Kiegyenlített az Azzurri mérlege Spanyolország ellen, de vigyázni kell a büntetőkkel

Szerző: Benedicto


A belgák legyőzésével elődöntőbe jutott az olasz válogatott, ahol a régi vetélytárs, Spanyolország lesz majd az Azzurri ellenfele az Európa-bajnokságon.

A háromszoros Eb-győztes spanyolok ellen több emlékezetes csatát is megvívott már Olaszország, ami persze nem is meglepő, hiszen mindkét együttes hagyományosan a világfutball krémjéhez tartozik.

A csapatok egymás elleni mérlege rendkívül kiegyenlített, ha minden összecsapást figyelembe veszünk, 38. alkalommal csapnak majd össze kedd este egymással a felek. Az eddigi 37 meccsből 13-at a spanyolok, 11-et az olaszok nyertek, 13 alkalommal pedig döntetlen született.

A gólok szempontjából még kiegyenlítettebb a helyzet, hiszen az Azzurri és a La Roja is 51-51 gólt szerzett eddig riválisa ellen.

Ha viszont csak a nagy tornák meccseit vesszük figyelembe, valamivel kedvezőbb az olaszok helyzete. Bár a nagy tornákon rendezett 9 összecsapásból 3 döntetlen mellett 3-3 olasz és spanyol siker született, viszont a spanyolok rendes játékidőben csupán egyszer tudták megverni bármilyen világeseményen az olaszokat.

Erre a meccsre sajnos mind jól emlékezhetünk: a 2012-es Eb döntőjében a hispánok váratlanul sima, 4-0-s győzelmet arattak Prandelli gárdája ellen.

Emellett Spanyolország kétszer múlta felül az olaszokat nagy tornán, mindkétszer büntetőkkel: a 2008-as Eb negyeddöntőjében, valamint a 2013-as Konföderációs kupa elődöntőjében. Azért tehát nem árt majd nagyon szurkolnunk, hogy ne jusson el büntetőkig a meccs…

Az Azzurri szép emlékeket őriz a spanyolok elleni legutóbbi Eb-meccséről is, hiszen 2016-ban a legjobb 16 között Giorgio Chiellini és Graziano Pellè góljainak köszönhetően meglepetésre 2-0-ra sikerült legyőzniük Ramosékat. Egyébként jó ómen lehet, hogy azon a tornán korábban a belgák ellen is összejött egy siker, akárcsak most.

A két utolsó egymás elleni meccs ugyanakkor keserű emlék: a 2018-as vb-selejtezők során, már Gian Piero Venturával a kispadon Olaszországban 1-1-es döntetlent értek el a felek, idegenben viszont csúfos, 3-0-s verésbe szaladt bele Olaszország. Ez is kellett ahhoz, hogy a csoportot másodikként záró Azzurri végül a svédek elleni pótselejtezőn elbukva lemaradjon a vb-ről.

A két csapat egyik legemlékezetesebb meccse egyébként talán az 1994-es vb-negyeddöntő, ahol a Baggiok ejtették ki a spanyolokat. Dino Baggio góljára Caminero még válaszolni tudott, de a hajrában Roby Baggio is beköszönt, 4 közé lőve ezzel Olaszországot.

Arra a találkozóra a spanyolok jelenlegi szövetségi kapitánya, Luis Enrique is jól emlékezhet, hiszen közelebbi ismeretséget kötött Mauro Tassotti könyökével, amitől eltört az orra.

Vb-n egyébként 60 évvel korábban, 1934-ben is az olaszok jelentették a végállomást Spanyolország számára, akkor megismételt meccsen sikerült őket legyűrni a legendás Giuseppe Meazza találatával.

A két csapat a keddi után október 6-án újra összecsap majd, akkor a Nemzetek Ligája elődöntőjében – bízunk benne, hogy a lélektani fölény akkorra az olaszoknál lesz majd.