Irány London: Belgiumot legyőzve elődöntős az Azzurri!

Szerző: Benedicto


Az Eb eddigi egyik legjobb meccsén nagyszerű egyéni teljesítményekkel és tökéletes csapatjátékkal a világelső Belgiumot is legyőzte Olaszország – Eb-elődöntős az Azzurri!

Mindkét szövetségi kapitány számára fejtörést okozott a kezdő összeállítása néhány kulcsjátékos kisebb sérülése miatt, de végül az egyik oldalon Chiellini, a másikon De Bruyne is vállalni tudta a játékot.

A találkozót – ahogy azt már megszokhattuk – kicsit visszafogottabban kezdte Olaszország, de az első percek után megnyugtatta magát a csapat, és fokozatosan átvette az irányítást. A 13. percben ugrottunk talpra először, amikor Bonucci a kapuba sodorta a labdát, de a VAR végül les miatt érvénytelenítette a találatot, maradt a 0-0.

A félidő közepe felé De Bruyne és Lukaku lövéseinél is szükség volt egy-egy hatalmas Donnarumma-bravúrra, a játékrész második felére viszont totálissá vált az olasz dominancia, az Azzurri talán az egész Eb során ebben a 20-30 percben nyújtotta eddig a legjobb teljesítményt. Mindennek meg is lett az eredménye: a 31. percben Nicolò Barella szerezte meg a vezetést egy bátor betörés és egy belga védelmi hiba után – 1-0!

Alig 10 perccel később aztán újabb belga védekezési hiba után Insigne mattolta a piros mezeseket, a Napoli szélsője remek szóló és kiváló csel után nagyjából 20 méterről csavart tökéletes, tipikus “insignés” módon Courtois kapujába – 2-0.

A félidő hosszabbításában aztán visszarángatta a földre az olaszokat Belgium, akik egy véleményes, de fújható 11-esből Lukaku révén szépítettek, így 2-1-es olasz előnnyel zárult a semleges szemmel is kiváló, rendkívül magas színvonalú játékot hozó első félidő.

A fordulás után láthatóan egy másabb szellemiségű, sokkal nyugodtabb, lassabb Azzurri érkezett vissza a pályára, akiknek ekkor már főleg az előny megőrzése volt a céljuk. Bár a 3. gólra így is többször volt esélye Olaszországnak, de a belgák is többször hajszálnyira voltak az egyenlítéstől, a legközelebb talán Lukaku közeli kapufájánál.

A 79. percben jött a találkozó legfájdalmasabb jelenete: a mai meccsen (és az egész Eb-n) fantasztikusan teljesítő Spinazzola súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, végül hordágyon, zokogva hagyta el a pályát, és nagyon úgy néz ki, hogy számára véget ért az Európa-bajnokság.

De szerencsére egyelőre csak neki, erről pedig az utolsó 10-15 percben foggal-körömmel, hősiesen védekező, a legszebb olaszos játékot is előhúzó csapattársak gondoskodtak. Bonucci és Chiellini vezérletével a védelem fantasztikusan teljesített, a belgák pedig nem si tudták már újra feltörni a reteszt, az Azzurri így 2-1-re legyőzte a világelsőt, és teljesen megérdemelten jutott be 2012 után újra az Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol Spanyolország lesz majd az ellenfél – ha már 2012, bőven van miért visszavágni a hispán uraknak…

Forza Azzurri!