Csillagpor, avagy akikre érdemes figyelni

Szerző: Fan Gusto


A football-italia.net összeszedte, kik lehetnek a múlt hétvégén induló bajnoki évad legnagyobb felfedezettjei, akik akár a katari világbajnokságra utazó olasz válogatott keretébe is beverekedhetik magukat.

1.Alessio Cragno (kapus)

Gianluigi Donnarummával és Alex Merettel a válogatott első és második számú kapusposztja elkelt. Persze izgalmas kérdés, hogy mennyi játéklehetőséghez jut az Európa-bajnokság legjobb játékosa a PSG-ben, ahol napjaink egyik legjobb hálóőre, a costa rica-i Keylor Navas a riválisa. Mindenesetre a két kiváló olasz portás mögé kelleni fog valaki.

Az újabban a Genoában szerencsét próbáló Salvatore Sirigu már túl van a zeniten, így nagyobb figyelem irányulhat a Cagliari első számú kapuőrére, Alessio Cragnora. A szárd csapat játékosa már két válogatott mérkőzést is maga mögött tudhat, amelyeken egyaránt sikerült megőriznie kapuját a góltól. Cragno ahhoz is közel állt, hogy beverekedje magát az olaszok Eb-keretébe.

A 27 esztendős fiesolei születésű Cragnonak ez egyelőre nem sikerült, de ami késik, az az esetében szinte biztos, hogy nem múlik. Kiváló reflexekkel van megáldva, remekül helyezkedik, a magas labdák és a beadások tekintetében pedig kiemelkedő. Mindig ott van, ahol lennie kell és a távoli lövések sem fognak ki rajta.

Egyiker lehet azoknak, akik beverekedhetik magukat a Katarba utazó olasz csapat keretébe.

2. Matteo Lovato (védő)

Bármennyire is nagyszerű a Bonucci-Chiellini tandem, az idő múlása őket sem kíméli, hamarosan helyettes(ek)re lesz szükségük. A 34 és 37 éves bekkek idén nyáron végre nemzetközi porondon is nyertek valamit, az ő örökükbe léphet az Inter bajnoka, Alessandro Bastoni, na meg persze Matteo Lovato.

A még mindig csak 21 éves középhátvéd az elmúlt másfél évet a Hellas Veronánál töltötte, az előző szezonban például 25-ször pályára lépve, így jelentős első osztályú és felnőtt futball tapasztalattal bír már most.

Lovato kiválóan védekezik a pontrúgások ellen, roppant erős fizikummal van megáldva, ugyanakkor technikailag még van mit csiszolni rajta.

Az Atalanta is meglátta a benne rejlő tehetséget, így nem meglepetés a Bergamoba igazolása, ahol, ha minden jól megy, az idei szezonban akár a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhat.

3. Sandro Tonali (középpályás)

Az új Pirlo, a jövő nagy csillaga.. írtuk róla tavaly nyáron. Aztán a teljesítményével nem felelt meg az elvárásoknak, az elmúlt szezonja finoman szólva is felejthetően sikerült. A Milan mégis véglegesítette, így most ismét lehetősége van bizonyítani a rátermettségét.

Persze Roberto Mancini középpályája gyakorlatilag érinthetetlennek tűnik, hiszen Barella, Jorginho és Verratti nemzetközi szinten is elképesztő minőséget képvselnek és akkor még nem is említettük Pellegrinit, Locatellit vagy Cristantet. (Stefano Sensit már tényleg csak zárójelben írjuk ide, nehogy az Inter remek középpályása megsérüljön nevének említésétől)

Tonali eddig 4 alkalommal viselte a Squadra Azzurra mezét és, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor még sokszor magára öltheti az azúrkék dresszt. Ahhoz, hogy mindez valósággá váljon, először a Milanban kellene bekerülnie a kezdőbe, ahol Franck Kessié és Ismael Bennacer mögött az előző szezonban csak a csereszerep jutott neki. A 37 pályára lépés ugyanakkor nem rossz egy ilyen fiatal játékostól, különösen úgy, hogy tudjuk, hogy a Rossoneri a BL-be is kvalifikálta magát az előző idény végén.

Remekül olvassa a játékot, kiváló átadásokra képes és egészen gyors. Ahhoz viszont, hogy Mancini mester is felfigyeljen rá, nem úgy kell teljesítenie, ahogy a hétvégi, Sampdoria elleni bajnoki első 70 percében, hanem úgy, ahogy azt tette az utolsó 20 minutumban.

4. Gianluca Scamacca (csatár)

Scamacca Raspadori antitézise, már ami a tetoválásokat illeti. Több olasz lap is kiemeli, hogy a Sassuolo támadójának, az Európa-bajnokságon is feltűnő Raspadorinak nincs tetoválása. Nos Gianluca Scamaccáról ugyanez koránt sem mondható el.

Na de vissza a futballhoz… Belotti és Immobile kiváló támadók, akik klubcsapataikban rendre kiválóan teljesítenek, a nemzeti együttesben azonban ritkán villognak, így nem kizárt, hogy az olasz válogatott csatárposztján új arcok is feltűnhetnek. Köztük lehet a Genoa csatára, a 22 esztendős Scamacca is.

A római születésű játékos a Sassuolo játékosa, csak kölcsönben játszik a ligúriaiaknál. Scamacca az elmúlt két szezonban leginkább az Olasz Kupában mutatta meg, hogy rejlik benne tehetség, ugyanis mindkét szezonban ő lett a sorozat gólkirálya.

Erős, kombinatív játékra képes játékos, akinek az a legnagyobb baja, hogy egyelőre még egy klubnál sem tudta megvetni a lábát.