“Nem hiszem, hogy Belgium lenne a favorit” – Conte

Szerző: Benedicto


Belgium ellen már az elődöntőbe jutás lesz a tét ma este az olasz válogatott számára. A két csapat utoljára a 2016-os Eb-n csapott össze, Antonio Conte azóta jól tudja, hogyan kell legyőzni a belgákat.

Az Inter éléről a szezon végén távozó Conte 2014 és 2016 között, két évig volt az olasz válogatott szövetségi kapitánya, nagy tornán pont a belgák elleni meccsen debütált.

A jelenleg csapat nélküli edző több kérdésről is véleményt formált az Eb kapcsán.

“Ez egy sajátos Európa-bajnokság, mert a járvány minden csapat felkészülését befolyásolta. Hatással volt a csapatok játékára, több favorit is szenvedett a tornán és korán elbúcsúzott. A Covid az egész futballra drámai hatással volt. Normális, hogy jelen helyzetben sok szövetségi kapitány inkább az egyéni képességekre épít, hiszen a járvány miatt nem tudták ugyanúgy felkészíteni a csapatot, mint korábban. Bizonyos automatizmusokat nem lehet improvizálni, azok csak rengeteg munka után alakulnak ki.”

Olaszország viszont a kivételek közé tartozik, megtalálták az egyensúlyt a védekezés, a támadás és a kollektív játék között. Nem véletlenül maradtak 31 meccse veretlenek. Több hasonlóságot is látok a mostani csapat és a 2016-os válogatottam között. A legfontosabb, hogy mindkét csapat nagyon egységes, kiegyensúlyozott, és erős identitással rendelkezik. Játszathatsz 3-5-2-t, mint én, vagy 4-3-3-at, mint Mancini, ez a játékosok jellemzőitől és képességeitől függ, de a legfontosabb, hogy megfelelő elképzeléseket, DNS-t alakíts ki a csapatban. Egy edzőnek sem könnyű sikereket elérnie egy ilyen helyzetben, mert a rendelkezésre álló idő rövid. Tudnia kell, hogyan ragadhat meg minden apró pillanatot.”

Conte azt is kifejtette, mi kell ahhoz, hogy sikeres edző lehessen valakiből.

“Azt gondolom, egy edző számára nagyon fontos, hogy megtalálja az egyensúlyt a játék identitásának megismerése és a játékosok egyéniségeinek a kezelése között. Tudnia kell, hogyan alkalmazhatja megfelelően az ötleteit, hogy megfelelő mentalitást teremthessen a csapatban. Az edzőnek be kell jutnia a játékosai fejébe, mindig hitelesnek és őszintének kell maradnia, ez lehetővé teszi, hogy kövessék a játékosok. Mindenkinek ugyanazért a célért kell küzdenie, amit csak verejtékkel, munkával, koncentrációval és motivációval lehet elérni.”

Mancini Olaszországa igazi csapat, nagyon egységes. Megvan az egyensúly a védekezés és a támadás között, és mindenki egy emberként küzd. Nem hiszem, hogy Belgium lenne a favorit, kiegyensúlyozott meccs lesz. Az elszántság és a részletekre való odafigyelés dönt majd, és persze az is fontos lesz, hogy ki tudjuk-e majd állítani a legerősebb csapatunkat.”

“A 2016-os győzelmünk a belgák ellen? Talán erősebbek voltak nálunk, mi viszont jobban teljesítettünk csapatként.”

A találkozó kapcsán természetesen hatalmas várakozás övezi Romelu Lukaku személyét. Az Inter csatára már 3 gólt szerzett a tornán, és ma este is ő jelentheti az egyik legnagyobb veszélyt Donnarumma kapujára, Conte pedig az Interből tökéletesen ismeri őt.

“Jelenleg ő az egyik legjobb csatár a világon. Korábban is remek fizikális és technikai adottságokkal rendelkezett, de az elmúlt két évben rengeteget fejlődött. Egyre jobban érződik a jelenléte a pályán, jobb lett a csapatmunkája, és a kapu előtt is határozottabb.”

Conte végül az Eb-esélyeseiről is említést tett:

“Angliában minden megvan ahhoz, hogy döntőbe jussanak. A másik ágon sokkal kiegyenlítettebb a helyzet Belgium, Olaszország és Spanyolország között. Olaszként természetesen remélem, hogy Olaszország ott lesz a Wembley-ben július 11-én.”