Büntetők döntöttek: Eb-döntős az Azzurri!

Szerző: Benedicto


Elképesztő, döbbenetes, fantasztikus: büntetőkkel végül Spanyolországot is felülmúlta, így Eb-döntős az Azzurri!

A várakozásnak megfelelő kezdővel futott ki a gyepre Olaszország, a spanyolok oldalán Morata kihagyása lehetett a legnagyobb meglepetés.

Hamar magához ragadta a kezdeményezést a spanyol válogatott, akik szinte a teljes első félidőt kontrolljuk alatt tartották, amit jól jelez a 61%-os hispán labdabirtoklás és a mindössze egy olasz kapura lövés is.

Ennek ellenére az olaszok játékát komoly tudatosság jellemezte, igazán közel pedig a spanyolok is csak Oyarzabal ziccerénél jártak a gólhoz, de a szünetre maradt a 0-0.

A fordulás után az olaszok játéka megváltozott, határozottan bátrabb, támadóbb játékra váltott Olaszország, és bár továbbra sem sorjáztak a komoly helyzetek, de ekkor már sokkal kiegyenlítettebb volt a játék.

A 60. percben aztán Federico Chiesa villantotta meg klasszisát, aki egy pazar jobbos csavarással vette be Unai Simon kapuját – 1-0!

Ezt követően természetesen még nagyobb nyomást helyezett Donnarumma kapujára a La Roja, aminek a 80. percben meg is lett az eredménye: Dani Olmo és Morata pazar összjátéka mattolta az olasz védelmet, a Juve csatára pedig kiegyenlített – 1-1.

Sőt, hosszabbításra mentette a párharcot, hiszen további gól már nem született a rendes játékidőben, következhetett tehát a spanyolok harmadik, az olaszok második ráadása a tornán.

Nem született viszont gól a hosszabbításban sem, ahol a felek érezhetően küzdöttek már a fáradtsággal is, valamint nem szerettek volna a feleslegesnél több kockázatot vállani, így végül következhettek a 11-esek.

A büntetőket Locatelli kezdte, de a csereként beállt középpályás lövését Simon hárította – szerencsére Dani Olmo cserébe fölédurrantotta a maga büntetőjét.

A 2. körben Belotti és Gerard Moreno sem hibázott, ahogy a 3. fordulóban Bonucci és Thiago Alcantara sem. Mint később kiderült, a 4. kör lett a döntő, ahol két Juve-jétékos közül Bernardeschi bevágta a magáét, Morata lövését viszont hárította Donnarumma – újból előnyben az Azzurri!

A döntő büntetőt (nem meglepő módon) Jorginho vállalta magára, aki már-már szemtelenül, pimaszul lazán lőtt a bal alsó sarokba – Olaszország ezzel legyőzte a spanyolokat, és 2012 után újból bejutott az Eb döntőjébe!

Grande Azzurri!