Torinói reform: körvonalazódnak a Juventus megújulásának részletei

Szerző: Benedicto


Egy korábban még sosem látott sikerkorszak utolsó napjait éljük – jelenleg még a Juventus Olaszország regnáló bajnoka immár 9 éve folyamatosan, de néhány héten belül más név kerül majd fel a bajnoki trófeára.

A Bianconeri sorozatban 9 bajnoki cím után idén ugyan matematikailag még mindig megnyerheti a Scudettot, de a realitások alapján sokkal inkább a BL-indulásért kell küzdenie már Pirlo tanítványainak.

A BL-ből idén is nagyon hamar búcsúzó Zebrák az Olasz kupa megnyerésével és a BL-indulás elérésével menthetik meg szezonjukat a totális csődtől, de ezen célok elérésére sincs semmiféle garancia jelenlegi formájuk alapján.

A hírek ugyanakkor egyöntetűen arról szólnak, hogy még ha a Juventus végül oda is ér a BL-helyek egyikére (akár a dobogó 2. fokára), valamint megnyeri a kupát, a nyári forradalom elkerülhetetlen Torinóban.

A megújítás első lépése minden bizonnyal Andrea Pirlo leváltása lesz. A korábbi világklasszis középpályás mindenféle edzői rutin nélkül vette át egy éve a csapat irányítását, így talán nem is meglepő, hogy nem tudta végig kézben tartani a gyeplőt az egyébként is kaotikus helyzetben lévő csapatnál.

Bár korábban még arról szóltak a hírek – sőt, a csapat sportigazgatója, Fabio Paratici is így nyilatkozott néhány napja -, hogy a BL-helyek elérése esetén Pirlo jövőre is a csapat élén maradhat, mostanra a média teljesen egyetért abban, hogy a hátralévő eredményektől függetlenül edzőcsere történik majd a szezon végén.

Az utód pedig egyre biztosabban Massimiliano Allegri lehet. A rutinos szakember 5 éven át vezette 2014 és 2019 között a Bianconerit, az 5 bajnoki cím, a 4 Olasz kupa-siker, valamint a 2 BL-döntő pedig jól mutatja munkája minőségét. Allegri a Juvétól való távozás óta nem vállalt munkát sehol, de korábban ő maga is megerősítette már, hogy idén nyáron szeretne visszatérni a kispadra.

Allegrit ráadásul tegnap Torinoban látták, ami persze önmagában még nem jelentene semmit, de a források biztosra veszik, hogy egyéb teendői mellett időt szakíthatott a visszatéréssel kapcsolatos megbeszélésekre is.

A Gazzetta dello Sport egyébként úgy tudja, hogy a csapat korábbi védője, Andrea Barzagli is csatlakozhat majd Max stábjához.

Ugyanakkor Allegri visszatérése egyben más személyi változásokat is megkövetel. A hírek szerint a vezetőedző szeretné megkapni azokat a feltételeket, amiket két éve nem garantáltak neki, és ami így végül a távozásához vezetett. Allegri sokkal nagyobb beleszólást szeretne kapni az igazolásokba, szabadabban szeretne rendelkezni a keret alakulásait illetően. Összességében hasonló szerep a célja, mint az angol fociban megszokott menedzser-szerep – valahogy úgy, ahogy Sir Alex Ferguson irányította évtizedekig a Manchester United-et.

Amennyiben Allegri visszatér, úgy szinte biztosan távozik a Juve vezérkarának két tagja: Pavel Nedved és Fabio Paratici. Mindkettejük szerződése lejár idén nyáron a csapatnál, ráadásul a szakvezető finoman szólva sem ápol jó viszonyt velük. Két éve éppen Nedved és Paratici lobbizta ki, hogy Allegrit eltávolítsák a csapat éléről.

A Gazzetta egyébként úgy tudja, hogy Paratici helyére a Napoli sportigazgatóját, Cristiano Giuntoli-t csábítaná el a Juventus, de olyan spekulációk is napvilágot láttak, hogy a klub két legendája, David Trezeguet és Alessandro Del Piero is visszatérhet a csapathoz valamilyen vezető beosztásban.

A személyi változások viszont itt sem állnak meg: egyre biztosabb, hogy a Szuperliga-botrány egyik élharcosát, Andrea Agnellit is eltávolíthatják a Juventus elnöki székéből. Az Exor vezetője, John Elkann szerdán a Juve edzőközpontjában járt, és a hírek szerint komolyan szorgalmazza Agnelli leváltását. A legvalószínűbb jelöltnek a legendás presidente, Gianni Agnelli unokája, egyben az Exor alelnöke, Alessandro Nasi tűnik jelenleg.

Zárójelesen megjegyeznénk, hogy a Gazzetta szerint Agnelli eltávolítása esetén a jelenleg az Intert erősítő Marotta visszatérése sem lenne kizárt, de erre őszintén szólva szinte semmi esélyt nem látunk.

Végül nem mehetünk el szó nélkül a játékoskeretet érintő változások mellett sem. Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy mi a Juventus legnagyobb problémája jelenleg, de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a keret erőssége messze elmarad a korábbi években megszokottól, így ott is komoly változásokra van szükség.

Az első és egyben legkomolyabb távozó Cristiano Ronaldo lehet, akivel kapcsolatban a legfrisebb hír már az, hogy a portugál megbízta ügynökét, hogy találjon neki új klubot. CR legvalószínűbb új állomása korábbi klubja, a Manchester United lehet.

Szintén kérdéses Paulo Dybala helyzete, akinek jövő nyáron lejár a szerződése, és egyelőre nem került sor ennek meghosszabbítására. Allegri visszatérése ugyanakkor mentőöv lehetne La Joya számára is, a toszkán szakember ugyanis szívesen építené a jövő Juventusát egykori játékosa köré.