Olaszország-Anglia: 6+1 párharc, ami eldöntheti a finálét

Szerző: Benedicto


Elérkezett a nagy nap: ma este Eb-döntőt vív egymással Londonban Olaszország és Anglia.

Az angolok történelmük második trófeáját nyernék meg, egyben először múlnák felül nagy tornán az olaszokat, akiknek viszont az a céljuk, hogy az “it’s coming home” szlogenből ma este inkább “it’s coming, Rome!” legyen.

Roberto Mancini Gareth Southgate, Ciro Immobile Harry Kane, az olasz technikai az angol fizikalitás, az Azzurri a Háromoroszlánosok ellen – lássuk, mik lehetnek azok a párharcok, amik eldönthetik a trófea sorsát ma este!

  1. MASON MOUNT VS. JORGINHO

Elsőre talán meglepően hathat, de könnyen lehet, hogy ez lesz a döntő legfontosabb párharca. Olaszország bár számos erényt megcsillantott már a tornán, a középpálya a csapat talán legfonotsabb csapatrésze, ahol olyan kreatív játékosok teljesítményén áll vagy bukik az Azzurri aktuális formája, mint Verratti, Barella, vagy éppen Jorginho.

Jorginho zsenialitását sokan megénekelték már az elmúlt napokban, a BL-cím után Eb-aranyat is begyűjteni igyekvő középpályást bár eddig talán kevesen sorolták az igazi világklasszisok közé, egyre látványosabb a szerepe a Squadra Azzurra játékában, hiszen gyakorlatilag minden szál nála fut össze, ő teremti meg az egyensúlyt támadás és védekezés között, és ő diktálja a játék tempóját is.

Jól mutatja mindezt az a tény is, hogy az egész Eb-n eddig Spanyolország tudta a legjobban semlegesíteni az addig villogó olaszokat, Luis Enrique legnagyobb húzása pedig éppen az volt, hogy Pedrit ráállította a brazil-olasz karmesterre. Ezzel az olasz középpálya instabilabbá, a játék lassabbá vált, amire csak Mancini második félidei változtatásai tudtak gyógyírt jelenteni.

Ma Jorginho Chelsea-s csapattársa, az őt remekül ismerő Mason Mount tölthet be hasonló szerepet, aki megpróbálja majd lekötni az olasz játékmestert, egyszerre lassítva ezzel az olasz támadásépítést, valamint teret és helyet csinálva csapattársainak a támadásoknál.

2. BUKAYO SAKA VS. EMERSON

Nem gondoljuk, hogy a kétségkívül roppant tehetséges Saka lenne az angol válogatott legnagyobb fegyvere, Emerson viszont könnyen lehet az olaszok leginkább sebezhető pontja. A Chelsea-vel szintén BL-címet szerző Emerson nem kapott könnyű feladatot, hiszen a parádézó Spinazzolát kellene helyettesítenie, és bár a spanyolok ellen egyáltalán nem játszott rosszul, nyilvánvalóan megérezheti Spina hiányát a bal szélen az olasz válogatott.

Annál is inkább, mert Anglia egyik legerősebb pontja a gyilkos széljáték, a páratlan sebesség, és az életveszélyes kontrák, és bizony a fiatal, labdával roppant ügyes, egyben szélvészgyors Saka valószínűleg jó néhány egy az egy elleni párharcot ki fog kényszeríteni Emersonból. Saka remekül játszott a dánok ellen is, ahol jól használta ki a Maehle felfutásai miatt feltáruló szabad területeket, ha pedig Emersont megveri, zöld utat kaphat a labdát középen váró Harry Kane-hez.

Tegyük hozzá gyorsan: Saka helyett akár Jadon Sancho játéka is elképzelhető az angoloknál, amivel közel sem biztos, hogy jobban járna az Azzurri…

3. RAHEEM STERLING VS. GIOVANNI DI LORENZO

Hasonló a helyzet a pálya másik szélén is: a jobb oldalon szintén kidőlt a torna elején még alapembernek számító Alessandro Florenzi, a kényszerű helyettes, Di Lorenzo viszont remekül helyettesíti, de ahogy a bal oldalon Emersonnak, úgy neki is most lesz a legnehezebb dolga a tornán, ha szeretné hatástalanítani Sterlinget.

A Manchester City szélsője parádés formában érkezik a döntőre, és bár a róla megítélt 11-est azóta is sokan vitatják, az egyértelmű, hogy az ő sebessége és kreativitása jelenti Southgate egyik legnagyobb fegyverét. Sterling megállítására jelenleg kevés játékos képes egy az egyben, így Di Lorenzonak is folyamatos segítségre lesz szüksége Bonucci és Chiellini részéről, de ha ezen az oldalon sikerülne megnyerni a párharcot, azzal talán ki is lenne húzva az angolok legkomolyabb méregfoga.

