“Addig a pillanatig én voltam a világ legjobb csatára…” – Higuaín

Szerző: Fan Gusto


36 rúgott góllal Ciro Immobilével karöltve Gonzalo Higuaín a legeredményesebb az egy szezonban elért bajnoki találatok tekintetében az olasz élvonalban. A “Pipita” becenévre hallgató támadó az egyetlen argentin, aki a spanyol első osztályban és a Serie A-ban is több, mint 100 gólt termelt. A dél-amerikai gólgép tavaly szeptembertől a tengerentúlon, David Beckham MLS-ben vitézkedő Inter Miamijában játszik, most pedig a La Naciónnak adott őszinte nyilatkozatot.

A kezdetek a Real Madridnál

A madridi kaland 2006 telén vette kezdetét; “A Madridban töltött első szezonomban nem voltam túl szószátyár. Beckham, Roberto Carlos, Casillas, Raúl, Cannavaro vagy éppen a brazil Ronaldo ültek mellettem az öltözőben én pedig le voltam nyűgözve. Félénk voltam, alig nyitottam ki a számat.”.

A nyomásról

Miután Higuaín Európába tette át a székhelyét, számos sikert ért el, most viszont jobban érzi magát az MLS-ben; “Valamelyik nap átgondoltam mindent, amin keresztülmentem. Az elvárásokkal, felelősséggel, országváltásokkal teli éveket, amik – tetszik vagy sem – nem tesznek jót neked. Az az igazság, hogy most nagyon, de nagyon boldog vagyok, mert kikerültem ebből a félelmetes nyomásbuborékból. Itt (Egyesül Államok) a futball nincs annyira a rivaldafényben, sok más sportág van, ahol a nyomás hatalmas a játékosokon.”.

Az áldozatokról

A profi futball rengeteg áldozatot követel meg a labdarúgóktól, így Higuaín is sok időt töltött távol családjától és barátaitól. Sok pénzt keresett, viszont a nyomás is borzasztó volt; “Nem hullott csak úgy a kezembe a pénz, mindenért kőkemény, fáradságos munkával dolgoztam meg. A pénz segít, ezt nem vitatom, de önmagában nem tesz boldoggá. Sok csapatban játszottam, más és más csapattársakkal ünnepeltem a születésnapjaimat, sőt a karácsonyokat is. Mindenki megítél téged és nem csupán az alapján, ahogy a pályán teljesítesz, akkor is kapsz hideget-meleget, ha kövér vagy, akkor is, ha sovány és akkor is, ha kopasz vagy.”.

Cristiano Ronaldoról és Messiről

Továbbra is Gonzalo Higuín az a játékos, aki a legtöbb meccset játszotta Cristiano Ronaldoval és Messivel. “Ha én játszottam a legtöbbet kettejükkel, az azért volt, mert én értettem meg őket leginkább. Tudtam, hogy mit szeretnek és mit nem, hogy érzik jól magukat és milyen helyzetekben érzik magukat kényelmetlenül. Úgy érezték, hogy számíthatnak rám. Ha olyan játékossal játszanak, aki 100%-ban bízik bennük, nem érzik úgy, hogy minden felelősség az ő vállukat nyomja. Azt hiszem, úgy érezték, hogy támaszkodhatnak rám. Két teljesen különböző játékosról van szó, én pedig kiváltságosnak érzem magam, hogy velük együtt érezhettem jól magam és tanulhattam tőlük.”.

Egy tanács Lautaronak

Az Inter támadóját, Lautaro Martinezt gyakran Higuaín utódjaként emlegetik Argentínában; “Először is azt tanácsolnám neki, hogy maradjon nyugodt, mert az előtte álló út nagyon hosszú. Most Lautaro el van kényeztetve a nemzeti csapatban. Ugyanez történt velem is a Németország elleni, 2014-es világbajnoki döntőig. Addig a pillanatig én voltam a világ legjobb kilencese, aztán ez egyszer csak megszűnt. Nyugodtnak kell maradnia, mert bár most minden rózsás körülötte, egyszer eljöhet egy balszerencsés pillanat a világbajnokságon vagy mondjuk a Copa Americán, amikor nem lő be egy ziccert és onnantól kezdve Lautaro nem lesz ugyanaz a Lautaro. Azt is javasolnám neki, hogy ne képzelje se azt, hogy ő a legjobb, se azt, hogy a legrosszabb.”

A jövőről

Végül Higuaín elmondta, hogyan látja a jövőjét; “Azok után, amit eddig elmondtam mazochistának tűnnék, ha azt mondanám, hogy a futball világában képzelem el magamat. Elsősorban szeretnék minél több időt tölteni a családommal. Aztán meg szeretnék tanulni főzni és borászkodni. De mindenekelőtt jól akarom érezni magam a családommal, akiknek állniuk kellett az elmúlt évek nyomását.”

Forrás: https://gianlucadimarzio.com/en/higuain-i-played-more-with-messi-and-cr7-because-i-understood-them-better