Újabb Eb-rekordokat döntött meg Belgium ellen Olaszország

Szerző: Benedicto


Remek játékkal 2-1-re legyőzte a világelső Belgiumot, így bejutott a legjobb 4 közé Olaszország az Európa-bajnokságon. Roberto Mancini gárdája ráadásul újabb rekordokat is megdöntött a tegnapi sikerrel.

Tegnapi győzelmével az olasz válogatott sorozatban 15. Európa-bajnoki meccsét nyerte meg, ha a selejtezőket és a döntő tornát is beleszámítjuk. Barellaék a kvalifikációt 10 győzelemmel zárták, az Eb-n pedig mind az 5 meccsüket sikerrel vették eddig.

E téren a rekordot korábban Németország tartotta 14 győzelemmel, akik a 2012-es Eb selejtezői során nyerték meg szintén mindegyik meccsüket, majd az ukrán-lengyel rendezésű kontinenstornán is legyőzték első négy ellenfelüket, mielőtt Mario Balotelli duplájával Olaszország megálljt parancsolt nekik az elődöntőben.

Tegyük hozzá, hogy a németek akkori rekordját Belgium is beállította, hiszen az olaszokhoz hasonlóan 10 selejtezős győzelem után az Eb-t is 4 győzelemmel kezdték, a rekorddöntés viszont csak az Azzurrinak sikerült.

Olaszország sorozatban 5. Eb-meccsét nyerte meg tegnap (ezúttal csak a fő tornát számítva), amivel beállította a vonatkozó rekordot. Franciaország 1984-ben, Hollandia az 1988-as és az 1992-es tornák között, Csehország pedig a 2000-es és a 2004-es Eb-k során tudott egy-egy alkalommal 5 Eb-meccset megnyerni zsinórban.

Egyben Olaszország lett mindössze a második csapat, amelyik 5 győzelemmel tudott kezdeni egy Eb-t az 1984-es Franciaország után, valamint mindössze harmadik országként tudott elérni egyetlen tornán belül legalább 5 győzelmet. Igaz, ez utóbbi a franciáknak háromszor is sikerült (1984, 2000, 2016), rajtuk kívül pedig a 2008-as spanyol válogatott volt erre képes – na és persze Olaszország idén nyáron.