Félelmetes formában, de távol az Olimpicótól: Olaszország-Ausztria előzetes

Szerző: scribacchino


Az elsők között kezdi meg Olaszország az Európa-banokság egyenes kiesési szakaszát: Mancini fiai a kora esti Wales-Dánia meccs után, 21:00-tól, a Wembleyben mérkőznek meg az osztrákokkal.

Kimondhatjuk: az eddig remeklő Azzurri egyértelmű favoritként várhatja a találkozót, még akkor is, ha most először hagyja majd el az Olimpicot, és semleges pályán csap össze a rapszodikus osztrák csapattal. Mancini együttese tökéletes csoportkör után, kapott gól nélkül vág neki a nyolcaddöntőnek, sorozatban 12-ik győzelmére készülve, ráadásul a sérülések terén is jól áll, hiszen Verratti már 100%-os, míg Chiellini felépülése is jól halad – a padon már biztosan ott lehet a rutinos védő. Az olasz mester egyik legnagyobb dilemmája így az lehet, hogy a PSG sztárját vagy a svájciak ellen duplázó Locatellit szerepeltesse-e kezdőként a középpályán.

Foda csapata magabiztos kötelező győzelemmel kezdett az észak-macedónok ellen (3-1) a tornán, majd simán kikapott a hollandoktól (2-0), végül egy igen enervált ukrán csapatot győztek le a továbbjutásért 1-0 arányban. Fontos megjegyezni azonban, ez lesz Ausztria első nyolcaddöntője az Eb-k történetében, így a motivációval biztosan nem lesz gond Alabáéknál.

Jó hír az osztrákok számára, hogy Baumgartner és Hinteregger egyaránt felépült, az Intert erősítő Lazaro azonban biztosan nem lehet ott a Wembleyben este. Nagy kérdés, hogy a legfontosabb láncszem, David Alaba középső védőként, vagy támadóbb szerepkörben, a bal szélen tűnik majd fel.

A várható kezdők:

Olaszország (4-3-3): Donnarumma; Di Lorenzo, Acerbi, Bonucci, Spinazzola; Barella, Jorginho, Verratti; Berardi, Immobile, Insigne

Ausztria (4-1-4-1): Bachmann; Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba; Grillitsch; Laimer, Sabitzer, Schlager, Baumgartner; Arnautovic

A mérkőzést egyébként Anthony Taylor vezeti majd, a Corriere dello Sport pedig külön cikkben foglalkozott a játékvezetővel, már-már a bulvár határát súrolva. Azzal vádolják a bírót, hogy az olaszok bukását igyekszik majd elősegíteni, egyfajta bosszúként, mert az angol járványhelyzet miatt Mario Draghi, az olasz miniszterelnök kérvényezte a döntő áthelyezését Londonból Rómába.

Draghi kérvénye egyébként nem alaptalan: mint ismert, egyik országból sem engednek be szurkolókat Angliába, így csak a helyi lakosok válthattak jegyet a mérkőzésre. Így nagyjából 1200 olasz szurkoló szoríthat kedvenceiért a helyszínen, arról pedig egyelőre nincs hivatalos információ, hogy hány osztrák szurkoló biztatja majd az övéit.