Chiellini: “Élvezem minden egyes másodpercét”

Szerző: Benedicto


Giorgio Chiellini jó eséllyel pályafutása utolsó nagy döntőjére készül ma este. A Juventus veterán klasszisa ennek tökéletes tudatában játszotta végig eddig a tornát, és így készül a mai fináléra is.

A csapatkapitány nehéz éveken van túl, hiszen az elmúlt két idényben sérülések egész sora sújtotta, aminek következtében egyre többen emlegették a lehetséges visszavonulását, vagy épp hogy Amerikába igazol levezetni.

Chiellini viszont itt van, és gyakorlatilag erősebb, mint valaha. Bár a Svájc elleni meccsen ezúttal is összeszedett egy kisebb sérülést, szerencsére a belgák és a spanyolok ellen már tudta vállalni a játékot – és ha már így volt, talán élete formájában futballozik jelenleg.

Az egész Eb-n igazi vezérként viselkedő és játszó Chiellini ma este megkoronázhatja pazar pályafutását azzal, ha elsőként emelheti majd a magasba az Eb-trófeát. A harcias középhátvéd a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón nem is titkolta: igyekszik minden pillanatát kiélvezni a tornának.

“Anglia nem Spanyolország, nagyon különböző stílussal és képességekkel rendelkeznek.”

“Úgy gondolom, hogy az Európa-bajnokság két legjobban teljesítő csapata jutott el a döntőig. Csak meg kell nézned a statisztikáikat, és láthatod, mennyire jók fizikálisan amellett, hogy nagyszerű egyéni kvalitásokkal is rendelkeznek.”

“Megvan a szervezettségük, amit Gareth Southgate hozott létre a 2016-os Eb után. Nem passzolgatnak úgy, ahogy Spanyolország, de nagyon erősek, és csupán egyetlen gólt kaptak – azt is szabadrúgásból.”

“Láthattuk az Eb-n, hogy Anglia képes visszaállni védekezni, de az energiáik bármikor kitörhetnek, és ilyenkor képesek bármelyik pillanatban kárt okozni.”

Egy skót újság Roberto Mancinit a skót szabadságharcos, William Wallace bőrébe bújtatta a napokban, azt sugallva ezzel, hogy több nemzet is az olaszok mögött áll majd ma este.

“Megmosolyogtatott minket, mivel rengeteg helyen láttuk viszont a képet az elmúlt napokban. Mindenki ismeri Anglia és Skócia rivalizálását, szóval mosolyogtunk rajta, de semmi több.”

“A Wembley-ben játszunk döntőt Anglia ellen, csak úgy lehet esélyünk, ha tüzes lesz a szívünk és hideg a fejünk, tehát mindkettőre szükségünk lesz. Agresszívnak, élesnek, bátornak kell lennünk, és kontroll alatt kell tartanunk a helyzetet.”

“Nem fogunk tudni 90 percen keresztül irányítani, de minden egyes részletre figyelnünk kell majd. Mindannyian tudjuk, mennyire fontos lesz ez, ezért csak arra van szükségünk, és az edző is ezen dolgozott, hogy megnyugodjunk, és élvezzük a pillanatot, mivel nem tudjuk, mikor élhetünk át újra ilyet.”

“Már a torna előtt elhittük, hogy remek Eb-nk lehet. Az Eb előtti, csehek elleni felkészülési meccs megnyerése után már éreztük a pozitív légkört, élveztük az egészet, és tudtuk, hogy elérhetjük, amit szeretnénk.”

A tiszta fej, a játék élvezete, és egy kis őrület – ezeknek az összetevőknek köszönhetően jutottunk idáig. Na meg itt van Roberto Mancini, aki tudja, hogyan kell ezeket a hozzávalókat tökéletesen ötvözni!”

Nagy visszhangot kapott az elmúlt napokban, hogy Anglia az elődöntőt és a döntőt is hazai pályán játszhatja, ahogy korábbi 4 meccsükből is 3-at, de Chiellini nem tulajdonít ennek túl nagy jelentőséget.

Korábban is megtörtént már, hogy egy csapat hazai pályán döntőzhetett, ez nem az első és nem is az utolsó eset. Olyat is hallottam, hogy néhányan úgy értelmezték egyes megjegyzéseimet, hogy szerintem csak azért lett döntős Anglia, mert Németország után könyebb sorsolásuk volt, de ez nem igaz, ők nagyon erős csapat. Valóban nem utaztak túl sokat, de a csoportkörben például nekünk is három hazai meccsünk volt. Idegesebb lennék, ha svájci lennék, akik Rómából előbb Bakuba utaztak, majd Szentpétervárra.”

Chiellini egyik legkomolyabb mai feladatáról is beszélt, ami Harry Kane megállítása lesz. Az olasz védő elmondása szerint nagy csodálója angol kollégájának.

“Emlékszem rá, amikor egy torinói barátságos meccsen először játszottam Kane ellen, azonnal lenyűgözött. Jó a levegőben, jól tartja meg a labdákat, gólpasszokat ad, gólokat lő, még a szabadrúgásai is jók, szóval kérdezzék csak meg nyugodtan Fabio Paraticit [a Juventus korábbi sportigazgatója], hányszor beszéltem vele az évek során Kane-ről!”

Emlékezetes momentum volt a spanyolok elleni büntetőpárbaj előtt, ahogy Chiellini Jordi Albával viccelődött, és ölelésekkel, poénkodással és nevetéssel oszlatta el a feszültséget.

“Sok meccs van már a hátam mögött, és élvezem karrierem utolsó éveinek minden egyes pillanatát. Mindig mosolygok, és tisztelem az összes ellenfelemet, eezért szoktam viccelődni, vagy éppen megölelni az ellenfeleket. A szokásosnál is jobban élvezem ezt a tornát, szóval ez nem taktikázás, egyszerűen csak ilyen vagyok én.”

“Az évek során rengeteg tiszteletet adtam és kaptam, ezért jó a kapcsolatom a társakkal. Az én koromban már nem tud hosszú távú terveket készíteni az ember, szóval csak napról napra, meccsről meccsre próbálom meg élvezni a dolgokat.”

Leonardo Bonucci azt nyilatkozta, hogy ez a meccs az angolok fiatal támadói és az olaszok rutinos védői közötti csata lesz, de Chiellini máshogy közelíti meg a helyzetet – a tőle megszokott humorral.

Kane és Sterling nem olyan fiatalok, csak mi vagyunk nagyon öregek! Rengeteg tapasztalattal is rendelkeznek. Mindenkinek megvannak a maga erősségei is. Ha Sterlinggel indulnék egy sprintversenyen, valószínűleg sosem verném meg, de az olyan helyzetekben, amikor ketten indultok el a labdáért, talán többet hoznék el, mint ő.”

“Úgy gondolom, hogy az angoloknak még a kispadja is olyan erős, hogy csak a padon ülő játékosok is könnyedén eljuthattak volna a döntőbe. De szerencsére ez egy csapatsport, szóval nem Kane-ről, Sterlingről vagy rólam szól, hanem arról, hogy a csapat hogyan képes együtt dolgozni.”