Totti: “Imádom Rómát, de álmodoztam a Milanról és a Real Madridról is”

Szerző: Benedicto


25 év, 785 meccs, 307 gól, 186 gólpassz – csupán néhány szám, amely Francesco Totti ikonikus római pályafutását jellemzi.

A Roma történetének vitán felül legnagyobb alakja immár 4 éve vonult vissza az aktív labdarúgástól, de a futballtól természetesen azóta sem távolodott el. Totti most a brit Guardian kollégáinak nyilatkozott – futballromantika, meghiúsult átigazolások, világbajnoki cím és titkos álmok is szóba kerültek többek között.

“Ha itt ülve most sajnálkoznék, és arra gondolnék, hogy “tehettem volna ezt, vagy tehettem volna azt” – az nem én lennék. Megtettem mindent, amit csak tudtam, és elértem mindent, amit csak lehetett. A város, ahol születtél, mindig a legszebb marad mindenki számára, ez természetes. Róma viszont számomra tényleg a világ legszebb városa.”

Más korban, más futballban kezdtem el játszani, ami még szenvedélyről és a rajongók igazi szeretetéről szólt. Abban a csapatban játszottam, amelynek egész életemben szurkoltam, könnyű volt a választás. Huszonöt év ugyanabban a csapatban nem kis dolog: kapitánnyá és az egyik legfontosabb játékossá válni, mindig készen állni.”

“Nehéz összehasonlítani az én koromat a mostanival. Az én időmben a futball az érzelmekről, a szenvedélyről szólt, ma már többnyire üzletről. Menj oda, ahol a legtöbb pénzt keresheted, erről szól minden.”

A Milan volt az egyetlen klub, amelyről fantáziáltam, ahol elképzeltem magamat játszani. De a döntéseimet mindig én hoztam meg, a saját fejemmel. Még akkor is, ha a családod is ellát tanácsokkal, de hát végülis olyan fiatal voltam, tudtam, hogy van időm.”

“Természetesen elgondolkoztam a Real Madrid ajánlatán is. Bevallom, voltak napok, amikor fél lábbal Spanyolországban, fél lábbal pedig Rómában voltam. Végül viszont szívből döntöttem az otthon maradás mellett. Az ilyen pillanatokban, amikor így érzed magad, egyszerűen nem mehetsz el. A Real Madrid volt a Roma mellett a másik klub, amelyben játszhattam volna, egy külföldi tapasztalat jót tehetett volna nekem és a családomnak. De amikor a szíveddel döntesz, soha nem tévedhetsz. Mindenkinek meg van írva a sorsa, de menned kell, és meg kell találnod azt magadnak.”

Van, ami még a világbajnoki címnél is jobb

“A világbajnoki cím a legnagyobb diadal minden játékos számára, de úgy gondolom, hogy ez azokra a játékosokra vonatkozik, akik minden évben nyernek valamit, mint például a Juventus tagjai, és nem azokra, akik keveset, vagy semmit sem nyernek karrierjük során. Számomra karrierem legnagyobb sikere a 2001-es bajnoki cím volt.”

Fájdalmas búcsú

“Sosem akarod abbahagyni. Őszintén szólva először nagyon rosszul érintett, de aztán szép lassan arra kezdtem gondolni, hogy talán így volt a legjobb.” – emlékezett vissza 2017-es, “kikényszerített” visszavonulására Totti.

“Most az a fő célom, hogy tehetséges és ígéretes játékosokat találjak. Minden erőmmel azon vagyok, hogy ebben is jól teljesíthessek.”