“Pincéreknek hívtak minket, szóval megvertük őket” – Dino Zoff

Szerző: Benedicto


A futballvilág apraja-nagyja megszólal természetesen az Eb-döntő előtt, véleményt formál, jósolgat, vagy épp saját emlékeket melegít fel. Dino Zoff – aki a futballvilágnak egyértelműen a nagyjához tartozik – ez utóbbit tette.

Ha valaki, hát 1982 világbajnoka, minden idők egyik legjobb kapusa pontosan tudja, hogy Angliát le lehet győzni a Wembley-ben. Persze hogy tudja, hiszen tagja volt annak az olasz válogatottnak, amelynek először sikerült ez a bravúr.

Anglia nagy tornán még sohasem győzte le Olaszországot, az Azzurri viszont kétszer is diadalmaskodott már korábban a Wembley-ben, 1973-ban és 1997-ben.

“Ahogy a nyugati országokban mondják, itt hidegvérrel és tüzes szívvel nyerhetsz.” – nyilatkozott Zoff a Corriere della Sera hasábjain.

Nehezebb dolgunk volt viszont 1973-ban, mivel addig a napig sosem győztük le Angliát idegenben, ők pedig továbbra is a sportág tulajdonosainak tartották magukat. A Wembley olyan volt, mint egy tiltott templom.”

Pincéreknek hívtak minket, mert azt hittek, ezzel megsértenek, de nem tudták, hogy a legjobban úgy tudsz feltüzelni egy olaszt, ha felidegesíted. Különleges győzelem volt az, bár csak egy barátságos meccs volt, de megerősített minket a hitünkben, hogy bárkit legyőzhetünk.”

Persze most egészen más lesz a helyzet, hiszen tétmeccsről van szó, és az Eb-döntőjében akár hosszabbítás vagy 11-esek is dönthetnek.

“Anglia otthon játszik, így sokan talán favoritoknak tartják őket, de mindenképpen meg lehet őket verni. Olaszország korántsem alárendelt ebben a párharcban, sőt, épp ellenkezőleg. A csapatban megvan a minőség, a tapasztalat, a karakter, bízom benne, hogy nyerhetünk.”

“Bizonyos szempontból akár még az is lehet segítség, hogy 60 000 ember ellened szurkol. Nem a tömeg lövi a gólokat, és ne felejtsük el, hogy az angolokra hatalmas nyomás nehezedik. Csak képzeld el, mi lesz, ha nem nyernek…”

“Még mindig emlékszem az eső szitálására, a hideg éjszakára, Fabio Capello győztes góljára, és az Angliában élő honfitársaink fékezhetetlen örömére. A Wembley-ben játszani minden játékos álma, ezért azt üzenem az Azzurrinak, hogy élvezzék a pillanatot, és ne féljenek semmitől.”

“Raheem Sterling nagyon ügyes a labdával és rettentő gyors, nem szabad teret engednünk neki.” – válaszolta Zoff arra a kérdésre, kit tart az angolok legveszélyesebb játékosának.

Zoff végül kapuslegendaként természetesen jelenlegi utódjáról, Gianluigi Donnarummáról is véleményt formált.

“Fantasztikus Eb-je van. Gigio kivételes kapus fantasztikus adottságokkal, most pedig azt érzem, hogy érettségben is elérte azt a szintet, ami minden idők legjobbjai közé emelheti. Lenyűgöz a fejlődése, főleg azokban az esetekben, amikor kijön a vonalról és irányítja a védelmet. Jól látható az elvégzett munkája.”

Dino Zoff korábban arról sem felejtett el megemlékezni, hogy a döntő dátuma igencsak szerencsés előjel, hiszen 1982-ben az általa vezetett Olaszország szintén július 11-én hódította el a világbajnoki trófeát.