja több olyan játékos, akit Serie A-s csapattól kölcsönöztek. Marco Carnesecchi, Luca Valzania és Caleb Okoli az Atalanta, Tiago Casasola a Lazio, Gianluca Gaetano a Napoli, Andrea Meroni és Leonardo Sernicola a Sassuolo, míg Nicolo Fagioli, Luca Zanimacchia és Hamza Rafia a Juventus kölcsönjátékosa. Fabio Pecchia csapata jó formában várja a folytatást, legutóbbi négy mérkőzéséből hármat megnyert. A 32. fordulóban a Cremonese a Reggina gárdáját látja vendégül.

2. Pisa

58 pontjával második helyen tartózkodik a Pisa együttese. Szintén 7 alkalommal járt a legmagasabb osztályban a csapat. az 1990-91-es évad volt eddigi utolsó szereplésük. Szintén ötször estek ki a bajnokságból, ebben is hasonlítanak a Serie B éllovasára. Nagy Ádám személyében magyar játékosa is van a csapatnak, de említésre méltó még a Sampdoriától kikölcsönzött Ernesto Torregrossa, a korábbi Inter futballista George Puscas, vagy épp a Serie A nagyjai által körbe udvarolt ifjú támadó, Lorenzo Lucca is. A vezetőedző Luca D’Angelo, aki még soha nem irányított Serie A-s csapatot. Korábban olyan egyéniségek futballoztak Pisában, mint Alessandro Birindelli, Diego Pablo Simeone, Marco Tardelli, Christian Vieri, vagy épp a Juventus jelenlegi védője és vezetőedzője, Leonardo Bonucci, illetve Massimiliano Allegri. A következő körben a Benevento elleni rangadóval folytatja a csapat.

3. Monza

A dobogó harmadik fokán a Milan korábbi vezére, Silvio Berlusconi csapata, a Monza tanyázik 57 ponttal. A Serie B harmadik helyezettje még soha nem szerepelt a legmagasabb osztályban. Több jól csengő név is a keret tagja. Luca Caldirola, Gastón Ramirez, Gabriel Paletta, Andrea Favilli, vagy épp Luca Marrone is a monzaiak keretéhez tartozik. Számos legenda is erősítette a klubot korábban. Pierluigi Casiraghi, Alessandro Costacurta, Patrice Evra, Nils Liedholm, Luigi Radice csak néhány név közülök. A vezetőedző Giovanni Stroppa is játszott a csapatban. A Monza a Como otthonába látogat a következő fordulóban.

4. Lecce

56 pontjával negyedik pozícióban találjuk a Leccét. 16 alkalommal járt a csapat az élvonalban, legutóbb a 2019-20-as idényben. Jól ismert nevekből itt sincs hiány, többek között a gólkirályi címre esélyes Massimo Coda, Antonino Ragusa, Paolo Faragó, illetve Antonio Barreca is az együttest erősíti. A múltban Antonio Conte, Juan Cuadrado, Luis Muriel, Massimo Oddo vagy épp Mirko Vucinic is megfordult Leccében. A Giallorossi is rangadóval folytatja, a Frosinonét fogadják majd Marco Baroni fiai.

5. Brescia

A legkomolyabb név a lehetséges feljutók között a jelenleg ötödik helyezett Brescia csapata 54 pontot gyűjtve. 23 Serie A szezonnal a hátuk mögött érkeznének meg ismét a legnagyobbak közé. A Leccével együtt estek ki 2019-20-ban. azóta a Biancazzurri nem járt az élvonalban. A legnagyobb név a keretben Rodrigo Palacio, igaz az argentín már pályája legvégén jár, de Valon Behrami és a korábban az NB 1-ben is megforduló Marko Pajac is megtalálható a névsorban. A gárda két alkalommal szerepelt a mára már megszűnt Intertoto kupában, ahol 2001-ben a harmadik fordulóban a Tatabányát búcsúztatta 3-2-es összeítéssel. Matías Almeyda, Mario Balotelli, Dario Dainelli, Luigi Di Biagio vagy a korábbi magyar válogatott labdarúgó Feczesin Róbert is játszott a klubban. Eugenio Corini tanítványai a folytatásban a Vicenza csapatát fogadják.

6. Benevento

A Serie B hatodik helyén a Boszorkányok 51 pontjukkal, viszont nekik egy mérkőzéssel kevesebb van a nevük mellett. Eddig kétszer jutottak fel az első osztályba és mindkét alkalommal egyből ki is estek. Fabio Caserta személyében ezúttal egy tapasztalatlanabb mesterre bízták a csapatot. A csapat nagyrészt azokra épül, akik kiestek az első osztályból, de tapasztalt játékosok sorát találjuk az együttesben. Gianluca Lapadula, Diego Farias, Kamil Glik, Artur Ionita vagy Marco Sau egyaránt rutinos játékosok. Iago Falqué, Danilo Cataldi vagy épp Alessio Cragno is megfordult a Beneventóban. Casertáék a Pisát fogadják.

7. Frosinone

Szintén 51 ponttal áll a hetedik Frosinone. A Beneventóhoz hasonlóan ők is összesen két Serie A idényt tudhatnak maguk mögött. Mindkét feljutás évében átszállójeggyel mentek vissza a B ligába. Fabio Grosso olyan játékosokra számíthat, mint a télen a Juventushoz igazoló, majd onnan kölcsönbe azonnal visszatérő Federico Gatti, a sévd válogatott Marcus Rohdén, vagy épp a gólvágó Camillo Ciano. A soron következő ellenfél a Lecce csapat lesz a bajnokságban.

8. Ascoli

Végül nyolcadikként itt van a 49 pontos Ascoli. A gárda az utolsó, még rájátszást érő pozícióban tartózkodik. Az Ascoli a Leccéhez hasonlóan 16 alkalommal volt az élvonal tagja, viszont utoljára ez a 2006-07-es szezonban történt meg. Ezúttal sem ők a legnagyobb esélyesek a három kiadó hely egyikére, de számolni kell velük is. A csapat kapuját a korábban hatalmas tehetségnek kikiáltott Nicola Leali őrzi, de a Milantól kölcsönvett Frank Tsadjout, Marcel Büchel, illetve Giuseppe Bellusci is a kerethez tartozik. Az együttes az 1979-80-as idényben negyedik helyen végzett a Serie A-ban.

Jelen pillanatban így állunk, de a Perugia, a Cittadella és a Reggina sincs beláthatatlan távolságra, ami még tovább fokozhatja az izgalmakat. Remek összecsapásokra és elképesztő izgalmakra lehet számítani a hajrában. Áprilisbna megkezdődik tehát a hajsza a Serie A tagságért.

A 32. forduló programja

Alessandria – Spal

Ascoli – Pordenone Calcio

Cittadella – Ternana

Cosenza – Parma

Cremonese – Reggina

Lecce – Frosinone

Benevento – Pisa

Brescia – Vicenza

Como – Monza

Crotone – Perugia