Hatalmas küzdelem után, hosszabbításban jutott negyeddöntőbe Olaszország!

Szerző: Benedicto


A vártnál sokkal jobban megszenvedett Ausztria legyőzésével, de a hosszabbításban végül kiharcolta a negyeddöntőbe jutást Olaszország!

Roberto Mancini nagyrészt visszatért az első csoportmeccseken látott felálláshoz, viszont Chiellini és Jorginho helyett Acerbi és Verratti kezdhettek, a védelem jobb szélén pedig ismét Di Lorenzo szerepelt.

Az osztrákok bátran kezdtek, de hamar átvette a kezdeményezést Olaszország, akik az első fél órában számos helyzetet kidolgoztak, nagyrészt kapujuk elé szögezték a kontrákra és masszív védekezésre építő osztrákokat.

Az olaszok a legközelebb Immobile hatalmas kapufájánál jártak a gólhoz, de a fölény ellenére azért érezhető volt, hogy valami hiányzik ma este a csapat játékából, ami az eddigi meccseken még megvolt.

A fordulás után aztán változott a játék képe, az osztrákok fokozatosan felbátorodtak, az olaszok önbizalma pedig kezdett elszállni, Insignéék játéka egyre görcsösebbé vált a 0-0-s állás hatására.

A 65. percben aztán komoly sokk érte az Azzurrit, hiszen Arnautovic megszerezte a vezetést a sógorok számára. Szerencsére a VAR végül les miatt elvette a találatot, de komoly jelzés volt ez a meccsbe egyre jobban beleülő olasz válogatott számára.

Az utolsó fél órában Mancini elkezdett frissíteni a csapaton, és mint utóbb kiderült, több csere is nagyon jól sült el. A rendes játékidőben viszont nem született találat, következhetett a hosszabbítás.

A ráadásra pedig megint változott valami, az olaszok az egész meccsen ekkor nyújtották egyedül azt a teljesítményt, amit a csoportkörben. Rögtön a 95. percben góllá is érett az olasz fölény: Spinazzola keresztlabdáját Federico Chiesa vette át arccal, majd egy csel után ballal kilőtte a hosszú sarkot – 1-0!

Az Azzurri ezt követően már nem is engedte ki a kezéből a találkozót, és több helyzet után végül a 105. percben adta meg a kegyelemdöfést a szintén csereként beküldött Pessina révén, aki így máris 3. holtversenyben az olaszok Eb-történelmének góllövőlistáján – 2-0!

A vége aztán ismét meleg lett, Kalajdzic csúsztatásával visszajött a meccsbe Ausztria, de egyenlíteniük már nem sikerült. A fejes egy példa nélküli olasz sorozat végére is pontot tett: Donnarumma (és kapustársai) hálóját 1168 perc után tudta újra bevenni valaki.

A hosszabbítás hajrája meglehetősen kaotikusra sikerült, de Olaszország ekkor már állta a sarat, és ha a vártnál sokkal nehezebben is, de végül kiharcolta a továbbjutást.

Olaszország tehát a legjobb 8 között, ahol a holnap esti Belgium-Portugália meccs győztese vár majd rájuk.

Forza ragazzi!