A felforgatott kezdő sem volt akadály, hibátlanul csoportelső Olaszország!

Szerző: Benedicto


A már biztos továbbjutás birtokában lépett pályára a csoportelsőségért Olaszország a walesiek ellen, Pessina góljával pedig ezt a 3 pontot is sikerült bezsebelni. 3 meccs, 9 pont, 7-0-s gólarány – irány a nyolcaddöntő!

Pedig meglátszott a kezdéskor a már kiharcolt továbbjutás, Roberto Mancini alaposan felforgatta az olaszok kezdőjét. Míg az első és második csoportmeccsek között csupán egyetlen változás történt a kezdőben, addig most nem kevesebb, mint 8 helyen változott a csapat összetétele.

Visszatért sérüléséből, és rögtön végig is játszotta a meccset Marco Verratti, de bekerült a kezdőbe többek között Tolói, Emerson és Pessina is. Csupán Donnarumma, Bonucci és Jorginho maradtak meg az eddigi kezdőkből – beszédes, hogy egyikük sem játszotta végig végül az összecsapást.

A találkozó elején a vártnál valamivel bátrabban kezdtek a walesiek, de igazán komoly lehetőségük nem adódott, az olaszok pedig fokozatosan átvették a kezdeményezést. Ahogy a meccs egészén, úgy már a kezdeti időszakban is érezhető volt, hogy egyik csapat sem fogja indokolatlanul kihajtani ma magát, hiszen nehéz volt olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy ne ez a két csapat zárja az 1.-2. helyen a csoportot.

A jeget végül a 39. percben törte meg Olaszország, amikor Verratti szélről beívelt szabadrúgására remekül (és nagyon tudatosan) érkezett Matteo Pessina, aki a kapuba pörgetett – 1-0.

A félidei vezetés után a szünetben máris cserélt Mancini, Bonucci helyén Acerbi is lehetőséget kapott. Az 55. percben aztán végleg eldőlni látszott a meccs, hiszen Ampadu talpalása után azonnal piros lapot adott a játékvezető.

A folytatás kellemes és kényelmes labdázgatással telt, az olaszok próbálkoztak ugyan a 2. gól megszerzésével, és viszonylag sok lövésig jutottak, de láthatóan nem erőltették túl továbbra sem a dolgokat.

Jól mutatták ezt a további cserék is: előbb Cristante és Raspadori állt be Jorginho és a kapufát jegyző Bernardeschi helyére, majd Castrovilli is szerepet kapott, végül pedig egy Európa-bajnokságokon elég meglepő húzással kapust is cserélt Mancini, aki Salvatore Sirigunak is biztosított néhány percet. A “vendégek” talán legkomolyabb helyzetét pedig Bale hagyta ki, aki jó helyzetből kapu fölé tüzelt.

A végeredmény már nem változott a lefújásig, ezzel az olasz válogatott a vártnál is sokkal magabiztosabb és csodás eredményekkel nyerte meg a csoportját. A csoport 2. helyén jobb gólkülönbségével Wales zárt, akik így szintén továbbjutottak, a szintén 4 pontos Svájc pedig bízhat benne, hogy a csoportharmadikok versenyében szintén el tud csípni egy helyet a legjobb 16 között. Törökország ellenben csalódást keltő teljesítménnyel, pont nélkül, egyetlen lőtt góllal búcsúzott az Európa-bajnokságtól.

Olaszország pedig tovább írja félelmetes rekordjait. Az Azzurrinak ez volt zsinórban a 30. veretlen meccse, amivel beállították a 30-as évek Vittorio Pozzo vezette olasz válogatottjának rekordját. Sorozatban 11. alkalommal sikerült kapott gól nélkül meccset nyernie a Squadra Azzurrának, ami európai rekord. Egyben Olaszország lett az első csapat az Eb-k történetében, amely 9 ponttal és kapott gól nélkül tudta zárni a csoportkört.

A folytatásra június 26-án kerül sor Londonban, a Wembley-ben a C csoport másodikja, tehát Ukrajna vagy Ausztria lesz majd Olaszország ellenfele. A tét ott már a legjobb 8 közé kerülés lesz – az eddig látottak alapján pedig minden esélye megvan az Azzurrinak az újabb sikerre!