Álomcsapat 2021: ők voltak az év legjobbjai az Azzurri szerint!

Szerző: Benedicto


Ismét elérkezett az év vége, és mint mindenki, természetesen mi is visszatekintünk a magunk mögött hagyott 365 napra. Calcio-szempontból rendkívül emlékezetes évet hagyhattunk magunk mögött – következzen az Azzurri 2021-es álomcsapata az év legjobbjaiból!

Az alábbi lista készítésénél minden olyan játékost és edzőt figyelembe vettünk, aki vagy játszott 2021-ben a Serie A-ban, vagy olasz nemzetiségű. Tehát nem egy Serie A-s álomcsapatról van szó, hanem a calcio világának legjobbjairól. A felállás a jó öreg 3-5-2, a lista pedig természetesen teljes mértékben szubjektív, kíváncsian várjuk a ti álomcsapatotokat is!

Gianluigi Donnarumma

Előre látom, hogy rengetegen fogjátok vitatni az ő helyét az álomcsapatban, ugyanakkor az őt érő kritikák nagy része, legyünk őszinték, a (teljesen jogos) sértettségből, megbántottságból ered. Donnarumma nyári klubváltása messze volt az elegánstól, és a párizsi kezdőbe sem sikerült még magát beverekednie, az év első felében nyújtott teljesítménye viszont beszédes – könnyen lehet, hogy nélküle nem lett volna BL-induló idén a Milan, ahogy az Azzurri sem Eb-győztes.

Stefan de Vrij

Nem is lehetett kérdéses, hogy az álomcsapat védelmében helye van Inter-játékosnak, hiszen 2021-ben egyértelműen a Nerazzurri védelme volt a legstabilabb, legjobban összeszokott sor. Egyetlen nevet viszont már nagyon nehéz volt kiemelni, hiszen Bastoni és Skriniar ugyancsak remekül teljesítettek – az ex-laziale de Vrij ugyanakkor érzésem szerint a teljes év során meghatározta a kék-feketék védőjátékát, és még társai mellett is kiemelkedett a mezőnyből.

Leonardo Bonucci

2-3 éve nem gondoltam volna, hogy valaha felkerül még egy ilyen listára, de az a helyzet, hogy Bonucci annak ellenére is teljesen megérdemli a helyét az álomcsapatban, hogy torinói karrierje leggyengébb naptári évét zárta a csapattal. A mélyrepülés rajta múlt talán a legkevésbé, alapvetően tavasszal sem volt különösebb probléma a teljesítményével, ősszel viszont egészen kiemelkedően, szinte hiba nélkül játszik, és ha kell, vezérként is megállja a helyét. A két szezon között, az Eb-n pedig álomszerű volt a teljesítménye (Chiellinivel együtt, aki viszont a teljes évet nézve sérülései miatt nem kerülhetett be ebbe a csapatba), ráadásul őt választották a döntőben a meccs emberének – hát lehet egy ilyen játékost kihagyni az álomcsapatból?!

Simon Kjaer

A Milan védelmének vezére, a BL-indulás kiharcolásának egyik alapja, a dán válogatott kősziklája. Pár éve talán senki nem gondolta volna, de Simon Kjaer mára a legjobb védők közé emelkedett. A Milannak talán Thiago Silva óta nem volt ilyen magas szinten teljesítő középhátvédje, Kjaernek pedig nem csak a BL-indulás kiharcolásában, vagy épp az idei jó szezonkezdetben volt kulcsszerepe, hanem a dán válogatottat is Eb-elődöntőig vezette. Amit pedig Finnország ellen tett Christian Eriksen csaknem tragikus esetét követően, az vitán felül az év legnagyobb teljesítménye volt.

Federico Chiesa

Olaszországban 2021 legjobb olasz játékosának választották, bár a teljes játékjoga még nem is a Juventusé, de máris 100 milliós ajánlatokkal bombázzák érte a Zebrákat, Eb-győztes lett a torna egyik legjobbjaként, és még sorolhatnánk. Egy éve ilyenkor még mindig sokan kételkedtek benne, idén viszont Chiesa minden kétkedőre rácáfolt. A Juventusban még Cristiano Ronaldo mellett is a csapat legjobbjává nőtte ki magát, az Eb-n pedig a kispadról indulva verekedte be magát Mancini kezdőjébe, ahonnan végül nem is lehetett már kihagyni. Idén minimum utolérte, de talán túl is nőtte a papát, Enricót.

Nicolò Barella

Évek óta a liga egyik legjobb középpályása, idén pedig abszolút beérett a játéka és a teljesítménye. Az Internek kihagyhatatlan eleme volt Conte és Inzaghi alatt is, megkerülhetetlen eleme volt a Nerazzurri első bajnoki címének 2010 óta. Az Eb-győztes olasz válogatottból ugyancsak kihagyhatatlan volt, és bár pont a tornán nyújtott valamivel visszafogottabb teljesítményt, de egy pillanatig sem lehet kérdéses a helye az év legjobbjai között.

