Goran Pandev befejezi pályafutását

Szerző: Adamo


Múlt nyáron még a folytatás mellett döntött, Goran Pandev azonban a szombati napon kijelentette, hogy a 2021-2022-es szezon végeztével szögre akasztja a stoplist:

„Júniusban befejezem a pályafutásomat. Szeretném elérni még, hogy az idény végén kiharcoljuk a bennmaradást a Genoával. Nagy vágyam, hogy ez teljesüljön.”

A 38 esztendős északmacedón klasszis egy évet leszámítva az elmúlt két évtizedben folyamatosan Olaszországban játszott. Pandev annak idején 2001-ben Inter csapatához érkezett a „csizmába”. A fiatal játékos első milánói korszakában egyáltalán nem jutott lehetőséghez a felnőtt csapatban, a Spezia, majd az Ancona kölcsönjátékosa volt, 2004-ben januárjában pedig eladták a Lazióhoz.

A római „sasok” színeiben tett szert ismertségre szélesebb körben, 189 mérkőzésen 64 gólt szerzett, s tagja volt a 2009-ben Coppa Italia-győztes csapatnak. Legeredményesebb idényében 14 bajnoki találatig jutott, a 2007-2008-as évadot 19 góllal zárta. Öt év után visszatért az Interhez, ahol epizódszereplője volt a 2010-es triplázó együttesnek. Két év után továbbállt és a következő három évet a Napoli csapatánál töltötte el. A változatosság kedvéért a délieknél újabb két hazai kupagyőzelmet regisztrált, miközben 22-szer volt eredményes.

2014-ben távozott Olaszországból, és a Galatasaray együtteséhez igazolt. Pandev számára azonban csak minimális játéklehetőség jutott az isztambuli gárdánál, így egy év után villámgyorsan visszatért a Serie A-ba. A Genoa csapata igazolta le, melyet egészen mostanáig erősített, immár a hetedik (utolsó) szezonját tapossa a klub színeiben. Pandev a 2019-2020-as idényben kilenc, a tavalyi kiírásban hét találatot regisztrált.

Az északmacedón támadó hosszú ideje az első számú labdarúgójának számított hazájában. A válogatottbeli szerepléstől az Európa-bajnokságon elbúcsúzó Pandev 122 mérkőzés alatt 36 gólt szerzett a nemzeti csapat színeiben az elmúlt két évtized alatt.