Az Atalanta a továbbjutási reményekért, a Juventus a csoportelsőségért játszik – keddi BL-előzetes

Szerző: Benedicto


A válogatott szünet után a hétvégén már visszatért az életünkbe a klubfutball, ma este pedig újra nemzetközi vizekre evezünk, ezúttal viszont kedvenc klubcsapataink kísérnek majd el minket.

A Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és a Konferencia-ligában ismár az 5. fordulót rendezik meg a héten, amely nagyon sok kérdésről dönthet majd a következő 3 napban – az olasz klubok esélyeiről és várakozásairól néhány hete írtunk részletesebben.

A sort ma este a Juventus és az Atalanta nyitja. Gasperini és Allegri tanítványai is idegenben vizitálnak: a kék-feketék a Young Boys, a zebramezesek pedig a Chelsea otthonából próbálják majd elhozni lehetőleg mindhárom pontot.

Ellenkező okokból ugyan, de mindkét csapatnak nagyon fontos lesz a mai összecsapás. Az Atalantának a Manchester United ellen elbukott pontok után most égető szüksége lenne a sikerre, ugyanis Gasperiniék jelenleg kieső helyen állnak a roppant szoros F csoportban.

Miután a csoportot 7-7 ponttal vezető Villarreal és Manchester United egymás ellen csatázik ma Spanyolországban, az 5 pontos bergamoiak számára aranyat érne egy svájci győzelem, hiszen a másik meccs eredményétől függően vagy előrelépne a 2. helyre, vagy egy spanyolországi döntetlen esetén hármas holtversenyt alakítana ki két riválisával.

Ehhez persze előbb győzni kellene Svájcban – ez ugye az olasz válogatottnak nem is olyan régen nem jött össze… A Young Boys szereplése hektikus, hiszen az első körben legyőzték Cristiano Ronaldoékat, azóta viszont mindháromszor kikaptak. Az Atalanta szeptember végén 1-0-ra nyert hazai pályán Pessina találatával – ezt az eredményt ma is elfogadnánk.

Fontos megjegyezni, hogy a csoport kiélezettsége miatt még egy mai esetleges vereséggel sem feltétlenül szállna el a továbbjutási esély, az igazán sorsdöntő ugyanis a Villarreal elleni hazai meccs lesz majd az utolsó körben, de egyáltalán nem mindegy, milyen lendülettel és milyen helyzetből érkezik majd meg arra a meccsre az Atalanta.

Gasperini tegnap kijelölte csapata utazó keretét, amelyben Hateboer, Gosens és Lovato a legnagyobb hiányzók, Gasp így a várakozások szerint ennek a csapatnak szavazhat bizalmat:

Musso – Toloi, Demiral, Palomino – Zappacosta, de Roon, Freuler, Maehle – Pasalic, Malinovskyi – Zapata

Papíron sokkal nehezebb feladat vár ma este a Juventusra, mégis sokkal nyugodtabban készülhet az összecsapásra Allegri együttese. A Juventus ugyanis első négy csoportmeccsét megnyerve már 3 hete bebiztosította a továbbjutását a csoportból, ma este pedig biztossá válhat a csoportelsőségük is – persze ehhez a címvédőnek is lesz egy-két szava.

A 12 pontos Juventus 3 ponttal vezet a Chelsea előtt, a két csapat torinói meccsén Federico Chiesa lőtte az egyetlen gólt, így az egymás elleni eredmény is kedvezően alakul. Mindez azt jelenti, hogy a Stamford Bridge-en ma már egy döntetlen is elegendő lenne a csoportelsőség bebiztosításához.

A Chelsea továbblépése papíron még nem biztos a kvartettből, így Tuchelék várhatóan emiatt is motiváltak lesznek. De persze nem is kell ragozni, milyen nehéz meccs vár az Öreg Hölgyre, hiszen a Chelsea német szakvezetője irányításával egyértelműen Európa egyik legerősebb klubjává vált az elmúlt hónapokban, BL-címvédőként pedig hazai pályán bárki számára félelmetes ellenfél jelenleg.

Biztató ugyanakkor, hogy a Juventus 2010 óta nem kapott ki angol földön (na és persze arról is vannak szép emlékeink, amikor Londonban vizitál egy olasz csapat) – igaz, arra a vereségre a legkevésbé sem emlékeznek szívesen Torinóban, hiszen 2010 márciusában többek között Gera Zoltán duplájával 4-1-re páholta el őket a Fulham.

Azóta 2012 őszén a Chelsea (2-2), 2015 őszén a Manchester City (2-1), 2018 márciusában a Tottenham (2-1), 2018 októberében pedig a Manchester United (1-0) ellen is jól vizsgázott a szigetországban az Öreg Hölgy.

Ugyanakkor nem könnyíti meg a Juventus dolgát, hogy Allegri ma is számos hiányzója nélkül kénytelen felkészíteni csapatát: bár Dybala ma már újra bevethető, Chiellini, Danilo, De Sciglio, Ramsey és Bernardeschi egyaránt sérültek, Pellegrini és Kaio Jorge pedig nincsenek benevezve a BL-keretbe.

Az olasz sajtó ennek megfelelően az alábbi összeállítást várja ma estére:

Szczesny – Cuadrado, Bonucci, de Ligt, Alex Sandro – McKennie, Locatelli, Rabiot – Chiesa, Morata, Kulusevski

A Young Boys-Atalanta összecsapást a Sport2, a Chelsea-Juventus rangadót pedig a Sport1 adja élőben, mindkét találkozót 21:00-kor kezdik.