Jorginho

Az Aranylabda-szavazás 3. helyezettje – ennyi indoklás talán már önmagában is elég. De Jorginho idei éve megér még néhány mondatot, mert „szürke eminenciás” nem sűrűn produkált még ilyen szezont. Mert Jorginho az: minél jobban játszik, annál kevésbé venni őt észre a pályán. A játéka sosem volt és soha nem is lesz látványos, de nem véletlen, hogy a BL-győztes Chelsea-nek és az Eb-győztes olasz válogatottnak is megkerülhetetlen kulcsembere volt. Az őszi vb-selejtezőkön kihagyott büntetők árnyalják csak egy kicsit a képet – őszintén bízunk benne, hogy ezeknek utólag nem lesz majd igazán nagy jelentőségük.

Hakan Calhanoglu

A poszt, amin a legtöbbet gondolkoztam a csapat összeállításakor. Ha csak a tavaszi szezont néztük volna, Calhanoglut eszembe sem jutna betenni az álomcsapatba, mert bár a Milanban is tudtuk, hogy képes kivételes dolgokra, ezt gyakorlatilag havi egy meccsen mutatta csak meg. A nyári – igencsak viharos és nagy port kavart – klubváltás óta viszont megtáltosodott, az Interben egyenesen szárnyal, és az őszi időszakban már a Serie A egyik legjobbja volt. Kíváncsian várom, tudja-e jövőre végre állandósítani ezt a formáját.

Theo Hernandez

Vérzik a szívem, hogy ki kellett hagynom Leonardo Spinazzolát a felsorolásból, és ha nincs az a fránya Achilles-sérülés a nyári Eb-n, most bizony egyértelmű helye lenne a legjobbak között. A sérülés miatt viszont a parádés Európa-bajnokság ellenére is mellőznöm kell Spinát, így pedig gyakorlatilag nem is lehet kérdés, hogy Theo Hernandeznek van helye ebben a névsorban. Theo védőmunkáját ugyan továbbra is sok kritika éri, de támadásban parádés, ráadásul egy olyan hiányposztot old meg remekül a Milannál, amelyre Európa sok topcsapatának sincs igazi megoldása.

Dusan Vlahovic

33 bajnoki gól 2021-ben, amivel beállította Cristiano Ronaldo tavaly felállított Serie A-csúcsát – Dusan Vlahovic idén végleg megérkezett az élmezőnybe. A szerb támadó tulajdonképpen simán vezeti a góllövőlistát, szórja a gólokat, ráadásul teszi ezt világklasszisnak nem éppen nevezhető csapattársak között. Nagy kérdés, hol folytatja jövőre, de ha marad a Serie A-ban, még jó néhány évig lehet bérelt helye az év végi összeállításokban.

Ciro Immobile

Mint sokan mások, ő is kapott rengeteg kritikát az idei év során. Nem érdemtelenül persze, hiszen a válogatottban továbbra sem tudja megközelíteni laziós formáját (annak ellenére, hogy az Eb-n két szép gólt azért szerzett, és mára ő is Eb-győztes támadó lett) – na de az a laziós forma! Immobile az előző idényt 20 bajnoki góllal zárta, idén máris 13-nál jár, ráadásul nemrég Silvio Piola rekordját megdöntve a Sasok történelmének legeredményesebb játékosa lett.

Edző: Roberto Mancini

Pokolból a mennybe – nagyjából így néz ki Roberto Mancini szövetségi kapitányi időszakának rövid összefoglalója. Mancio egy romokban heverő válogatottat vett át, amely lemaradt a 2018-as vb-ről, de néhány év alatt egy veretlenségi világrekordot döntő, hosszú meccseken át gólt sem kapó, Európa-bajnok együttest épített a Squadra Azzurrából. Mancini munkája és zsenije előtt a nyáron meghajolt a világ – és most akárcsak Jorginho, úgy az ő esetében is nagyon reméljük, hogy az Azzurri őszi töketlenkedése végül nem fogja romba dönteni az idei év csodáit.

Az Azzurri 2021-es álomcsapata:

Donnarumma – de Vrij, Bonucci, Kjaer – Chiesa, Barella, Jorginho, Calhanoglu, Theo Hernandez – Vlahovic, Immobile

Kispad: Leonardo Spinazzola, Achraf Hakimi, Juan Cuadrado, Giorgio Chiellini, Milan Skriniar, Lorenzo Pellegrini, Ruslan Malinovsky, Franck Kessié, Romelu Lukaku, Lautaro Martinez, Duvan Zapata, Giovanni Simeone, Cristiano Ronaldo. Másodedző: Antonio Conte