Ellenfélmustra: Belgium

Szerző: Benedicto


Hibátlan csoportkör és kínkeserves nyolcaddöntő után ma este következik az első igazán komoly próbatétel: Roberto Mancini együttese Belgium ellen lép pályára az Eb-negyeddöntőben.

A tét ezúttal már a legjobb 4 közé jutás, amit az Azzurri 2012 után érhetne el újból. Ehhez viszont nem mást, mint a világranglista vezetőjét, a sztárokkal teletűzdelt Belgium válogatottját kellene megállítani.

Bízunk benne, hogy hűséges olvasóink számára már nem újdonság, hogy a Squadra Azzurra aktuális meccsei előtt górcső alá vesszük Itália aktuális ellenfelét is – következzen tehát minden, amit Belgium legjobbjairól tudni kell!

Balga belgák

Belgium bár mindig jelen volt a foci térképén, igazán komoly eredményt viszonylag ritkán tudtak elérni. 1972-ben viszont bronz-, 1980-ban pedig ezüstéremmel zárták az Európa-bajnokságot, ami után évtizedes csönd következett.

A 2010-es években aztán felnőtt a belga “aranygeneráció”, többek között olyan klasszisokkal, mint Hazard, De Bruyne, Lukaku, Mertens, Courtois, Nainggolan, Vertonghen és Vermaelen. A belga futball hatalmas fejlődésen ment át, és 2014 óta minden komolyabb világeseményre (titkos) esélyesként érkezik.

A sikerek viszont elmaradtak, így bár Belgium jelenleg is világelső a FIFA-ranglistán, a közvélemény általános vélekedése szerint a szép lassan kiöregedő aranygeneráció talán utolsó esélyét próbálhatja idén megragadni egy tornagyőzelemhez.

Belgium 5. alkalommal szerepel idén Európa-bajnokságon. Első alkalommal 1972-ben indultak, az akkor még csak 4 csapatos tornán az NSZK-tól kikaptak az elődöntőben, de a bronzmeccsen a magyarokat ugyanilyen arányban megverték, így bronzéremmel zártak.

8 évvel később, 1980-ban még nagyobb sikert ünnepelhettek a belgák: a csoportjukat Olaszország, Anglia és Spanyolország előtt megnyerték (az olaszok ellen 0-0-ra végeztek), így rögtön bejutottak a döntőbe, ahol egy kései Hrubesch-góllal végül 2-1-re kikaptak az NSZK-tól.

1984-ben aztán csoportharmadikként zártak Franciaország és Dánia között, így hamar búcsúztak a tornától, ahová csak közel 20 évvel később tértek vissza újra. 2000-ben társrendezőként alanyi jogon szerepelhettek a legjobbak között, de ismét nem sikerült túljutniuk a csoportkörön, ezúttal Olaszország és Törökország előzte meg őket – az olaszok akkor Totti és Fiore góljaival 2-0-ra nyertek.

Az ezt követően 3 Eb-t is kihagyó Belgium végül 2016-ban kvalifikálta magát újra a mezőnybe, akkor a változatosság kedvéért ismét összecsaptak Olaszországgal a csoportban (2-0 Giaccherini és Pellé góljaival), majd 2. helyen továbbjutva Magyarországot még megverték 4-0-ra, de a legjobb 8 között általános meglepetésre 3-1-re kikaptak Wales-től.

A szövetségi kapitány

2016 nyarán, az Eb-kudarcot követően Marc Wilmots munkáját megköszönte a belga szövetség, a helyére pedig Roberto Martínezt nevezték ki, aki azóta is dirigálja az együttest. A spanyol tréner korábban a Swansea, a Wigan és az Everton kispadján ült, vezetőedzőként a legnagyobb sikere a 2012/2013-as FA-kupa siker a Wigannel, valamint a 2018-as vb-bronzérem Belgium szövetségi kapitányaként.

A játékosok

Ahogy említettük, a belgák aranygenerációja szép lassan a végéhez közeledik, ez viszont egyben azt is jelenti, hogy elképesztően rutinos, összeszokott társaság áll Martínez rendelkezésére.

