Inter – Liverpool: Ínséges idők után focicsemege

Szerző: Fan Gusto


Létezik néhány olyan egykori Inter játékos, akiknek elég csupán a nevét említeni és a kék-fekete szimpatizánsok hirtelen katatón állapotba kerülnek. Tegyünk néhány próbát! Kharja, Jonathan, Alvaro Pereira, Kuzmanovic, Rocchi, Mudingayi, Belfodil, Dodó, M’Vila, Biabiany, Felipe Melo, Gabriel „Gabigol” Barbosa, Dalbert….

Ugye?! De elég is az emberkísérletből!

A Nerazzurri szimpatizánsai kőkemény évtizeden vannak túl, de ez már a múlté. Már csak azért is, mert holnap este ismét a legszűkebb értelemben vett európai futballelitben lesz jelenése a milánóiaknak, hiszen Simone Inzaghi vezetőedző együttese a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát a Liverpool elleni hazai találkozóval kezdi meg. Most ezt a találkozót vesszük górcső alá.

Közös múlt

Az Inter 11. alkalommal éri meg a Bajnokok Ligája tavaszt. Ezek során eddig kétszer sodorta össze a Liverpoollal a sors az aktuális olasz bajnokot.

Először még akkor, amikor a sorozat BEK néven futott. Ez a párharc roppant mód kedves az olaszoknak. Az 1964/65-ös szezonban az elődöntőben találkoztak a felek és míg az angliai odavágón a Liverpool 3-1-re nyert, addig a milánói visszavágón az Inter szédületes teljesítménnyel 3-0-s győzelmet aratott, ezzel bejutott a sorozat döntőjébe, ahol a Benficát két vállra fektetve megnyerte története második Bajnokcsapatok Európa Kupáját. (Ha már Benfica… tudtad, hogy a Bajnokok Ligája futó szezonjában az Inter – Liverpoolon kívül csupán a Benfica – Ajax olyan párosítás, ahol a sorozat két korábbi győztese csapt össze?)

A két együttes második randevúja már kevésbé jó emlék az Inter szurkolói számára. Az akkor Roberto Mancini dirigálta gárda habkönnyedén hajtott fejet a Pool előtt. Az Anfield Roadon rendezett első meccsen Gerrard és Kuyt hajrában szerzett góljaival, míg a San Siroban egy Fernando Torres találattal volt jobb a Liverpool. Érdekesség, hogy a Vörösök trénere ebben a szezonban az a Rafa Benitez volt, aki később a tiplázó Inter kispadjára leülve csúfondárosan lebőgött.

Az Interből Sanchez (Arsenal, Manchester United), Dzeko (Manchester City), Ranocchia (Hull City), Darmian (Manchester United) és Caicedo (Manchester City) bír angliai tapasztalattal. Közülük ki kell emelni az utóbbi időben egyre jobb formába lendülő Alexis Sanchez-Edin Dzeko párost. A chilei kétszer, a bosnyák háromszor volt eredményes a Liverpool ellen angliai tartózkodása idején.

A Liverpoolból két korábbi római játékos ismerheti közelebbről az Intert. A Vörösök legértékesebb játékosa, Szalah, illetve a kapus Alisson is játszott már a kék-feketék ellen. Rajtuk kívül a csapat kapusedzőjének, a 2002-ben a brazil válogatottal száz százalékos mérleggel világbajnoki címet szerző Claudio Taffarelnek lehetnek még olaszországi emlékei, ő a Parmaban és a Reggianaban védve kerülhetett szembe kék-fekete támadókkal.

Kék-fekete krónika

Az Inter közelmúltbéli teljesítményét érdemes két részre bontani. A kéthetes válogatott szünet előtt az együttes remekelt, volt egy nyolc meccses győzelmi sorozata is, azonban a Bajnokok Ligája párharc szempontjából a pauza utáni időszak az érdekesebb.

Serie A, 24. forduló: Inter 1 – 2 Milan

Olasz Kupa, negyeddöntő: Inter 2-0 Roma

Serie A, 25. forduló: Napoli 1-1 Inter

Elsőre talán meglepetésként hathat, de az Inter a három rangadója közül az elsőn, azaz az elvesztett Milan elleni városi rangadón játszott a legjobban. Mármint a mérkőzés első 70 percében. Addig szemernyi kétség sem fért hozzá, hogy melyik csapat a jobb. Ami azután történt, arról kérdezzétek Giroud-t. A Roma ellen nem remekelt a csapat, mégis nyert, egy kupatovábbjutást nem kell megmagyarázni, a Spalletti féle Napoli elleni idegenbeli iksz pedig jó eredmény, az egyetlen fájó pont, hogy ezzel az Inter az olasz bajnokság második helyére csúszott vissza, igaz egy meccsel kevesebbet játszva.

Egy szó, mint száz, sorra játszotta a rangadókat az Inter, amikből nem feltétlenül jött ki jól, ami árthatott Dzekoék önbizalmának a Liverpool elleni csúcsmeccs előtt.

Az Interből szerda este biztosan hiányozni fog az a Barella, aki a Real Madrid elleni utolsó csoportmeccsen állíttatta ki magát picit butácskán. Az Inter szurkolók akár még örülhetnének is neki, hogy a középpálya csapágyasra járatott motorja végre pihenőt kap, de, hogy pont most…

A másik nagy hiányzó Alessandro Bastoni lehet. A fiatalsága ellenére is a következő időszak egyik olasz védőfejedelmének tartott 22 éves labdarúgó a Roma ellen szedett össze egy kisebb bokasérülést, Simone Inzaghi pedig leszögezte, csak akkor játszatja fiatal bekkjét, ha az száz százalékos állapotba kerül.

