Az olasz válogatott Észak-Macedónia ellen tenné meg a következő lépést a világbajnokság felé vezető úton

Szerző: Szabolcs1987


Csütörtök este a palermói Renzo Barbera stadionban fogadja Roberto Mancini legénysége Észak-Macedónia válogatottját. Olaszország ezen az estén nagy téttel a vállán léphet pályára, fennáll az esélye annak, hogy rossz eredmény esetén zsinórban két világbajnokságról is lemarad az olasz válogatott. Ez esetben negyedszer fordulna elő, hogy a talján válogatott nem vb résztvevő. 1930-ban Uruguayban nem indult, majd az 1958-as svédországi és a 2018-as oroszországi vb-ről lemaradt a gárda. Észak-Macedónia önálló államként első ízben lehet ott a tornán, amennyiben sikerrel vívja meg a pótselejtezőt. 1990-ig Jugoszlávia részeként szerepeltek a mezőnyben.

Ha nem sikerül a főtáblára jutás, akkor Olaszország lesz a negyedik olyan együttes, amelynek regnáló Európa-bajnokként nem sikerül a soron következő világbajnokságra való kijutás. 1976-ban Csehszlovákia, 1992-ben Dánia, végül pedig 2004-ben Görögország nyert Európa-bajnokságot, majd rá két évre nem sikerült a vb részvétel kiharcolása. Az olasz válogatott egy ma esti győzelem esetén Portugália vagy Törökország ellen harcolhatná ki a főtáblára kerülést.

A két együttesnek nincs komoly közös múltja, eddigi két összecsapásuk alkalmával viszont Olaszország egyaránt szenvedett. A sikertelen 2018-as kvalifikáció alkalmával került egy selejtező csoportba a két együttes. Előbb 2016-ban 1-1 lett a vége, majd 2017-ben Immobile hosszabbításban lőtt gólja hozta el a 3-2-es olasz győzelmet.

A mai összecsapásra francia játékvezetőt delegált az UEFA, a 39 esztendős Clement Turpin lesz a bíró, aki 2010 óta FIFA-tag. Észak-Macedóniának soha nem vezetett még mérkőzést, Olaszország kétszer nyert, amikor ő fújt. 2017-ben barátságos meccsen Uruguayt 3-0-ra, 2020-ban Nemzetek Ligája találkozón Lengyelországot 2-0-ra győzte le az olasz válogatott.

Ami a kereteket illeti, az olaszoknál először léphet pályára válogatott színekben a két honosított brazil, Luiz Felipe és Joao Pedro, valamint Mattia Zaccagni is első bevetésére készül. Giovanni Di Lorenzo és Leonardo Bonucci nem tudja vállalni a játékot, Manuel Locatelli pedig COVID-ból épülget. Mattia de Sciglio került be utólag Di Lorenzo helyére. A legtöbb játékost a keretbe ezúttal a két római csapat adja, mindkét együttesből négyen tagjai a csapatnak. A túloldalon Eljif Elmas és Tihomir Kostadinov eltiltását tölti ezen az estén.

A találkozót a Sport 1 közvetíti 20 óra 30 perctől.