4. HARRY KANE VS. GIORGIO CHIELLINI

Saka és Sterling elsődleges célja tehát a szélek megnyerése lesz, ha pedig az olasz védőket sikerül lefutni vagy lecselezni, középen egy igazi világklasszis várja majd a labdákat Harry Kane személyében.

A Tottenham támadója vitán felül egyike a világ 4-5 legjobb centerének, játékstílusa, testfelépítése és fizikai ereje mellett labdabiztossága és labdaügyessége is kiemeli őt a tömegből.

A világ egyik legjobb centere ellen a világ egyik legjobb hátvédje a legjobb fegyver, ami szerencsére rendelkezésére is áll Roberto Mancininek Giorgio Chiellini személyében.

Az Azzurri veterán csapatkapitánya kisebb sérülése ellenére fantasztikus formában futballozik az Eb-n, és amellett, hogy saját elmondása szerint is minden egyes pillanatot kiélvez, a teljesítménye is a torna legjobbjai közé emeli őt. Chiellini legszebb napjait idézi, sőt, talán soha nem látott formát mutat az Eb-n – ha valaki, hát ő képes lehet hatástalanítani a Kane nevű fenyegetést.

5. KYLE WALKER VS. LORENZO INSIGNE

Szerencsére nem csak az angoloknak, de az olaszoknak is megvannak a maguk kiváló szélsői, akik kulcsszereplők lehetnek ma este. Az egyik legfontosabb láncszem Lorenzo Insigne lehet, aki megannyi csalódást keltő világesemény után most először élvezi töretlenül az aktuális szövetségi kapitány bizalmát, amit remek játékkal hálál meg.

Insigne már a csehek elleni felkészülési meccsen is kulcsember volt, az Eb-n pedig a törökök elleni nyitómeccsen is betalált, majd parádés gólt lőtt a belgák elleni negyeddöntőben. A spanyolok ellen Immobile lecserélése után hamis kilencest kezdett játszani, amire nehezen tudtak reagálni a hispánok.

Insigne kreativitása, sebessége, valamint a spanyolok ellen megmutatott sokoldalúsága ma is döntő faktor lehet – ebben a rutinos és nem kevésbé lassú Kyle Walker próbálja majd őt megakadályozni.

6. LUKE SHAW VS. FEDERICO CHIESA

Nem feledkezhetünk meg természetesen a pálya másik széléről sem. Chiesa csupán a kispadon kezdte a tornát, mostanra viszont kirobbanthatatlan eleme lett a csapatnak, ami az osztrákok ellen, hosszabbításban lőtt kvázi győztes gólnak, valamint a spanyolok elleni vezető találatnak is nagyben köszönhető.

A Juventus szélsője ráadásul igazi “big game guy”, amit a fent említett meccsek mellett számos bajnoki rangadón, vagy éppen BL-meccseken is bizonyított már. Amellett, hogy rengeteg nehézséget okozhat majd a szintén pazar formát mutató Luke Shaw-nak, Chiesa nagy-nagy erénye, hogy a védekezésben, visszazárásban is lehet rá számítani, így Di Lorenzonak is többször besegíthet majd Sterling semlegesítésében.

Az eddigiek alapján pedig egyáltalán nem lennénk meglepve, ha éppen egy Chiesa-gól döntene el minden fontos kérdést ma este.

+1. GARETH SOUTHGATE VS. ROBERTO MANCINI

Ahogy természetesen minden hasonló esetben, ma is hatalmas szerepük lesz a vezetőedzőknek, ahogy természetesen óriási érdemük van abban is, hogy csapatuk idáig jutott.

Southgate több nagy csalódást jelentő világesemény után vette át a válogatott vezetését 2016-ban, és előbb egy 2018-as vb-elődöntővel, majd az idei döntőbe jutással villantotta meg újra az angol foci legnagyobb erényeit.

Kollégája, Roberto Mancini egy romokban heverő válogatottat vett át, amely lemaradt a 2018-as vb-ről, és több korábbi húzóemberéről is le kellett mondania, ennek ellenére fantasztikus csapatot épített, hibátlan teljesítménnyel juttatta ki az Azzurrit az Eb-re, jelenleg pedig már 33 meccses veretlenségi sorozatot épít a válogatott élén. Tette mindezt úgy, hogy közben folyamatosan vezényli le a fiatalítást is, valamint hogy az ország futballhagyományaival szakítva egy lényegesen támadóbb szellemű, kreatívabb, látványos focit honosított meg.

Ma este nagy futballreformot egyikük sem fog levezényelni, de nem is ez a feladatuk, ugyanakkor elég lehet egyetlen aprócska húzás, jól sikerült csere, vagy éppen csak egy jó pillanatban bekiabált vezényszó is, amely eldöntheti majd Olaszország és Anglia csatáját.