A lehetséges helyettesekről alább.

Mi a helyzet a Vörösök háza táján?

„Sokkal könnyebb úgy helyt állni négy különböző sorozatban, hogy ennyi kiváló játékos van a keretben” – világított rá a lényegre a Liverpool angol válogatott jobbhátvédje, Trent Alexander-Arnold.

Az angol bajnokságban jelenleg második helyen tanyázó együttes remek formát fut. Vasárnapi, Burnley elleni győzelmével a Pool minden sorozatot figyelembe véve immár 6 meccsesre nyújtotta győzelmi szériáját. Bár a holnapi meccs szempontjából ez nem tényező, mégis érdemes megemlíteni, hogy Jürgen Klopp együttese 15 mérkőzés óta nem talált legyőzőre az Anfield Roadon, így az Internek sem a március 8-ai visszavágóra kellene tartalékolnia.

Érdekes, hogy a Liverpool ebben a szezonban már játszott olasz csapattal a BL-ben, a csoportkörben oda-vissza két vállra fektette az Inter városi riválisát, a Milant.

Inzaghi vs Klopp

„Itt Angliában, ha azt mondod Inzaghi, akkor rávágják, hogy Filippo, de mára mindenki tisztában van Simone kvalitásaival is” – fogalmazott a mérkőzés előtt a La Gazetta dello Sportnak adott nyilatkozatában az 54 éves Paul Ince, aki játékosként mindkét együttesben megfordult.

Nos igen, az Inzaghi fivérek közül edzőként elért sikerei ellenére is a lesen született testvér az ismertebb, de Simone Inzaghi számára ez a mostani egy kiváló lehetőség lesz arra, hogy még inkább megragadjon a nemzetközi közvélemény fejében, mint topedző.

„Azt gondolom, hogy a Liverpool a párharc esélyese, de a találkozókat le kell játszani.” – fogalmazott az Inter trénere a találkozó előtti sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor persze az elképesztő nemzetközi rutinnal bíró Jürgen Klopp sem maradt adós a szép szavakkal, amikor elmondta „az Inter egy top csapat top edzővel, valószínűleg ebben a szezonban is ők a legjobbak az olasz bajnokságban”.

Kulcspárharcok

A találkozó kétségkívül Denzel Dumfries oldalán dőlhet el. Két héttel ezelőtt sokkal inkább ez lehetett az ember érzése, azóta némileg árnyaltabb lett a kép. A Milan elleni városi rangadón ugyanis Milánó kék-fekete részében sokan tartottak attól, hogy a holland jobbszélső nem tudja majd tartani az Hernandez, Leao párost, az egyre jobb formába lendülő labdarúgó azonban szépen megoldotta a feladatát azon a mérkőzésen. Más kérdés, hogy továbbra is ő az Inter leggyengébb pontja és bár az Hernandez-Leao duó sem piskóta, mégsem lehet összehasonlítani a Pool balszárnyával, ahol Dumfries Andy Robertsonnal és valószínűleg Sadio Manéval találhatja szembe magát. Sebesség és képességbeli különbség is van a felek között, amit okvetlenül kompenzálnia kell az Internek. Lehet, hogy Darmian szerepeltetésével?

És ezen a ponton megkövetem magam, ugyanis koránt sem biztos, hogy a szerda 21:00-kor elrajtoló találkozón Dumfries lesz a milánóiak kezdő tizenegyének leggyengébb láncszeme, hiszen az Európa-bajnok Barellát valakinek pótolnia kell. Az egyik Interrel foglalkozó portál megszavaztatta, hogy a Vidal, Vecino, Gagliardini hármasból kit látnának szívesen (?) a kezdőben az odavágón. A szavazatok 46 százalékát Gagliardini zsebelte be, míg a maradékon fele-fele arányban osztozott a két dél-amerikai spíler. Maradjunk annyiban, hogy nem lennénk Simone Inzaghi helyében. A hosszú idő óta önmaga árnyékaként focizgató, mégis a trióból legrutinosabb, botrányhős Vidal? A hosszú sérülés után visszatérő, de formáját a sérülése előttről – sajnos – teljes mértékben átmentő, észrevehetetlen Vecino? Esetleg a szebb napjain az olasz válogatottban is megforduló, mára középszerűvé visszavedlett Gagliardini? Nem könnyű.

A harmadik izgalmas részlet Bastoni esetleges távolmaradása lehet. Hétvégén, a Napoli ellen a szezont jól kezdő, azóta egyre kevesebb szerepet kapó Federico Dimarco játszott Bastoni helyén. Teljesítményére nem lehetett panasz, hozta a kötelezőt. Ugyanakkor Bastoni távolléte a fejpárbajok miatt lehet még inkább érzékeny veszteség az Inter számára, ugyanis ez a Liverpool egyik erőssége. Van Dijk, Matip, Fabinho vagy akár Firmino jelentős légi veszélyt rejtenek magukban, ha pedig az Interből kiesik egy jól fejelő hátvéd, az komoly gondot okozhat. Csak szemléltetésképpen, Dimarco 175 centiméter magas, Bastoni pedig 190. Talán D’Ambrosio lehet a megoldás erre a problémára?

Sok tehát a kérdőjel a holnapi találkozó előtt, egy dologhoz viszont nem férhet kétség. Az igazi topfutball visszatér Milánó kék-fekete felébe, ez pedig remek focicsemegét ígér.