Nyolc és fél milliárd veszteség?

Szerző: Fan Gusto


Andrea Agnelli, a Juventus elnöke a futballvilággal és a sportiparral foglalkozó News Tank Football digitális ügynökségnek nyilatkozott.

A sportvezető úgy látja, hogy a futball, mint iparág mintegy 8,5 milliárd eurós veszteséggel számolhat a koronavírus világjárvány következtében.

“Nem számítottunk arra, hogy ez fog történni. Az elmúlt szezonban óriási logisztikai erőfeszítéseket tettünk, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat és, hogy az új körülményekhez igazítsuk a menetrendet. Nagy köszönet jár az UEFA-nak, amiért az Európa-bajnokság elhalasztásával lehetővé tette a 2019/20-as szezon befejezését.”

“Még mindig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy teljesen átlássuk, mi történt az iparággal, de néhány hónapon belül tisztábban láthatjuk a válság hatásait. Azt gondolom, hogy csak a szezon végeztével tudunk majd teljesen visszaállni a normális kerékvágásba, amennyiben megoldást találunk a problémákra.”

“Megnéztem a Deloitte’s Money League elemzését, amiből kitűnik, hogy az előző szezonban a világ top 20 együttese 1,1 milliárd eurótól esett el, ez az összeg pedig a jelenleg is zajló idényben összesen 2 milliárdra rúghat. (…) Hiszen míg az előző szezonban csak 4 hónapot játszottunk szurkolók nélkül, addig most ez a teljes szezonra igaz.”

“Legjobb ismereteim szerint a futballnak, mint iparágnak 6,5 és 8,5 milliárd euró közötti veszteséggel kell számolnia és közel 360 klub szorul majd anyagi támogatásra.”

A torinói Zebrák első embere arról is szót ejtett, hogyan látja a labdarúgás jövőjét:

“Alkalmazkodnunk kell a szokásokhoz és a viselkedési mintákhoz és azok mentén kell fejlődnünk. Ha megnézzük, hogy milyen szurkolók vannak akkor láthatjuk, hogy van, aki igazi fanatikus, van, aki hűséges a csapatához, van aki ikonokért rajong és van olyan, aki csak nagy eseményeket szeretne látogatni. Nagyon széttagoltak vagyunk és a jövőben, a Z generációval ez még inkább így lesz. Résen kell lennünk, mert öt éven belül ez a nemzedék már pénzt fog költeni, 15 éven belül pedig ők költik majd a legtöbb pénzt. Azt gondoljuk, hogy amire nekik szükségük van, az az amit a múltban kínáltunk? Vagy inkább csupán a múltban élünk?”