3 dolog, amit Mourinhonak rendbe kell hoznia a Románál

Szerző: scribacchino


A Special One visszatér Olaszországba, a Football Italia újságírója, Owen Diana szerint pedig 3 terület van, amit a portugálnak rendbe kell tennie ahhoz, hogy a Románál működjenek a dolgok.

Védekezésbeli hiányosságok

Fonseca Romája, amikor a legjobb arcát mutatta, nagyon látványos támadójátékkal tudott előrukkolni, amely a csapat szurkolói és a semleges szurkolók körében is nagy rokonszenvet váltott ki. A csalódást keltő védekezési statisztikák ténye azonban beárnyékolta a tetszetős támadófutballt, a Shakhtar egykori edzője így nem is tudott BL-helyen végezni a csapatnál töltött két szezon egyikében sem.

A Farkasok 51 gólt kaptak az előző szezonban a Serie A-ban, idén pedig 53-nál tartanak úgy, hogy még van hátra 4 bajnoki. Ilyen sebezhető védelemmel – Fonseca együttese összesen több, mint 100 alkalommal kapitulált két idény alatt – egyszerűen nem lehetnek egy csapatnak Bajnokok Ligájával kapcsolatos ambíciói.

Mourinhot konzervatív felfogású edzőként ismerjük, és szükség is lesz a portugál pragmatikus, gyakorlatias módszereire ahhoz, hogy rendbe tegye a csapat védekezését.

A nagycsapatok elleni problémák

Az elmúlt két idény alatt a Bordósárgák rendre elcsépelték a náluk kisebbeket, viszont a nagyfiúk ellen már nem volt ekkora a bátorság. Fonseca irányítása alatt folyamatos problémát okozott a tény, hogy a nagyobb csapatok ellen egyszerűen képtelen nyerni a Roma, Mourinhonak pedig ki kell találnia valamit arra, hogy orvosolja ezt.

Fonseca a 2019-20-as szezonban egyetlen egyet tudott legyőzni a tabella első négy pozíciójában tanyázó csapat közül: a tartalékos, már bajnok Juventust. Ez az adat már önmagában nagyon elkeserítő volt, és az idei szezonban csak még rosszabbra fordultak a dolgok: a Farkasok 12 meccse képtelenek a jelenleg első 8 csapat ellen nyerni (6 döntetlen, 6 vereség és -15-ös gólkülönbség a mérlegük). Az Atalanta, a Napoli és a Lazio elleni súlyos vereségek után a Roma jelenleg nem sorolható egy kategóriába közvetlen riválisaival.

Sérülések

Bár a sérülések kezelése természetesen nem sorolható egy edző legfontosabb feladatai közé, Mourinho kénytelen lesz többet foglalkozni ezzel a területtel. A Roma a rengeteg hiányzóval nem tudta megtalálni az egyensúlyt a bajnokság és az európai porond között, Fonsecának számos kulcsjátékosát kellett hosszú időre nélkülöznie az elmúlt hónapok során.

Veretout és Spinazzola izomsérülései az Old Traffordon játszott odavágó első félidejében tökéletesen bizonyították a csapat orvosi stábjának hiányosságait, amit Friedkinéknek mindenképpen pótolniuk kell. A vezetésnek idén nyáron a zsebébe kell nyúlnia a középszerű keret megerősítésére, azoknak a játékosoknak a fizikai állapotára pedig, akik részei lesznek a projektnek, kiemelten oda kell figyelni a csapatnál.