Amikor Marco van Basten aláírt a Fiorentinához

Szerző: Benedicto


Pelé, Maradona, Cruyff, Platini, Baggio, Zidane, Ronaldo, Messi, Cristiano Ronaldo – ha megkérdezel 1000 futballszurkolót a világon minden idők legjobb labdarúgójáról, sokféle választ kapsz majd.

De ha feltetted volna ugyanezt a kérdést az 1980-as vagy 1990-es években Hollandiában, vagy épp egy Ajax- vagy egy Milan-szurkolónak, a válaszok valószínűleg sokkal kevésbé lettek volna változatosak, és sokkal gyakrabban merült volna fel egy név: bizonyos Marco van Basten neve.

Egy biztos, van Basten arany betűkkel írta be magát a labdarúgás egyetemes könyvébe, és ugyanígy a Milan, valamint a calcio történelemkönyvébe is. Minden idők egyik legjobb befejező csatára ma ünnepli 57. születésnapját, ennek kapcsán idézzük fel a Grand Hotel Calciomercato írását felhasználva a rég elfeledett történetét annak, hogyan lett van Basten a Milan helyett kis híján a Fiorentina legendája.

Aki megélte, biztosan a mai napig nehezen felejti el 1995. augusztus 17-ét, a napot, amikor a háromszoros Aranylabdás géniusz visszavonult a labdarúgástól – mindössze 28 éves korában.

“Sírhatnékom van. Ő a legelegánsabb játékos, akit valaha láttam: ha Isten így döntött, az azt jelenti, hogy nem szeretne többé szép gólokat látni.” – reagált a holland zseni visszavonulásának hírére egy sajtótájékoztatón Diego Armando Maradona.

Három Aranylabda, három BEK-győzelem, Európa-bajnoki cím (gólkirályként), négy olasz és három holland bajnoki cím – még felsorolni is nehéz, mi mindent tudott belesűríteni van Basten tragikusan rövidre sikerült karrierjébe. A Transfermarkt nyilvántartása szerint klubszínekben 373 meccsen 277 gólt szerzett, a holland válogatottban pedig 58 meccsen 24-szer volt eredményes.

“Megszakított játékos” – így jellemezte magát Marco van Basten “Fragile” című önéletrajzi könyvében. Folyamatos bokasérülései miatt négyszer esett át komoly műtéteken pályafutása során, ami ahhoz vezetett, hogy 1993. május 26-án, mindössze 28 évesen játszotta le utolsó meccsét – a Marseille ellen elveszített BL-döntőben. Ahogy ő maga is beismerte: “Nem volt olyan reggel, amikor ne jutott volna eszembe, hogy mi lehetett volna, ha…”

Valószínűleg sokszor felmerült ugyanez a gondolat a Fiorentina szurkolóiban is, ugyanis mint kiderült, az Utrechti Hattyú becenévre is hallgató klasszis kis híján lilába öltözött egy évvel azelőtt, hogy végül a Milanhoz igazolt volna. 1986-ban ugyanis van Basten, bármilyen hihetetlen is ez mai szemmel, már aláírta szerződését a Fiorentinához.

A Grand Hotel Calciomercato meg nem nevezett forrása így elevenítette fel a történteket:

“A mindent elsöprő bizonyítékokat Claudio Nassi őrzi, aki az 1980-as évek közepén a Fiorentina vezérigazgatója volt. A nappalijában, a falon kiállítva őrzi, mint egy korabeli festményt, az Utrechti Hattyú által aláírt szerződést. Marco elfogadta a Fiorentina ajánlatát, és úgy döntött, hogy távozik a kedvükért az Ajaxtól, amelynek 21 évesen már csapatkapitánya volt. Így volt. Hihetetlen, de így volt.”

A Fiorentina és az Ajax közötti szerződés. Forrás: www.grandhotelcalciomercato.com

Ma már megmosolyogtató visszagondolni rá, de Nassi csupán egy Hollandiából kapott VHS-en látta játszani van Bastent, de ez is elegendő volt hozzá, hogy azonnal Amszterdamba utazzon, ahol a klub akkori otthonában, a De Meer stadionban találkozott az Ajax képviselőivel. A tárgyalás a klub központjában és egy hotelben is folytatódott, és hamar megszületett a megállapodás: a Fiorentina három év alatt 6 milliárd lírát fizetett volna, beleértve van Basten évi 600 millió lírás fizetését is, aki ezen felül autót és lakást is kapott volna, az Ajax pedig további 1,6 milliárd lírát kapott volna Wim Kieft játékjogáért.

Van Basten firenzei szerződése. Forrás: www.grandhotelcalciomercato.com

Akkoriban úgy tűnt, egészen fantasztikus Fiorentina születhet meg, a klub van Basten mellett a Roma egyik legjobbjának, a brazil Falcaonak a megszerzéséhez is közel járt.

A dolgok viszont hirtelen megváltoztak, a tárgyalások megszakadtak, a megállapodás dugába dőlt, van Basten pedig sosem utazott el Firenzébe megkötni a szerződést – sajnos ennek okai tisztázatlanok. Helyette egy évet maradt még az Ajaxban, 1987-ben viszont beteljesült a sorsa, és valóban Olaszországba igazolt – Firenze helyett viszont Milánóban szállt le a gépe, és lila helyett piros-fekete szerelést öltött magára.

A Milan mezében aztán két honfitársával kiegészülve minden idők egyik legerősebb csapatának lett a vezére Ruud Gullit és Frank Rijkaard oldalán, és átírta nem csak a Milan, de a világ labdarúgásának a történelmét is.

De ahogy van Basten karrierjére, úgy erre a történetre is igaz: sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha…

U.i.: a történet kísértetiesen hasonlít a Milan egy másik klasszisának esetére is: George Weah Milánóba igazolása előtt kis híján a Cagliari játékosa lett. Ha még nem olvastad, itt a lehetőség!