Olaszország-Svájc előzetes

Szerző: scribacchino


A helyszín és az időpont ugyanaz, az ellenfél azonban most jóval nehezebbnek ígérkezik: Svájcot fogadja Olaszország az A csoport második körében.

“Senkitől sem kell félnünk.”-mondta Vladimir Petkovic, a svájciak edzője még decemberben, néhány héttel azután, hogy csapata két alkalommal feltartóztatta a németeket, majd a spanyolok elleni “visszavágón” is ikszelt a Nemzetek Ligájában. Ezek az eredmények hűen tükrözik, mennyire stabil csapatról is van szó, amely hiába érte el idei remek szériáját főleg alacsonyabban rangsorolt ellenfelek ellen, a közelmúltban minden nagy csapatot megizzasztott.

Ami a “Svizzera” Eb-rajtját illeti, a csapat egy remek iramú meccsen ikszelt a walesiekkel szombaton: bár a találkozó nagy részében veszélyesebben játszottak, Embolo számos gólhelyzetéből csak egyet tudott kihasználni, ezek a lehetőségek pedig megbosszulták magukat, hiszen Moore fejesével Wales egyenlített a hajrában.

A svájci csapatban ugyan igen nagy támadópotenciál van, Petkovicéktól ma így is pragmatikusabb, biztonsági játék várható, hiszen nekik egyetlen pont is elég ahhoz, hogy nagy fórjuk legyen a csoport másik két csapatával szemben a második helyért vívott harcban. Érdemes lesz azért persze odafigyelnie Chielliniéknek, főleg, mert ha a helyzet úgy kívánja, Gavranovicék tudnak feljebb kapcsolni: Wales ellen az utolsó 5 percben 3 óriási helyzetük volt, és nagyon úgy tűnt, ha még tartana pár percig a találkozó, a csapat bedarálja ellenfelét.

Mint ismert, a Squadra Azzurra parádésan kezdtek a tornát, és ahogy néhány napja Del Piero is fogalmazott, láthatóan nagyon jó a légkör és az összetartás a csapatnál.

Mancinitől nem várható még nagy rotálás: ha ma nyerni tud Olaszország, már biztos továbbjutó, és az utolsó csoportmeccsre hátradőlhetne, ott pedig számos poszton lehetne változtatni, hogy az egyenes kieséses szakaszra minden fontos ember igazán belerázódhasson.

Nagy kérdés ezért, hogy esélyt kap-e kezdőként Chiesa Berardi helyén, esetleg Belotti Immobile posztján, vagy ugyanazt a támadótriót küldi-e pályára Mancini, mint a nyitómeccsen.

Egy helyen viszont biztosan változtatásra lesz szükség: a sérült Florenzit valószínűleg Di Lorenzo pótolja majd, bár ha a mester defenzívebb játékost szeretne Ale helyére, Toloi is remek opció lehet.

Várható kezdők:

Olaszország:
Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola; Barella, Jorginho, Locatelli; Chiesa, Immobile, Insigne

Svájc:
Sommer; Elvedi, Akanji, Schar; Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez; Shaqiri; Embolo, Gavranovic

Kezdés: 21:00 (Stadio Olimpico, Róma)

A két csapat egyébként tétmeccsen legutóbb egy 1999-es Eb-selejtezőn találkozott egymással, a 0-0-ás eredmény pedig azt jelentette, hogy Svájc pótselejtezőre kényszerült (amit elveszített), Dino Zoff csapata pedig csoportelsőként jutott ki a legendás 2000-es Európa-bajnokságra. A többi már történelem…