Nehezen indult, sima lett a vége: győzelemmel kezdte az Eb-t Olaszország!

Szerző: Benedicto


Kezdetét vette a 2020-as Európa-bajnokság, méghozzá a lehető legjobb módon: Olaszország 3-0-ra legyőzte Törökországot a római nyitómeccsen!

Roberto Mancini a várakozásoknak megfelelő kezdőcsapatot küldte pályára Calhanogluék ellen, a sérült Verratti és a kisebb sérüléssel küzdő Chiesa kimaradtak, helyettük Locatelli és Berardi játszhattak kezdőként.

Az olasz válogatott az egy héttel ezelőtti, csehek elleni felkészülési meccshez hasonló játékkal kezdett, azaz az első 20-30 percben igyekezett megnyugtatni magát, türelmes, higgadt labdajáratással, mezőnyben totális dominanciával építkeztek Mancini tanítványai.

Az Azzurri az első játékrészben végig uralta a meccset, ennek ellenére igazán komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani, a legközelebb talán Chiellini fejesénél és Insigne tekerésénél jártak a gólhoz. A török válogatott nagyon masszívan, szervezetten védekezett, a félpályát pedig csak elvétve lépte át.

A félidőben Mancini változtatott, Florenzi helyére Di Lorenzo állt be. Az olasz fölény tovább fokozódott, aminek végül meg is lett az eredménye: az 53. percben Berardi lőtt be egy labdát a jobb szélről, ami a menteni igyekvő Juve-hátvéd, Merih Demiral testéről csorgott be a saját kapujába. Ezzel az idei lett az első olyan Európa-bajnokság, ahol a torna első gólja egy öngól lett.

A vezető gól megnyugtatta az olaszokat, a törökök pedig valamivel nyitottabb játékra váltottak. A döntő momentum a 66. percben érkezett, amikor az egész meccsen nagyszerűen játszó Spinazzola lövését ugyan még védte Cakir kapus, de a kipattanót Immobile a kapuba lőtte – 2-0.

Innentől már nem lehetett kérdés a 3 pont sorsa, de maradtak még érdekes kérdések a folytatásra is. Ilyen volt egy olasz Eb-rekord is: a 79. percben Insigne adta meg a kegyelemdöfést, ezzel a mai lett a Squadra Azzurra történetének első olyan Eb-meccse történelme során, ahol legalább 3 gólt tudtak szerezni az azúrkékek. Az olasz válogatottnak ehhez egyébként 39 Eb-meccsre volt szüksége.

A hajrában már nem sok izgalom történt, Olaszország így a vártnál talán simábban, 3-0-ra tudta megnyerni nyitómeccsét az Eb-n. Bár csillogó játékról és csúcsformáról egyelőre még nem beszélhetünk, Barellaék roppant magabiztosan vették az első, egyben sokszor legnehezebb akadályt, és komoly önbizalmat szerezhettek a folytatásra. A török válogatott szervezett védekezéssel készült, amit a kezdetektől várható volt, hogy nem tudnak majd végig hiba nélkül fenntartani, de az olasz gól(ok) után sem tudtak ritmust váltani.

Olaszország tehát megérdemelt és könnyed sikerrel indította az Eb-t, Mancini válogatottja így már 28 tétmeccs óta veretlen, utolsó 9 meccsét pedig egyaránt kapott gól nélkül nyerte meg, 28-0-s gólaránnyal.

Csak így tovább, ragazzi!