A keretben hemzsegnek a világklasszisok, a világ legnagyobb klubjaiban alapemberként szereplő húzóemberek. Szinte hihetetlen belegondolni, de a jelenlegi keretből öten is átlépték már a 100-as határt címeres mezben: Alderweireld, Vertonghen, Witsel, Mertens és Eden Hazard is századosnak mondhatják magukat. Mellettük további 5 játékos játszott 50-nél több alkalommal a válogatottban, rutinban tehát nem lehet hiány.

Ráadásul a belgákat erősíti a világ egyik legjobb kapusa (Courtois), a világ egyik legjobb középpályása (De Bruyne), a világ egyik legjobb szélsője (Hazard), illetve a világ egyik legjobb csatára (Lukaku) is.

A nevek és a keret összértéke alapján egyértelműen Európa és a világ egyik legerősebb csapatáról van tehát szó.

Az “olaszok”

Serie A-s képviselőkben sincs hiány a belgák keretében. Bár a korábban szintén fontos láncszemnek számító Nainggolan már nem tagja a válogatottnak, az Intert képviselő Romelu Lukaku és a Napolit erősítő Dries Mertens kihagyhatatlan elemei a csapatnak. Ketten együtt összesen 65 gólt lőttek a Serie A elmúlt két idényében, a válogatottban pedig Lukaku 63, Mertens 21 gólt szerzett.

Hogy a belgák profitálhatnak majd többet abból, hogy csatárpárosuk kiválóan ismeri az olasz focit, vagy épp fordítva, a taljánok szedhetik le a pályáról ennek köszönhetően kettejüket, az még a (közel)jövő zenéje.

Út az Eb-re

Akárcsak Olaszország, Belgium útja is tükörsima volt az idei Eb-re. Mindkét válogatott 100%-os mérleggel zárta a kvalifikációt, a 10-10 győzelem és 30-30 pont mellé az olaszok esetén 37-4-es, a belgáknál pedig 40-3-as gólkülönbség társult. Rúgott gólok tekintetében egyébként csak Belgium múlta felül a selejtezők során Olaszországot.

Ugyanakkor ahogy az olaszok, úgy a belgák sem kerültek túl nehéz csoportba, gyakorlatilag csak Oroszország jelenthetett némileg nehezebb feladatot. A csoportharmadik Skócia már csak a belga pontok felét gyűjtötte be (30 vs. 15), de végül szintén kijutott az Eb-re, Ciprus, Kazahsztán és San Marino viszont finoman szólva sem tartoznak az európai futball élmezőnyéhez.

Az Eb-n aztán mindkét csapat hibátlanul nyitott, hiszen Olaszország és Belgium is megnyerte mindhárom csoportmeccsét. Hazardék ehhez Oroszországot, Dániát és Finnországot győzték le, az olaszokhoz hasonlóan 7 gólt lőttek, igaz, ők azért kaptak egy gólt.

Az előző körben aztán mindkét csapat megküzdött a továbbjutással, Belgium a címvédő Portugáliát ejtette ki Thorgan Hazard góljával. Bár az eredmény önmagában nagyszerű, a mutatott játék miatt sokan kritizálták Martinez tanítványait, sőt, sokak szerint a portugálok sokkal inkább megérdemelték volna a továbbjutást.

Közös múlt

Annak ellenére, hogy Belgium szinte minden Eb-szereplése során összecsapott már az olasz válogatottal, a két csapat közös múltja nem tekint vissza túl hosszú időszakra.

A mai lesz a felek 23. egymás elleni meccse, a mérleg pedig rendkívül pozitív: 14 olasz győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze 4-szer tudott nyerni Belgium.

Az első egymás elleni meccsre még 1913-ban került sor, Guido Ara góljával 1-0-ra nyert Olaszország – neki ez volt az egyetlen gólja a válogatottban. Az első tétmeccset 1954-ben vívták a felek az 1954-es vb-n, utoljára pedig a 2016-os Eb-csoportkörben találkoztak, a már fentebb is megénekelt 2-0-s olasz siker alkalmával.

Tétmeccsen egyébként egyetlen egyszer tudta eddig Belgium legyőzni Olaszországot: az 1972-es Eb selejtezői során a milánói 0-0 után a visszavágón 2-1-re nyertek odahaza, amivel történelmük során először kijutottak az Eb-re.