Ibra vs. Lukaku – ki Milánó igazi királya?

Szerző: Benedicto


A ma esti Derby della Madonnina nem csupán két városi rivális összecsapása lesz az Olasz kupa elődöntőjéért, hanem a Serie A legjobb befejező csatárai közül is összemérik ketten az erejüket.

Zlatan Ibrahimovic és Romelu Lukaku együtt már 30 gólt szereztek a 2020/2021-es szezonban, ma este pedig az idény során másodszor néznek egymással farkasszemet.

Nem meglepő módon az előző összecsapásuk is elsősorban kettejükről szólt: októberben a svéd klasszis duplájára belga kollégája csak egyel tudott válaszolni, így a Milan 2017 óta először legyőzte városi riválisát.

A két center egyaránt 12 bajnoki gólnál jár a Serie A-s idény féltávjánál, ugyanakkor Ibra feleannyi meccsen lépett csak pályára, mint Lukaku.

Bár elsősorban nem rajta múlt, de az Inter a belga óriás góljaival sem tudta kvalifikálni magát BL-csoportjából, így most már csak a bajnokságra koncentrálhat – no meg az Olasz kupára, legalábbis ma este még biztosan.

A kupa előző körében Lukaku győztes gólt szerzett a hosszabbításban a Fiorentina ellen, Ibra viszont gól nélkül zárta a Torino elleni meccset.

A 2020 februárjában lejátszott Derby della Madonnina utolsó pillanataiban Lukaku állította be a 4-2-es végeredményt (a Milan, többek között Ibra góljával, 2-0-ra is vezetett). A belga a meccs után gyakorlatilag hadat üzent Ibrának a Twitteren posztjával: “Új király van a városban.”

Nyolc hónappal később, az októberi Derby után Ibra a tőle megszokott módon válaszolt korábbi manchesteri csapattársának: “Milánónak sosem volt királya, Milánónak ISTENE van.”

Ibra egyébként 15 alkalommal játszott már volt csapata, az Inter ellen, ezeken 9 gólt szerzett, viszont 7-szer is vesztesen hagyta el a pályát. Lukaku mindössze háromszor játszott eddig a Milan ellen, mindhárom meccsen szerzett egy-egy gólt, és kétszer győzelemre is vezette csapatát.

Lukaku vs. Ibra, íme a két klasszis legfontosabb idei statisztikái:

Romelu Lukaku a 2020/2021-es szezonban:

Serie A: 18 meccs, 12 gól, 3 gólpassz
Olasz kupa: 1 meccs, 1 gól, 0 gólpassz
Bajnokok Ligája: 5 meccs, 4 gól, 0 gólpassz
Összesen: 24 meccs, 17 gól, 3 gólpassz

Zlatan Ibrahimovic a 2020/2021-es szezonban:

Serie A: 9 meccs, 12 gól, 1 gólpassz
Olasz kupa: 1 meccs, 0 gól, 0 gólpassz
Európa-liga: 4 meccs, 1 gól, 1 gólpassz
Összesen: 14 meccs, 13 gól, 2 gólpassz

Ma este talán eldőlhet, Milánó király vagy Istene-e a város igazi vezére…