5 tanulság az Ajax-Roma után, a visszavágó margójára

Szerző: scribacchino


Bravúros győzelemmel tett nagy lépést az El-elődöntő felé a Roma, de az odavágó alapján borzasztó nehéz dolga lesz a visszavágón is.

  1. Spinazzola hiánya

Leonardo Spinazzolát félóra után kellett lecserélni izomsérülés miatt múlt csütörtökön, és bár sérülése nem komoly, a szélső a visszavágón biztosan nem lesz még ott. Az ő hiányát egyértelműen nagyon fogja érezni a Roma: eddig sem volt titok, hogy a szerves része a csapat támadójátékának, hiszen gyors, jól cselez és a beadásai is rendben vannak, nem véletlen jár már 8 gólpassznál az idei szezonban. Az odavágón is rendre zavart tudott okozni az ellenfél jobb oldalán, kiesésével pedig nagyon látványosan visszaesett a csapat lendülete. Fonseca egyik legnagyobb feladata az ő megfelelő pótlása lesz – a portugál abban bízhat, hogy a fiatal Calafiori ezúttal egy újabb bombagól (de legalábbis egy stabil teljesítmény) után kerül a címlapokra, nem pedig a labdaszedőnek köszönhetően.

2. Ibanez, a kétarcú

Roger Ibanez a meccs hőse lett parádés győztes góljával, és bár ezzel talán végre minden kétkedő Roma-szurker szívébe belopta magát, azért nem mehetünk el a tény mellett, hogy a csapat egyik legkétarcúbb játékosa. Duzzad az önbizalomtól, és sokszor nagy nyomás alatt is a nála jóval rutinosabb védőket meghazudtoló bátorsággal old meg egy-egy necces szituációt hátul, de a fontos meccseket még láthatóan túlizgulja, és fegyelmezetlensége sokba kerülhet a Farkasoknak. A csütörtöki meccsen volt, hogy nagyon kiélezett helyzetben adott el labdát, és persze ott van a tizenegyes is, amit nem közvetlen veszélyhelyzetben hozott össze az ellenfélnek. Tőle nagyon kell a kiegyensúlyozott teljesítmény a visszavágón (és persze hosszabb távon), és talán ezzel a góllal átlendült végre azon a mentális holtponton, ami ehhez szükséges. A Bologna ellen mindenesetre végig határozottan jól játszott.

3. Nagyobb bizalmat Pau Lopeznek!

A spanyol kapus Ibanez mellett az odavágó másik hőse volt, egy-egy gyámoltalan megoldás után felspanolta magát, tizenegyest fogott, és kivédte az Ajax szemét. Egyértelmű, hogy nélküle kikapott volna a Roma, és akár több gólos hátrányból is várhatná a visszavágót. A hosszú távú kiegyensúlyozott teljesítmény tőle is hiányzik, de Lopez azért jóval többet letett már az asztalra annál, hogy folyamatosan a távozásáról keringjenek a hírek. Több bizalmat érdemel, nem szabad, hogy azt érezze, inog alatta a pad, el kell felejteni Cragnot és a többi fiatal kapust, akivel szóba hozták mostanában a Romát. Ami viszont nem fér bele a portástól, az a rosszul kipasszolt labda, ebből kis híján gólt szereztek a hollandok a múltkor.


4. Apropó, rosszul kipasszolt labdák – csak vágjátok előre!

Fonseca taktikájának nagyon fontos eleme a nyugodt, pontos passzos labdakihozatal, és ebben alapvetően nem is teljesít rosszul a csapat hátsó alakzata. Egy olyan ellenfél ellen azonban, amilyen az Ajax, ezt kétszer is meg kell gondolni. A hollandok támadószekciója kiemelkedően fürge, gyors irányváltásokra képes játékosokból áll, akik lesben álltak a római tizenhatos környékén a labdakihozataloknál, és többször is hibába, pontatlan passzba hajszolták bele Manciniéket. Kizárt, hogy még több olyan lehetőséget elpuskázzanak, mint Pau Lopez vagy Ibanez eladott labdájánál, ezért ha nagyon a nyakukon vannak Neresék, Fonseca fiainak egyszerűen előre kell vágniuk a labdát, felesleges kockázat nélkül. Azt is mindenképp érdemes itt megjegyezni, hogyan szakadt át a mentális gát az Ajaxnál a vezető góljuk után, és kettőzött erővel rohamozva, szinte azonnal újra ott voltak a római kapu előtt. Ez a csapat képes akár percek alatt is megfordítani egy ilyen párharcot, ezért nagyon fontos lenne elkerülni a korán bekapott gólt – 101%-os magabiztosságra van szükség a kipasszolt labdáknál, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.


5. És ha már előre vágott labdák…kontrák!

Még egy fontos dolog, ami egyértelműen látszott az első meccsen, és ami azért eddig sem volt nagy titok: az Ajax a feltolt védelmével nagyon sebezhető egy-egy kontrából. A Roma azonban ezt nem tudta kihasználni, mégpedig azért, mert Dzeko ehhez egyszerűen túl lassú. A bosnyák két ízben is viszonylag szabadon kapott labdát egy kontratámadásnál, de kénytelen volt megállni/birkózni ahelyett, hogy a kapura törjön. Bizonyos szituációkban persze ez is fontos és hasznos tulajdonság lehet, de ebben az aspektusban Borja Mayoral a jobb választás. A spanyol a Bologna ellen meg is mutatta, miért: tökéletes ütemben fordult le a védőjéről Ibanez átadásánál, majd klasszismegoldással fejezte be az akciót. Arra nyilván kevés az esély, hogy az Ajax védői is akkorát hibázzanak, mint Danilo a Bolognában, de Mayoral robbanékonyságát és gólérzékét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Érdemes lehet megfontolni az ő kezdetését már a legelejétől, főleg, hogy az Ajax a várakozásoknak megfelelően a kezdő sípszótól megpróbál majd rohamozni, és hamar kinyílhat hátul.