Jorginho szerint Barella Kantéra, az olasz válogatott a Chelsea-re hasonlít

Szerző: Benedicto


Sima 3-0-s sikerrel kezdte Olaszország a 2020-as Európa-bajnokságot a törökök ellen, az Azzurri a következő körben a Wales ellen döntetlent játszó Svájc ellen bizonyíthat majd. Az olasz válogatott karmestere, Jorginho a jó rajtról, a csapatról, valamint Christian Eriksenről is nyilatkozott.

Mondhatni szokásos teljesítményét hozta Törökország ellen: Jorginho a meccs nagy részében szinte észrevehetetlen volt, de a statisztikákból könnyen leszűrheteő a jelentősége és szerepe a csapat játékára. A Chelsea karmesteréé volt többek között a legtöbb passz a találkozón, emellett sok párharcot vívott meg, nagyrészt sikeresen.

Az olasz válogatott sajtótájékoztatóján Jorginho többek között azt a kérdést is megkapta, hogy az Azzurri vezérének érzi-e magát.

“Nem érzem, hogy a válogatott vezére lennék. Én csak egy srác és egy játékos vagyok, aki mindenkinek segíteni próbál, a csapatban sok nagyszerű személyiség van. Rajtam kívül ott van Chiellini, Bonucci, Insigne, Verratti, Immobile vagy épp Donnarumma. Mindannyiunk próbálunk hozzátenni a csapathoz, és segíteni egymást. Az egész nemzetet képviseljük. Mindig ott van a fejünkben, amit az edző elvár tőlünk.”

A Svájc elleni összecsapásnak ugyanakkor sajnos ismét sérültekkel kénytelen nekivágni a Squadra Azzurra, hiszen a legfrisebb hírek szerint Marco Verratti még mindig nem tudja majd vállalni a játékot, de a törökök ellen megsérülő Florenzi sem lesz bevethető.

“Sok meccset kell lejátszanunk egymás után. Keményen dolgozunk az edzéseken is, regeneráció és meccs, regeneráció és meccs, ez a tempó sok sérülést eredményezhet.”

“Figyeltük a csoport másik meccsét, és egy kiváló svájci csapatot láttunk, amely szervezetten játszik, évek óta ugyanazzal az edzővel. Vigyáznunk kell velük. Több olyan játékosuk is van, akik 2-3 nagy tornán szerepeltek már együtt, így igazán tapasztaltak.”

Jorginho néhány hete Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel, és több hasonlóságot is lát a londoni kékek és az olasz kékek között.

“Nehéz szavakat találni a BL-győzelem által kiváltott érzésekre. Át kell élned, hogy megérthesd. Ez az olasz csapat nagyon hasonlít a Chelsea-re: csodálatos csapat, amely nagyon éhes a sikerre, és a legtapasztaltabbaktól a legfiatalabbakig mindenki nagyon szeretne bizonyítani. Mindenki főszereplő akar lenni.”

Barella olyan, mint N’Golo Kanté, a stílusuk, személyiségük nagyon hasonlít. Mindenki helyett futnak, mindenkiért dolgoznak, lefedik az egész pályát, fizikálisan nagyon erősek. Mindketten hatalmas segítséget jelentenek nekem a pályán.”

A brazil születésú Jorginho a pályafutásával kapcsolatban is nyilatkozott:

“Mindenkinek jár az elismerés, akikkel találkoztam az utamon. Az összes edzőmnek hálás vagyok: ott volt Berretti, amikor megérkeztem Olaszországba, majd a Serie C2-ben, aztán Mandorlini, majd a Napolinál Benítez, Sarri, és aztán ugyanő a Chelsea-nél. Mindenkitől próbáltam tanulni valamit. Gyerekkoromban Ronaldo, Ronaldinho és Kaka voltak a példaképeim, aztán 13 évesen változott a stílusom, és inkább Xavit és Pirlot kezdtem el figyelni. Az ő játékuk inspirált.”

Jorginho végül a dánok tegnapi meccsén összeeső Christian Eriksennek is üzent, aki szerencsére túlvan az életveszélyen, és stabil állapotban ápolják kórházban.

“Mindannyiunk nevében nagyon sok erőt kívánok Eriksennek és a családjának. Azt üzenem neki, hogy legyen erős. A show középpontjában vagyunk, de a futball túlmutat ezen. Ami tegnap történt, megrázó volt. Azokban a pillanatokban a csapattársaira, a szurkolókra, és a feleségére gondoltam, átéreztem a fájdalmukat.”