Itt a lét a tét – Roma-Ajax előzetes

Szerző: scribacchino


Sorsdöntő mérkőzésen fogadja a Roma az Ajaxot az Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján.

2-1-es előnyből várja az esti visszavágót a Roma, és bár a bravúros idegenbeli győzelem után fél lábbal már a legjobb 4 között Fonseca csapata, nagyon kiélezett, háromesélyes meccsre van kilátás.

Mindkét csapat több olyan kulcsjátékosát is nevezni tudta a visszavágóra, akit múlt csütörtökön nélkülöznie kellett sérülés vagy eltiltás miatt. A Románál a legfontosabb visszatérő Henrikh Mkhitaryan és Rick Karsdorp, akik mindketten rögtön a kezdőben találhatják magukat. A Roma mestere megerősítette, hogy Calafiori kezd majd a bal szélen Spinazzola pótlásaként, a védelem pedig vélhetően az odavágóhoz hasonlóan a Mancini-Cristante-Ibanez trió lesz.

A Roma lehetséges kezdője:

Roma (3-4-2-1): Pau Lopez; Mancini, Cristante, Ibanez; Karsdorp, Veretout, Diawara, Calafiori; Pellegrini, Mkhitaryan; Dzeko

A hollandoknál továbbra is nagy érvágás a sérült Blind és az eltiltott Rensch, jó hír azonban a hollandok számára, hogy visszatér Maarten Stekelenburg, aki szinte biztosan játszik majd volt csapata ellen, főleg a harmadik számú kapus, Scherpen múltkori bakija után. Ismét kerettag lesz Schuurs és Brobbey is, akik szintén ki kellett, hogy üljék az odavágót.

Az Ajax várható kezdője:

Ajax (4-3-3): Stekelenburg; Klaiber, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Klassen, Alvarez, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres

“Tökéletes mérkőzést kell játszanunk.”-mondta Fonseca a meccs kapcsán, és elárulta azt is, hogy főleg a csapat védekezésének élesítésén dolgoztak a felkészülés során.

“A csapat fizikálisan és mentálisan is jó állapotban van, nagyon motivált, a srácok pontosan tudják, milyen fontos ez a mérkőzés”- tette hozzá a portugál szakember, akinek a szerződésében foglalt BL-indulással kapcsolatos záradék miatt gyakorlatilag a jövője a tét ma este; mint ismert, az Európa-liga gyakorlatilag az egyetlen valós esélye a fővárosiaknak arra, hogy jövőre a BL-ben szerepelhessenek.

Ten Hag, az Ajax mestere elismerte, általában nehéz dolguk van az olasz csapatokkal szemben, de ettől függetlenül jól felkészültek a visszavágóra:

“Sokat tanultunk az első mérkőzésből. Az eredmény nem nekünk kedvez, de optimisták vagyunk, hiszen nagyot küzdöttünk, sok gólhelyzetet alakítottunk ki, és holnap is ezt fogjuk tenni.”

“Ha a Roma visszaáll védekezni, alkalmazkodnunk kell, és ki kell használnunk a területeket, amiket szabadon hagynak.”-értékelt a holland mester, aki azt is elmondta, szerinte teljesen mindegy, hogy otthon vagy idegenben játszik csapata, nem lehet különbség a hozzáállás tekintetében.

A párharcról megkérdezték többek között a Milan egykori játékosát, Nigel de Jongot, és a Romát bajnoki címig vezető Capellót is.

Míg a jelenleg Katarban játszó de Jong természetesen “hazabeszélt”, és 3-1-es Ajax sikert vár, Capello nem maradt adós a Roma szurkolóinak egy kis szívélyes biztatással:

“Hiszek Fonseca Romájában, remélem, hogy ott lesznek az elődöntőben.”

Capello nézett már farkasszemet az Ajaxszal a Roma edzőjeként: a 2002-03-as szezonban a BL-ben vezényelhette a Farkasokat Koeman csapata ellen, akkor többek között Ibrahimovicnak és Litmanennek köszönhetően a amszterdamiak jutottak a legjobb nyolc közé.

A Giallorossi egyébként eddig csupán 6 alkalommal játszott az európai porondon holland klubbal, ezeken a meccseken 2 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség a mérlegük. Legutóbb a Feyenoordot ejtették ki az Európa-ligából, még a 2014-15-ös kiírásban, és ami nagyon fontos fegyvertény, hogy sosem kaptak még ki odahaza holland együttestől.

Bár formáról egy hét leforgása alatt nem érdemes beszélni, fontos megemlíteni, hogy mindkét csapat 1-0-ás győzelemmel hangolt a visszavágóra: az Ajax a Waalwijk otthonában erősítette meg első helyét a holland bajnokságban, míg a Roma Mayoral pazar góljával tartotta otthon a három pontot a Bologna ellen.

A meccs játékvezetője az angol Anthony Taylor lesz, aki 20. El-meccsére készül, és aki legutoljára 2017-ben fújt Roma-meccsen, a Lyon elleni El-találkozón.

A mérkőzés 21:00-kor rajtol el, a Digi Sport 2-n nézhetitek majd élőben.

Forza Ragazzi!